Politika & Kriminal

U tijeku je pretraga luksuznog stana u Ban Centru; Kovačević ga dobio od tvrtke kojoj je sredio posao s Janafom?

Stanovi u toj zgradi prodavali su se po cijenama od 3 do 7 tisuća eura po kvadratu

Jutros je ponovno uhićen bivši šef uprave Janafa Dragan Kovačević, kao i više osoba koje se sumnjiči za koruptivna kaznena djela. Prema informacijama do kojih je došao Telegram, sumnja se da je Kovačević kao mito u zamjenu za unosne poslove s Janafom uzimao nekretnine. Kako neslužbeno doznajemo, jedna od tih nekretnina navodno je i luksuzni stan u zagrebačkom Banu centru, u Ulici Augusta Cesarca 10.

Prema informacijama koje ima Telegram, Kovačevića se tereti da stan u Ban centru dobio od tvrtke Cefis d.o.o, te da je za uzvrat je vlasniku te tvrtke omogućio dobivanje posla održavanja informatičke opreme koju je koristio Janaf. Stan je danas je pretražila policija, što je ispred zgrade snimio Telegramov fotograf.

Isti stan policija je pretražila i kada je Kovačević prvi put uhićen prošle godine. Stan nije bio prijavljen u imovinskoj kartici šefa uprave Janafa, iako je Jutarnji list tada doznao da ga je Kovačević koristio duže vrijeme. Navodno se radi o manjoj nekretnini površine 41 m2 kvadratni, ali vrlo vrijednoj s obzirom na lokaciju u centru Zagreba i cijene stanova u toj zgradi. Stanovi su se navodno podavali po cijenama od 3.000 eura za najjeftinije do 7.000 eura po četvornom metru za one na najvišim katovima.

Uobičajena procedura

Nakon što je protiv njega otvorena prva istraga u rujnu prošle godine, pojavila se informacija da je plaćanje nekretninama bilo uobičajena naknada za ulazak u poslovanje s Janafom preko Kovačevića. Telegramovi izvori tada su objašnjavali da bi tvrtka zainteresirana za posao s državnom kompanijom koju je vodio Kovačević osigurala nekretninu za njega. Te su nekretnine, prema informacijama koje je dobila Telegramova Ana Raić Knežević, formalno ostale u vlasništvu firme koja je sklopila posao s Janafom, no u stvarnosti ih je koristio Kovačević ili netko drugi od njegovih suradnika.

O uhićenju Dragana Kovačevića danas se oglasio u Uskok. “U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, poručili su iz USKOK-a.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu