U Hercegovini je veselo: otkazali su bajramski koncert, spisateljicu ušutkali prijetnjama, ali Thompsonov koncert može

Zašto Martina Mlinarević Sopta ne može predstaviti knjigu, a čapljinski muslimani održati koncert?

ZADNJA IZMJENA: kol 16, 2019
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U protekla 24 sata iz Hercegovine su stigle tri zanimljive vijesti. U hercegovačkom gradiću Čapljini gradonačelnik Smiljan Vidić, HDZ-ovac, nije dozvolio održavanje bajramskog koncert na lokaciji koju su predložili organizatori. Kako javljaju bosanskohercegovački mediji, lokalna islamska zajednica zatražila je dopuštenje da ispred osnovne škole održi koncert na kojem su trebala nastupiti dva izvođača islamskih duhovnih pjesama, te dva kulturno umjetnička društva.

Gradonačelnik Vidić je njihov zahtjev odbio uz obrazloženje da se sudionicima programa ne može jamčiti sigurnost zbog gustog prometa. Vidić je, doduše, predložio da se manifestacija održi u lokalnom kinu, ali organizatori na to nisu pristali, tvrdeći da se radi o neadekvatnom prostoru. Koncert na kraju uopće nije održan, a predstavnici islamske zajednice kažu kako im se čini da je nemogućnost osiguranja samo izgovor, budući da regulacija prometa nije u nadležnosti gradonačelnika, nego Policijske uprave.

Spisateljica izbačena s festivala

Jučer je književnica Martina Mlinarević Sopta na Facebooku objavila da je neće nastupiti na festivalu u Čitluku. Mlinarević Sopta je s programa Evergreen Festa, na kojem je trebala predstaviti svoju posljednju knjigu, povučena nakon što su organizatori navodno dobili prijetnje, i to ne samo od anonimnih pojedinaca, nego i od sponzora festivala. Njezin nastup bio je najavljen i unesen u službeni program, na istom je festivalu gostovala i ranije, ali ove godine je, eto, navodno postala nepoželjna. Inače, Mlinarević Sopta poznata je po oštrim kritikama politike i društva BiH, i još češće, svoje rodne Hercegovine, zbog čega je u više navrata primala prijetnje. U Čitluku, 20 kilometara udaljenom od Čapljine, na vlasti je, dakako, HDZ.

Sličnih problema nije imao Thompson, koji je jučer u Širokom Brijegu održao vrlo dobro posjećen koncert na čije održavanje nije bilo prigovora, ili ako ih je bilo, nisu stigli do medija. Procjenjuje se da je na koncertu organiziranom u sklopu obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega i Velike Gospe bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Na repertoaru se našla pjesma „Bojna Čavoglave”, koja je, kao i obično, počela povikom „Za dom spremni”.

To je bio prvi Thompsonov koncert održan nakon što je hrvatski Visoki prekršajni sud donio pravomoćnu presudu u kojoj je osudio izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH, koji simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. Takva odluka suda pjevača nije spriječila da u Širokom Brijegu zaurla ustaški pozdrav. Štoviše, Thompson je na svojem službenom Facebook profilu objavio insert koncerta i tekst pjesme. Ni tamo nije izostavio pozdrav ZDS. Široki Brijeg je 40 kilometara udaljen od Čapljine i oko 25 od Čitluka. HDZ je na vlasti i u Širokom Brijegu. Kako su ova tri događaja povezana?

Dvostruki kriteriji?

Sve opisano dogodilo se u tri mjesta međusobno udaljena najviše 45 minuta vožnje, u tri zajednice u kojima je na vlasti HDZ. Zanimljivo, bosanskohercegovačka podružnica HDZ-a svoj program temelji na borbi protiv majorizacije Hrvata u toj državi. U svakoj predizbornoj kampanji HDZ-ovci glasove love predstavljajući se kao borci protiv nepravde koju Hrvati trpe od mnogobrojnijih bošnjačkih partnera u zajedničkoj Federaciji, tražeći uspostavljanje hrvatskih državnih institucija, zaštitu hrvatskog obrazovnog sustava i jezika, te poštivanje izborne volje Hrvata.

Još zanimljivije je to što se zajednicama koje su, sudeći po rezultatima izbora, čvrsto na liniji borbe za prava Hrvata, osnovna prava uskraćuju manjinama. Pa tako islamska manjina u Čapljini nema pravo na održavanje bajramskog koncerta, spisateljica čiji svjetonazor nije mainstream u lokalnoj zajednici nema pravo predstaviti svoju knjigu, a građani koji ne žele slušati evociranje paradržave koja je provela genocid nad tri nacionalne manjine nemaju pravo biti pošteđeni povika koji je neprihvatljivim proglašen i na sudu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2025 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program