Politika & Kriminal

U Skoplju su najavljeni novi prosvjedi, a ovih pet bitnih vijesti iz Makedonije ne smijete propustiti

Donosimo pregled najvažnijih novosti oko velikih prosvjeda u Makedoniji

Prosvjedi u Makedoniji
FOTO: Filip Raunić

Nedjeljne demonstracije su završene, no u Makedoniji će se, prema najavama, i dalje masovno prosvjedovati, budući da građani ne odustaju od zahtjeva za ostavkom trenutnog premijera Nikole Gruevskog. Neke su vijesti naizgled ostale u sjeni tih prosvjeda, a mi vam donosimo pregled najvažnijih događaja u Makedoniji ovaj tjedan.

1. Objavljene su nove informacije u vezi sukoba u Kumanovu

Makedonska policija objavila je popis od 28 osoba kojima je određen pritvor od 30 dana zbog sudjelovanja u terorističkim napadima u Kumanovu. Među uhićenima je 16 osoba s Kosova te po jedan albanski i njemački državljanin.

Prema nekim makedonskim medijima, ta grupa je planirala teroristički napad u Skoplju. Naime, planirali su sredinom svibnja dignuti u zrak kameni most. Ista grupa je planirala i napade na policiju, sud i bolnicu i u tim napadima bi ubili velik broj civila i policajaca.

2. Dvoje ministara je dalo ostavke (i novih dvoje je imenovano)

Ministrica policije Gordana Jankulovska i ministar prometa Mile Janakievski su dali ostavke, a imenovani su Mitko Čavkov kao ministar policije i Vlado Misajlovski na poziciju ministra prometa.

Ekskluzivno na Telegramu ste mogli čitati pisma ostavki bivših makedonskih ministara.

3. Ugledni Foreign Affairs je objavio upozorenje Balkanu

Časopis Foreign Affairs je objavio analizu stanja u državama na Balkanu, a za Makedoniju su najvažnija četiri razloga nestabilnosti. U prvom redu je to pravoslavna solidarnost Moskve. Rusija je odlučila pojačati svoju ulogu u Makedoniji, opravdavajući se pravoslavnom i slavenskom solidarnošću.

Zatim, korupcija je ogroman problem za vladajuće. Nakon četiri sumnjiva reizbora premijer Gruevski je uspio oslabiti pravosuđe, marginalizirati opoziciju i gotovo sasvim ugasiti neovisne medije. Godine 2007. Makedonija je po indeksu slobode medija bila 36., ispred SAD-a, a lani je potonula na 123, mjesto, gdje čami zajedno s Venezuelom. Gospodarstvo zemlje održava se na površini oštrim i neodrživim zaduživanjem.

Skandal s prisluškivanjem sviju i svakoga je zasigurno naštetio makedonskim vlastima. Oporba povremeno objavi neke tajne snimke na kojima se jasno čuje koliko je zapravo bio korumpiran premijer Gruevski i koliko zločina je zataškavano, a sve u svrhu očuvanja vlasti.

Četvrti i posljednji razlog nestabilnosti u Makedoniji su sumnjive pucnjave, a posljednja se dogodila u Kumanovu. Prošlog je mjeseca, kako tvrdi glasnogovornik makedonske policije, 40 albanskih radikala napalo policijsku karaulu na granici s Kosovom, ali to nisu mogli potvrditi ni NATO ni kosovska policija. Ironično, sve je to na neki način ujedinilo tradicionalno razjedinjenu zemlju. Albanci i Makedonci sada zajednički djeluju protiv diktature koja ih pritišće.

4. Službeni broj birača matematički je nemoguć

Kako je Telegramov Filip Raunić objavio u svom detaljnom izvještaju o stanju u Makedoniji, sumnjiv je i broj tamošnjih birača. Makedonija ima 1.7 milijuna zdravstvenih osiguranika, a svi stanovnici su zdravstveno osigurani, osim možda 10 ili 20 tisuća ljudi koji nisu u nikakvom pravnom prometu, najčešće Romi. Uz 1.7 milijuna zdravstvenih osiguranika, Makedonija ima preko 1.8 milijuna birača, što je matematički nemoguće. Računa se da vlast objektivno kontrolira oko 150 do 200 tisuća.

5. Makedonija, uz Somaliju, jedina nema popis stanovništva

Posljednji je put popis napravljen 2002. godine, a tada je Makedonija imala nešto više od 2 milijuna i 40 tisuća stanovnika. S popisivanjem stanovništva krenulo se i krajem 2011. Zbog manipulacija s brojem Albanaca, svi su ti materijali uništeni. Javnosti je tek ostao podatak da je na to potrošeno 14 milijuna eura. Prošlih je godina makedonski ministar financija Zoran Stavreski govorio kako se popis neće objaviti jer za njega nema novca.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu