Politika & Kriminal

Talijani razbili krim lanac koji je u RH u torbama unosio ilegalno izvučeni novac. Milijun eura nađeno je u banci u Umagu

Kako je novac od pola milijarde eura teške prevare s lažnim računima završio u sefu banke u Umagu

U sefu banke u Umagu pronađen je milijun eura koji je u Italiji ilegalno izvučen poreznim prijevarama. Istražitelji su otkrili kako je to dio od ukupno 80 milijuna eura koliko je na lažnim fakturama zaradila kriminalna organizacija sa sjedištem u talijanskom gradu Bresci. Tamo se nalazila svojevrsna tvornica lažnih računa kojima su se fingirali poslovni odnosi i na temelju kojih se obračunavao odbitak pretporeza, iako nikakvog stvarnog posla, prodaje, ni usluga nije bilo. Lažnih računa fabricirano je u vrijednosti pola milijarde eura.

Članovi ove zločinačke grupe doslovno su ukradeni novac u torbama unosili u Hrvatsku te ga ovdje pohranjivali u banke. Za sada je trag doveo do sefa u Umagu. Novi je ovo slučaj u kojem je otkriveno da je Hrvatska poslužila kao zemlja za skrivanje opranog novca.

Svećenika istražuju zbog pranja novca u Vatikanu

Sumnja se da se ilegalno zarađeni milijuni nalaze i u bankama u Mađarskoj i Sloveniji. Među članovima ove organizacije identificirano je nekoliko odvjetnika i lokalnih poduzetnika, ali i jedan svećenik. On je, otkriveno je tijekom istrage, novac pokušao oprati preko računa Instituta za vjerske poslove u Vatikanu.

Tvornica lažnih računa nalazila se u uredu jednog poduzetnika u Bresci. Tamo su se osmišljavali poslovni preko kojih je bilo najjednostavnije zavarati porezne vlasti u Italiji. U mreži onih koji su koristili nevjerodostojne fakture bilo je gotovo stotinu ljudi iz cijele zemlje – od Bergama, Milana, Rima, Parme, Mantove, Perugie, Modene do Torina, Barija, Napulja, Verone…

U ovom trenutku, kako je priopćila talijanska financijska policija, pod istragom je ukupno 85 ljudi. Njih 15 je uhićeno, dok je za pet određen kućni pritvor. Za dvijema osobama, za koje se vjeruje da su uključene u ovaj kriminalni lanac, raspisane su tjeralice. Istražitelji tvrde kako su otkrili vezu između poduzetnika i računovođa koji su se stavili na raspolaganje krim-miljeu.

Kako se zapravo vara s lažnim računima?

U stvarnosti to izgleda ovako. Međusobni poslovni odnosi fingiraju se na osnovu lažnih računa tvrtke u čije ime su oni izdani. Računovođe to, naravno, znaju idealno prikazati. Poduzetnicima uključenima u lanac prevara preostaje samo na osnovu tih računa pravdati pretporez i naplatiti ga od države. Drugi modalitet je bilo kreiranje fiktivnih potraživanja koja bi se onda podmirivala kroz kompenzacije. I ovoga puta otkriveno je da su se prevarama bavile tvrtke iz Italije, ali i inozemstva.

Zanimljivo je da je ova grupa uključivala i ljude koji su bili isključivo zaduženi za transport novca preko granice. Pri tome su istražitelji, koji su ih nadzirali, zabilježili primopredaje torbi punih novca.

Plan za renivestiranje prljavog novca

U ovom trenutku nije potvrđeno u kojem periodu je na ovaj način izvlačen novac iz proračuna, no istražitelji vjeruju kako su pojedini pripadnici zločinačke organizacije već počeli pronalaziti načine kako da ilegalno zarađeni novca operu, odnosno, kako da ga ulože u legalne financijske tijekove.

Ne čudi stoga što je dio sredstva bio pohranjen u sefu banke u Umagu gdje je očito čekao reinvestiranje. Jedan svećenik je, eto, to pokušao preko vatikanskog Instituta. Zabilježeni su i pokušaji investiranja u papirnu industriju.

Osim milijun eura skrivenih u sefu u umaškoj banci, istražitelji su kroz međunarodnu suradnju uspjeli zaplijeniti još 2,1 milijun eura s raznih bankovnih računa. Trag vodi i do jednog fonda, očito osnovanog isključivo s ciljem prikrivanja prljavog novca. Upravo u vlasništvu tog fonda nalazi se više nekretnina diljem svijeta za koje se vjeruje da pripadaju članovima ove zločinačke grupe.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu