Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegramu se javio akademik Silobrčić; objašnjava zašto je skandalozno što je predsjednica odlikovala moćnog prorektora

Akademiku je drago što u takvome stavu nije usamljen; svesrdno podržava otvoreno pismo predsjednici profesora Jure Zovka

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prošloga tjedna, profesor filozofije Jure Zovko sa zadarskog sveučilišta i Instituta za filozofiju uputio je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović kojim je od nje zatražio da oduzme visoko odlikovanje koje je netom dodijelila moćnom prorektoru Sveučilišta u Zagrebu Anti Čoviću. Zovko je, kako je prvi objavio Telegram, naveo niz razloga zbog kojih će “većina čestitih ljudi ostati zgrožena” tim odlikovanjem, a sada mu se u izražavanju nezadovoljstva tim odlikovanjem pridružio akademik Vlatko Silobrčić.

Silobrčić, bivši predsjednik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kaže kako se zapitao je li moguće da je predsjednica odlikovala Čovića. “Moje iskustvo s A. Čovićem bilo je toliko negativno, da me njegovo odlikovanje nakon svega doista zgrozilo”, ističe akademik pa dodaje kako mu je drago što u takvome stavu nije usamljen, referirajući se upravo na otvoreno pismo Jure Zovka predsjednici. “Mogu se samo složiti s njim, jer ako ga A. Čović zaslužuje, onda odličje nema smisla”, smatra Silobrčić.

Iskustvo s ‘nedodirljivošću A. Čovića’

U pismu koje je ustupio Telegramu, Silobrčić navodi svoje iskustvo s, kako kaže, nedodirljivošću Ante Čovića. Podsjeća, kao i Zovko u svojem pismu, na mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta s početka 2019. godine. “Mišljenje koje su imenovani kolege napisali jedno je od najargumentiranijih mišljenja koje sam vidio u nekoliko decenija svoga djelovanja u hrvatskoj akademskoj zajednici”, ističe Silobrčić, podsjećajući kako je Etičko povjerenstvo predložilo da se Čoviću oduzme zvanje redovitog profesora.

U tadašnjem mišljenju povjerenstva, naime, stoji kako Čović “nije ispunio propisane uvjete za izbor u zvanje redovitog profesora velikim dijelom zato što je godinama kršio osnovne i općeprihvaćene norme akademske etike, što je dovelo do toga da za ogromnu većinu njegovih radova postoji osnovana sumnja da prije objavljivanja nisu bili podvrgnuti neophodnoj i nepristranoj stručnoj evaluaciji i verifikaciji”.

Silobrčić potom podsjeća kako je finalnu odluku trebao donijeti nacionalni Matični odbor za polje filozofije i teologije, na čelu s Linom Veljakom, Čovićevim dugogodišnjim bliskim suradnikom koji je ujedno, ističe akademik Silobrčić, potpisivao Čovićeva napredovanja u izvanrednoga profesora pa u redovitoga profesora pa u redovitoga profesora u trajnom zvanju. “Očigledno L. Veljak nema spoznaju o tome što je sukob interesa!”, ističe akademik pa dodaje kako je zbog sukoba interesa upravo Veljaka htio prijaviti Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta.

Zakazali mehanizmi

Zatim je doznao “da je to etičko povjerenstvo odlučilo da ne donosi nikakve svoje odluke jer je, na temelju pravnih zavrzlama o predmetu Čović, odlučilo da će prestati djelovati dok se stvari ne raščiste”. U nedostatku opcija, Silobrčić se s prijavom protiv Veljaka obratio Etičkom savjetu, najvišem sveučilišnom etičkom tijelu.

Radi se o savjetu kojem je koordinator upravo Borasov moćan prorektor Čović. Predsjednik Etičkog savjeta, profesor Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, nakon nekog je vremena otpisao akademiku Silobrčiću na prijavu i poručio kako “Etički savjet nije dužan razmatrati predmete koji nisu redovitom procedurom upućeni na njegovu adresu”.

Silobrčić smatra da je time savršeno pripremljen teren za (ne)donošenje ikakve odluke. Osim akademika koji često istupa u javnosti na temu pitanja znanstvene čestitosti i etike, o Čovićevu odlikovanju jučer se oglasio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji već nekoliko godina upoznaje javnost s djelovanjem prorektora Čovića.

Sindikat: ‘Sramota predsjednice na odlasku’

Iz Sindikata vrlo otvoreno prozivaju aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović za instrumentalizaciju institucije predsjednika RH. Priopćenjem koje iz Sindikata, između ostalih, potpisuje Vilim Ribić, poručuju kako se nadaju da je u pitanju “posljednja sramota predsjednice na odlasku”. Smatraju da je predsjednica dodijelila odlikovanje “osobi za koju bi mnogi poznavatelji prilika u akademskoj zajednici ustvrdili da je vrsni i kreativni istraživač samo u području institucionalizacije akademske korupcije”.

U Sindikatu znanosti smatraju kako angažman prorektora Čovića oko Hrvatskih studija u posljednjih nekoliko godina “ne zaslužuje odlikovanje, nego predstavlja jedan od najvećih krimena današnjeg obrazovnog sustava koji je za svaku osudu”. Nagađaju i kako je predsjedničino odlikovanje Čovića “zapravo veliki zalog za njenu svijetlu budućnost, kao profesorice na Hrvatskim studijima ‘iz Čovićeve kvote'”.

Podsjećamo, predsjednica i Ante Čović imaju zanimljivu povijest odnosa; ona seže u rane devedesete kada je Grabar-Kitarović s portugalskog prevodila tekstove za časopis Filozofska istraživanja kojem je glavni i odgovorni urednik tada bio upravo Čović. Osim toga, karijeru je započela 1992. u tadašnjem Ministarstvu znanosti i tehnologije, nakon što je Čović 1991. postao ministar znanosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više