Politika & Kriminal

Uskok istražuje bivšeg zamjenika gradonačelnika Splita. Sumnja se da je oštetio Grad za 1,2 milijuna kuna

Sumnja se da je s Brankom Tonkovićem, bivšim članom Poglavarstva, odobrio 14 računa tvrtki s kojom je Grad prekinuo suradnju

14.05.2013., Split - Konferencija za novinare Hrvatske gradjanske stranke, Hrvatske seljacke stranke i Stranke umirovljenika o lokalnim izborima. Na konferenciji su trebali sudjelovati predsjednik HGS-a Split Zeljko Kerum, predsjednica SU-a Split Milica Cipci i predsjednik HSS-a Split Zeljko Sikirica, no Kerum se nije pojavio. 
 Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice nekadašnjih djelatnika Grada Splita koji su, tvrdi se, počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna, doznaje se u odvjetništvu.

Neslužbeno, riječ je o Željku Sikirici, bivšem zamjeniku gradonačelnika iz redova HSS-a, zaduženom za resor komunalnih djelatnosti, urbanizma i zaštite okoliša i gospodarenja gradskim resursima i Branku Tonkoviću, bivšem članu Gradskog poglavarstva koji je bio zadužen za resor komunalnih djelatnosti.

U rješenju o provođenju istrage navodi se kako su se osumnjičenici dogovorili da će radi pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti jednom trgovačkom društvu, a neslužbeno, riječ je o Cestaru, odobriti isplatu 14 računa za usluge koje to društvo nije obavilo.

Odobrili isplatu računa nakon prestanka suradnje

Grad Split i Cestar su imali poslovnu suradnju na temelju ugovora iz prosinca 1994. vezano za najam dijela jednog građevinskog zemljišta u Splitu za smještaj napuštenih i neregistriranih vozila. Poslovna suradnja je prestala 1. siječnja 2003., no nastavili su Gradu dostavljati račune za mjesečni najam zemljišta koje nije korišteno. Radilo se o 14 računa, svaki na iznos veći od 86 tisuća kuna za razdoblje od 1. veljače 2003. do travnja 2004.

Okrivljenici su znali da je poslovna suradnja prekinuta jer je pročelnik Službe za komunalno redarstvo Grada Splita obavijestio Tonkovića da ta služba više ne koristi zemljište koje je bilo predmet ugovora, da je Grad Split obavijestio trgovačko društvo o prestanku poslovne suradnje, da je pročelnik Službe za komunalno redarstvo Grada Splita trgovačkom društvu obavio povrat 14 zaprimljenih računa kao neosnovanih te da je izvršena primopredaja zemljišta.

Unatoč tome, obojica okrivljenih su potpisala odobrenje za isplatu 14 spornih računa koje su bez supotpisa pročelnika Službe za komunalno redarstvo Grada Splita dostavili Službi za financije Grada Splita radi isplate, te su tako odobrili da se trgovačkom društvu plate nepostojeće usluge u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna za koji iznos je tom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist na štetu Grada Splita.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu