U Francuskoj je kaos; prosvjeduje se zbog poreza na gorivo i mirovinske reforme, a žuti prsluci mlate se s policijom

Javni prijevoz je i dalje poremećen zbog borbe protiv mirovinske reforme.

ZADNJA IZMJENA: pro 7, 2019
Foto: AFP

Vozači kamiona u subotu su blokirali ceste u desetak regija diljem Francuske izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog planiranog smanjenja poreznih olakšica na dizel gorivo za cestovni prijevoz, dok je vožnja vlakovima i podzemnom željeznicom i dalje poremećena zbog štrajka protiv mirovinske reforme.

U Parizu je došlo do sukoba s policijom u području Denfert Rochereau na pariškoj Lijevoj obali, jer je nekoliko stotina pripadnika “žutih prsluka” nastavilo sa svojim tjednim prosvjedima. Ipak, u usporedbi s ranijim štrajkovima okupilo ih se relativno malo s obzirom na to da je prometni štrajk otežao njihov dolazak do glavnoga francuskog grada.

Protiv dizanja poreza na dizel

Istodoban pritisak pripadnika žutih prsluka zbog životnih troškova i prosvjeda sindikata zbog mirovinske reforme najveći su izazov za predsjednika Emmanuela Macrona i napore koje ulaže za uravnoteženje državnog proračuna i uvođenje ekološki prihvatljivijeg zakonodavstva u drugoj polovici svojeg mandata.

Udruga Otre – Organizacija europskih cestovnih prijevoznika protivi se povećanju poreza na dizel gorivo za komercijalna vozila u sklopu vladina nacrta proračuna za 2020. Udruga se žali na to da strani vozači kamiona kod kuće mogu kupiti jeftinije gorivo, što im omogućuje da budu učinkovitiji u Francuskoj. U nacrtu proračuna za 2020. vlada planira postupno smanjivati ​​porezne olakšice na gorivo za teretna vozila između 1. srpnja 2020. i 1. siječnja 2022.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program