Plenković se obratio javnosti: ‘Bitno je da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom’

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2020

Danas je održana sjednica Vlade na kojoj je predstavljen rebalans proračuna i na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio povećanje minimalca na 3400 kuna. Potom je u Velikoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice potpisan Ugovor o osnivanju fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a Damir Vanđelić izabran je za v.d. predsjednika Fonda za obnovu.

Nakon toga premijer Plenković obratio se hrvatskoj javnosti.

Pitanje obnove Zagreba

Kazao je kako je sjednica Vlade danas bila važna te je pobrojao sve odluke koje su danas na sjednici raspravljali. “Iduća godina treba biti tranzicijska godina povratka na putanju”, kazao je Plenković. Dodao je kako će se u toj godini oporavka morati voditi računa o tome da se osiguraju važne poluge pri procesu oporavka. Pojasnio je da se to odnosi na novac koji koristimo iz EU.

“Na raspolaganju ćemo u idućih deset godina s tim polugama imati 24,2 milijarde eura”, kazao je premijer, te dodao kako je danas donesena i odluka o povećanju minimalca na 3400 kuna neto. Pohvalio se kako su riješena sva pitanja vezana uz obnovu Zagreba. “Napravili smo cjeloviti napor koji bi trebao riješiti sve probleme”, dodao je.

Borba protiv epidemije

Premijer se potom osvrnuo na pandemiju te kazao kako je sada bitno da svi shvate da ulazimo u najteže razdoblje borbe protiv korone. Naglasio je kako želi da se svi građani osvijeste vezano uz mjere te da bi se, ako to bude tako, stanje u idućih nekoliko tjedana trebalo poboljšati.

“Nezahvalno je prognozirati i davati procjene. No, u proteklim tjednima smo rasli jako brzo i rastemo i dalje. Posljednjih dana ipak vidimo da je taj porast nešto slabiji od Italije, Austrije i Njemačke. Prema trenutnom čitanju udaljujemo se od eksponencijalne krivulje. Naredni dani će pokazati hoćemo li se udaljiti”, kazao je te dodao kako sve to treba uzeti s oprezom.

Također je rekao kako se testira sve više, a da broj zaraženih ne raste u istom omjeru. “Budući da je pred nama najteže razdoblje apeliram na građane da se pridržavaju mjera”, kazao je premijer.

Lokalni izbori u Zagrebu

Na pitanje o imenovanju Damira Vanđelića , premijer je kazao kako je sjajno da čovjek s takvim iskustvom prihvatio dužnost vođenja Fonda za obnovu Zagreba. “Kad je riječ o lokalnim izborima, HDZ trenutno vodi proces unutarstranačkih izbora i kad oni završe imat ćemo gradske odbore i moći govoriti o svojim kandidatima za Zagreb”. “Drago mi je da scena titra”, kazao je premijer.

Stanje u KB Dubrava

Novinari su pitali Plenkovića smatraju li se u Vladi odgovorima za stanje u bolnicama te u KB Dubravi. Odgovorio je kako će nakon odluke o smjeni bolnice, Upravno vijeće napraviti analizu te donijeti potrebne odluke. Podsjetio je kako su se u KB Dubravi u proljeće dobro snašli, te dodao kako je zdravstvena inspekcija tu da provjerava sve o čemu se piše. Plenković nije želio odgovoriti osjeća li se odgovornim za stanje u Dubravi.

Odgovorio je, pak, na pitanje vezano uz božićnice za javne službe, odnosno ima li za to novca u rebalansu proračuna. “Što se tiče božićnica nismo ih nikad dosad propustili isplatiti i činimo sve da se u realizaciji rebalansa osiguraju ta sredstva i mislim da ćemo to uspjeti”, kazao je Plenković.

Na pitanje izmiče li situacija u zdravstvu kontroli, Plenković je odgovorio negativno. Također je kazao kako kapaciteti nisu upitni te da se poduzimaju potrebne mjere kako bi sve bilo u redu. Što se tiče cjepiva, premijer je rekao kako će Vlada učiniti sve da se dobije cjepivo kad ono izađe na tržište.

Prozivke oko uvođenja lockdowna

Premijera su tražili i da komentira zazivanje policijskog sata svog koalicijskog partnera Radimira Čačića, te restriktivnije mjere u drugim zemljama kojih mi još nemamo.

“Samo spominjanje zatvaranja kreira pesimizam, gospodarski pad i sve elemente s kojima se ova Vlada nosi. Donosimo mjere koje su adekvatne. Nije ista situacija u svim zemljama”, rekao je Plenković. Ističe kako će pažljivo valorizirati svaki korak u mjerama jer moraju sve uzimati u obzir.

Plenković je upitan o događajima u Splitu i slavlju Torcide posljednja dva dana. “Moram priznati da to nisam pratio. Pridžravanje mjera se odnosi na sve”, rekao je kratko. Plenković je kazao kako je Vlada stalno politički odgovorna i da su svjesni situacije. “Svjesni situacije poduzimamo korake, ali u konačnici apeliramo na sve”, dodao je.

Marić o javnim službama

Nakon Plenkovića novinarima se obratio ministar financija Zdravko Marić. On se osvrnuo na razgovore sa sindikatima javnih službi. Kazao je kako će u idućim danima i tjednima ponovno pozvati predstavnike sindikata na razgovor s novim prijedlozima.

“Jučer nitko nije došao s prijedlogom smanjivanja plaća. Ali dobro je da se obrati pažnja na dinamiku povećanja i da se to stavi u okvire”, kazao je Marić. Pojasnio je kako će se proračun iduće godine uskladiti s dijalogom koji će uslijediti. Zasad stoji da se javnim službama od 1. siječnja povećavaju plaće. “Proračun neće doći u ugrozu”, dodao je. Marić je također rekao kako su tužbe normalan slijed ako se ne ispuni dogovoreno. Dodao je i da mirovine ukalkulirane u rebalans proračuna. “Mirovine nisu upitne i neće biti”, dodao je.

Problemi u ugostiteljstvu

“Proračun je ove godine imao najveći rizik u likvidnosti. Uspjeli smo ga osigurati dobrim pristupom. Još uvijek postoji velika neizvjesnost. Naše je da budemo i dalje spremni i pripravni. U dobrim godinama treba stvarati zalihe za godine kada se može dogoditi kriza”, kazao je Marić.

Na pitanje je li se smanjio broj fiskaliziranih računa u ugostiteljskim objektima zbog straha od korone, Marić je kazao da redovno iznose podatke. “Jedna zanimljiva stvar, deseti mjesec je bolji nego deveti pa čak i u segmentu ugostiteljstva. Na razini su oko 60 posto lanjskog u turizmu i ugostiteljstvu. Trgovina na malo i dalje dobro stoji, industrija relativno”, rekao je Marić.

Zdravka Grund
Telegram autor
2051 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program