Telegram doznaje: Kako je šef carine, sada osumnjičen u aferi Rimac, kao carinike zapošljavao kuhare i voćare

Drago Hedl doznaje vrlo zanimljive detalje iz karijere Hrvoja Čovića koji je do 2011. bio pročelnik Carinarnice u Vukovaru

ZADNJA IZMJENA: ruj 2, 2020

Ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija, Hrvoje Čović (52), osumnjičenik USKOK-a u korupcijskoj aferi bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, u vrijeme dok je bio pročelnik Carinarnice u Vukovaru, na skandalozan je način primao carinike u radni odnos.

Tako su, uopće ne zadovoljavajući uvjete, carinici postajali građevinski tehničari niskogradnje, voćari-vinogradari-vinari, veterinarski tehničari, ili pak prodavači i pomoćni kuhari. Sve to uz Čovićev blagoslov.

Dokument je prilično zanimljiv

Telegram je u posjedu dopisa Središnjeg ureda Carinske uprave Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku u kojem se navodi upravo nevjerojatan način na koje se primalo u carinsku službu, u vrijeme kada je Čović bio šef vukovarske carine. On je tu dužnost, stoji u njegovoj službenoj biografiji, obnašao od 2007. do 2011., kada postaje državni tajnik – ravnatelj carinske uprave Ministarstva financija.

Sektor za unutarnji nadzor i kontrolu Središnjeg ureda Carinske uprave obavio je provjere vezano uz nezakonitosti oko postupka prijema u radni odnos carinskih službenika tada već ugašene Carinarnice Vukovar (ukinuta je 2012.) i o tome 29. kolovoza 2014., izvijestio ŽDO u Osijeku.

Zanimljivo je da se u tom dokumentu, kojeg je po ovlaštenju Ministra financija i ravnatelja Carinske uprave, potpisao pomoćnik ravnatelja Robert Bogović, Čovića ni na koji način ne spominje, mada je u to vrijeme bio ne samo pročelnik Carine Vukovar već, prema izvorima Telegrama, i predsjednik natječajne komisije koja je odlučivala o primanju u radni odnos.

Josipa Rimac tada još nije ordinirala

Kako se u državnu službu primalo dok je aktualni ravnatelj Carinske uprave bio pročelnik tadašnje ispostave u Vukovaru, svjedoči primjer Ines Gilje, koja je primljena u državnu službu, na radno mjesto carinik III. vrste 1. kolovoza 2007. Jedan od kandidata se žalio pa je Odbor za državnu službu, rješavajući žalbu, predmet vratio tijelu prvog stupnja, odnosno natječajnoj komisiji.

No, prvostupanjsko tijelo u ponovljenom postupku utvrđuje kako je Ines Gilja u vrijeme objave natječaja imala točno 13 mjeseci radnog iskustva u struci, te da je u potpunosti zadovoljila uvjete natječaja (gdje se tražila jedna godina radnog iskustva), pa je nakon ponovljenog postupka 22. siječnja 2009. ona primljena u državnu službu Ministarstva financija, u vukovarsku Carinsku upravu. Potom je 1. travnja 2009., raspoređena na radno mjesto na koje je ranije bila primljena, pa je morala polagati državni stručni ispit.

U to vrijeme Josipa Rimac još nije sređivala polaganje državnih ispita, pa ga Ines Gilja ni u drugom pokušaju nije položila. Kako ni nakon ponavljanja cijelog ispita nije položila tri ili više predmeta, Ministarstvo uprave je rješenjem od 29. rujna 2010. obustavilo postupak za polaganje državnog stručnog ispita.

Gospođa je bila pomoćna kuharica

Priča ima zanimljiv nastavak: na prijedlog Carinarnice Vukovar, Ministarstvo financija će s Ines Gilja 30. studenoga 2010. sklopiti ugovor o radu na radno mjesto namještenika i to bez javnog natječaja. No već 15. ožujka sljedeće godine doneseno je rješenje kojim je imenovana i raspoređena na službeničko radno mjesto, pa je dobila novi rok za polaganje državnog stručnog ispita. Ovoga puta je uspjela, pa će 25. veljače 2012. – točno dvije godine, 10 mjeseci i 25 dana nakon što je počela raditi carinskoj upravi – doći na radno mjesto administrativnog referenta.

Odbor za državnu službu utvrdio je kako Gilja nije ispunjavala sve tražene stručne uvjete ”budući da je u vrijeme objave natječaja stekla radno iskustvo od 13 mjeseci na poslovima KV prodavačice i pomoćnog kuhara” zbog čega natječajna komisija ”uopće nije mogla raspravljati o njoj kao kandidatkinji koja može sudjelovati u daljnjem dijelu javnog natječaja niti pristupiti testiranju”.

Još primjera bez zadovoljenih uvjeta

Slučaj Gilja u mandatu Hrvoja Čovića dok je šefovao Carinarnicom Vukovar nije bio jedini. Odbor za državnu službu tako je utvrdio da su 2007. na radno mjesto carinik III. vrste primljeni Marko Orlović, Tomislav Šuker i Tomislav Stipić mada je utvrđeno da nisu ”ispunjavali sve tražene stručne uvjete, budući da su po zanimanju građevinski tehničar niskogradnje, voćar-vinogradar-vinar, odnosno veterinarski tehničar, što niti jedno nije odgovarajuće struke općoj, ekonomskoj ili upravnoj struci koje su propisane natječajnim uvjetima na navedeno radno mjesto” pa natječajna komisija uopće nije mogla raspravljati o njima kao kandidatima koji mogu sudjelovati u natječaju.

Zanimljiv je i slučaj Ivane Paulić koja je 1. kolovoza 2007. također primljena u državnu službu (radno mjesto carinik III. vrste), no Odbor za državnu službu poništio je rješenje. Ali natječajna komisija, rješavajući ponovno taj predmet, utvrdila je kako je ona u vrijeme objave natječaja ispunjavala uvjet od 12 mjeseci radnog staža u svojoj struci, pa je primljena u državnu službu, u Carinsku upravu Ministarstva financija.

Ali, Odbor za državnu službu utvrdio je kako je Ivana Paulić ”u vrijeme objave natječaja stekla radno iskustvo od 1 godine i 7 mjeseci na poslovima KV poslovođe trgovine, prodavača i radnika u vinogradu”, te da nije ostvarila uvjet od 12 mjeseci radnog staža u struci, za mjesto administrativne tajnice na koje je primljena.

Slučaj je na kraju otišao u zastaru

Zanimljiv je zaključak na kraju dopisa u kojem se Središnji ured Carinske uprave Ministarstva financija obraća ŽDO-u Osijek. Iako kažu kako prikupljeni podaci ukazuju ”da je moguće kako u opisanim aktivnostima postoje određeni elementi kaznene odgovornosti službenika koji su provodili natječaj”, sve je otišlo u zastaru.

Prema odredbama Zakona o državnim službenicima, zaključuju, ”protekli su svi rokovi za pokretanje postupka” i to ” prije nego što je unutarnji nadzor zaprimio u rad predstavku”.

Čović je, unatoč svemu, napredovao

Ovakvo ponašanje ni na koji način nije naštetilo Hrvoju Čoviću niti njegovoj karijeri. Naprotiv, napredovao je. Kao što smo rekli s mjesta pročelnika Carine Vukovar, 2011. odlazi na funkciju državnog tajnika, ravnatelja Carinske uprave Ministarstva financija, potom, od 2016., postaje pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave.

U dva navrata, 2007. i 2008. (upravo kada su se događali skandalozni prijemi u državnu službu u Carinarnici Vukovar) za svoj je rad dobio nagradu ministra financija Republike Hrvatske, Ivana Šukera.

Zato i ne iznenađuje izjava ministra financija Zdravka Marića, kada je, referirajući se na činjenicu da je šef Carine, Hrvoje Čović, pod istragom USKOK-a rekao: ”Znamo se čitav niz godina, o njemu i u profesionalnom i ljudskom smislu mogu reći sve najbolje. Sve što se tiče aktualnog trenutka – niti raspolažem informacijama, niti mogu išta komentirati na tom tragu”.

Drago Hedl
Istraživački novinar
548 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program