Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Upravni sud je zbog korone za sutra odgodio sva ročišta osim, pazite ovo, Plenkovićeve žalbe na odluku Povjerenstva

Objasnili su zašto smatraju da je to hitan slučaj

FOTO: N1

Iako je Upravni sud u Zagrebu odlučio poslušati preporuke Vlade i odgoditi sva ranije sazvana ročišta zbog epidemije koronavirusa, jedno su ipak odlučili održati, ono o žalbi premijera na odluku Povjerenstva za sukob interesa u slučaju Helsinki. To je maloprije na Twitteru objavio Domagoj Novokmet, novinar N1 Televizije, kojem su sa suda odgovorili kako će održati jedno ročište jer je – previše hitno.

“Sutra planiramo na sudu održati samo jedno ročište, jer se radi o hitnom spisu, dok su za sve redovne predmete zakazane rasprave odgođene”, stoji u dopisu koji je N1 dobio. Sa suda su također objasnili zašto je slučaj premijera hitan: “U samom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa propisan je rok od 60 dana u kojem Upravni sud mora riješiti o podnesenoj tužbi, pa propisani zakonski rok ovu vrstu kvalificira kao hitne predmete”, napisala je glasnogovornica suda.

Oko čega tuži?

O kojem slučaju se uopće radi? Naime, premijer Andrej Plenković nije prihvatio odluke Povjerenstva za sukob interesa u kojima se konstatira da je prekršio načela savjesnog i transparentnog obnašanja dužnosti, pa je pred Upravnim sudom u Zagrebu podigao dvije tužbe protiv odluke toga tijela.

Jednom je pokušao osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Irske. Upravni je sud ranije ovog mjeseca prihvatio Plenkovićevu tužbu u slučaju Pokaz, poništio odluku Povjerenstva i zaključio da ono ne može odlučivati o načelima. Povjerenstvo je najavilo da će se žaliti Visokom upravnom sudu, a koliko je cijeli slučaj problematičan, objasnio je i Telegramov Jasmin Klarić. Tekst možete pročitati ovdje.

Plenković pokušava osporiti i slučaj Helsinki

Drugom tužbom Plenković pokušava osporiti odluku Povjerenstva koja se odnosi na putovanje visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki.

Povjerenstvo je u studenome prošle godine utvrdilo da su Plenković i još četvero sadašnjih i bivših ministara u njegovoj Vladi povrijedili načela savjesnog obnašanja dužnosti jer su tom tijelu odbili dostaviti traženu dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo koji je dio troškova toga puta pokriven iz državnog proračuna, a koji iz HDZ-ove blagajne.