Politika & Kriminal

UMRO JE SLAVKO GOLDSTEIN

Umro je danas u Zagrebu, imao je 89 godina

FOTO: Vjekoslav Skledar

Danas je, na Rebru, preminuo Slavko Goldstein. Rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Studirao je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je poznati publicist, urednik i nakladnik. Između ostaloga, bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus.

Utemeljitelj je naklada Liber i Novi Liber, a bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger. Goldstein je tijekom života uredio više od 150 knjiga, a kao nakladnik je radio na još oko 400 naslova. Bio je predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Protivio se Tuđmanovoj politici

Među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića. Bio je suautor Hrvatskog enciklopedijskog rječnika 2002., a zaslužan je i za izdavanje pretisaka temeljnih djela hrvatske kulturne baštine Danice ilirske (1835 – 49), Misala po zakonu rimskog dvora (1483), Vrančićevog petojezičnog Rječnika (1595).

S bratom je 1989. osnovao stranku HSLS, na čelu koje je bio do 1990. godine. Bio je i prvi predsjednik židovske vjerske zajednice ‘Beth Israel’ iz Zagreba. Devedesetih se protivio politici Franje Tuđmana , a 2012. je podržao inicijativu za ukidanje saborske komemoracije žrtava Križnog puta na Bleiburgu.

Bavio se istraživanjem Jasenovca

Prošle godine u travnju Goldstein je dao veliki intervju za Telegram. U razgovoru s Dragom Hedlom ekskluzivno je govorio o svojoj novoj knjizi Jasenovac, tragika, mitomanija, istina. Bio je nesumnjivo najbolji poznavatelj onoga što se u ustaškom logoru u Jasenovcu događalo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, jer je tome posvetio značajan dio svog povijesno-istraživačkog rada. Zbog toga je bio iznimno osjetljiv na pokušaje revizije povijesnih činjenica o Jasenovcu, pa je na jedan takav pokušaj – knjigu koja želi prikazati Jasenovac kao radni, kažnjenički logor u kojem nije bilo masovnih likvidacija – odgovorio upravo svojom knjigom.

Tada je govorio i o jačanju ekstremne desnice. Odgovornom za to je smatrao i politiku. “Politika je ne samo odgovorna za pojave koje danas imamo, nego ona zloupotrebljava te stare boli da bi ostvarila političke bodove. A to je na granici zločina, neću reći kriminalnog, nego društvenog i moralnog zločina. Politika je najsposobnija i ima najviše moći da to prebrodi i to se negdje uspijeva”, rekao je tada Goldstein.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu