Politika & Kriminal

Gospođa Markić sad želi da se ukinu pravobranitelji za ravnopravnost spolova, djecu i ljude s invaliditetom

Udruga 'U ime obitelji' pokrenula je novu inicijativu

21.10.2015., Osijek -
FOTO: PIXSELL

Udruga Željke Markić uključila se u javno savjetovanje o prijedlogu novog Zakona o pravobranitelju za djecu koji bi trebao biti donesen 1. kolovoza. “U ime obitelji” iznijeli su nekoliko svojih prijedloga među kojima se jedan posebno ističe. Naime, predlažu da se ukine institut pravobranitelja za djecu, za osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova.

Predlažu da umjesto njih bude ustanovljen institut zamjenika pučkog pravobranitelja, koji bi obavljao trenutne dužnosti pravobranitelja za djecu, kao i ostalih pravobraniteljstava. Smatraju da bi se tako “poboljšala kvaliteta i prepoznatljivost zamjenika pučkog pravobranitelja zaduženih za zaštitu posebno ranjivih društvenih skupina”, a njih bi isto tako birao Hrvatski sabor, na prijedlog pučkog pravobranitelja.

Traže razrješenje pravobraniteljice za djecu

Na tu inicijativu nagnalo ih je, kako pišu, što aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić još nije smijenjena iako je trebala biti još prije godinu dana. Kao razlog navode to što sabor 10. lipnja 2016. nije prihvatio njeno Izvješće o radu za 2015. godinu. “Neshvatljivo je da netko tko je loše radio svoj posao – i zbog toga mu je odbačeno Izvješće o radu- te je trebao sukladno Zakonu biti razriješen dužnosti – još uvijek obnaša tu istu dužnost! Stoga smatramo nužnim da se najprije trenutna pravobraniteljica razriješi dužnosti,” navode u svom komentaru U ime obitelji.

I baš zato, da bi se ubuduće izbjegao ovakav slučaj, iz udruge smatraju nužnim da se zakonski uredi da Vlada više ne mora predložiti Saboru razrješenje pravobraniteljice, nego da Sabor donese Odluku o razrješenju dužnosti u određenom zakonskom roku od neprihvaćanja izvješća pravobraniteljice.

Njihov prijedlog o zamjenicima pučke pravobraniteljice koji bi preuzeli funkcije pravobranitelja znatno bi onemogućio, pišu, nestručnost, zloupotrebu ovlasti te sukob interesa – što sve obilježava djelovanje pravobraniteljice za djecu Milas Klarić, s obzirom da bi zamjenici bili podložni nadzoru i kontroli pučkog pravobranitelja. Također, ističu, ukidanjem instituta tri pravobranitelja i stavljanje pod djelovanje pučkog pravobranitelja, došlo bi i do znatne racionalizacije troškova.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu