Politika & Kriminal

U splitskom domu za starije lani je od korone umrlo 18 štićenika. Prvo vještačenje propalo, izvidi su opet na početku

Općinsko državno odvjetništvo kaže kako je Medicinski fakultet u Osijeku odustao od vještačenja, pa su ga sada predali splitskom

09.04.2020.,Split - U dom za starije i nemocne na Vukovarskoj ulici jutros je u pratnji stigao ravnatelj KBC Split Julije Mestrovic. 
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvidi Općinskog državnog odvjetništva zbog ulaska covida u dom za starije u splitskoj Vukovarskoj ulici, kada je preminulo 18 tamošnjih korisnika a veći dio je bio zaražen, od ožujka prošle godine do danas nisu se previše pomakli. Naime Odvjetništvo je, kako bi dobilo više informacija o uzroku ulaska virusa u dom i njegovom širenju, zatražilo vještačenje. Kako bi ono bilo što neovisnije zatražili su ga, piše Index, od osječkog Medicinskog fakulteta, a oni su sada od tog vještačenja odustali pa je cijeli taj postupak na početku.

Ovo su potvrdili i iz Odvjetništva odakle su poručili kako je sada vještačenje u rukama Medicinskog fakulteta u Splitu. “Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je dana 23. srpnja 2021. primilo dopis od Medicinskog fakulteta u Osijeku iz sadržaja kojeg proizlazi kako unatoč svim nastojanjima Fakultet nije uspio oformiti stručni tim koji bi bio kompetentan adekvatno odgovoriti na zahtjeve iz našeg naloga, zbog čega nam je cjelokupni predmet vraćen.

Zbog navedene situacije vještačenje smo dana 30. srpnja 2021. povjerili Medicinskom fakultetu u Splitu, Povjerenstvu za sudbena mišljenja koje će oformiti stručni tim i izraditi predmetno vještvo u primjerenom roku”, poručili su te dodali kako će nakon vještačenja donijeti odluku o eventualnom pokretanju istrage.

Za sve kriv virus

Inače, glavna medicinska sestra Doma u Vukovarskoj Zdenka Đapić-Kolak još je lani u travnju za Index kazala kako se za pomoć zbog pomanjkanja zaštitnih sredstava obratila mjerodavnom Stožeru. Pritom je, kako je rekla, zatražila da im se dodijeli još jedan liječnik. Međutim, oni su odgovorili da je došlo do pomanjkanja opreme te da se za pomoć obrati županijskim ljekarnama dok su je za maske uputili na neke od brojeva telefona. Osam dana nakon toga virus je ušao u Dom.

Nakon smrti 18 korisnika doma i brojnih zaraženih, tadašnja ministrica socijalne politike Vesna Bedeković i ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdili su da je za situaciju u domu kriv virus, a pritom su se pozvali na izvješće koje su napravila njihova ministarstva.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu