Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Važna presuda Europskog suda za ljudska prava: Bolnice smiju odbiti zaposliti one koji ne žele raditi abortuse

Nedavno donesena odluka odnosi se na slučajeve dviju švedskih primalja

Europski sud za ljudska prava nalio je priličnu količinu ledene vode na globalna nastojanja pro-life udruga da se čim više ograniči mogućnost prekida trudnoće. U jučer donesenim odlukama u slučaju dvije švedske primalje, koje nisu dobile posao jer su se pozvale na prigovor savjesti kod pobačaja, EHCR nije pronašao elemente kršenja njihovih ljudskih prava i jednoglasno je odbio obje prijave.

Ellinor Grimmark i Linda Steen su se Strasbourgu obratile nakon što su ih odbili švedski sudovi. Okružni i radni sudovi u toj zemlji su presudili da nema diskriminacije u tome što bolnice nisu htjele primiti na posao osobe koje nisu htjele sudjelovati u pobačajima, obzirom da to predstavlja profesionalno ograničenje u obavljanju posla primalje. EHCR je švedskim sudovima dao za pravo, te još podebljao argumentaciju. U odluci Suda u Strasbourgu ustanovljeno je da su odluke temeljene u švedskim zakonima i da ne predstavljaju kršenje religijskih sloboda. Također, kaže se kako su odluke švedskih sudova “slijedile legitiman cilj zaštite zdravlja žena koje žele obaviti pobačaj”.

Uvjet za obavljanje posla

Ima i još, EHCR konstatira da Švedska garantira ženama pružanje usluge abortusa, te stoga ima pozitivnu obvezu organiziranja svog zdravstvenog sustava tako da prigovori savjesti zaposlenih u sustavu ne ugrožavaju pružanje te usluge. “Uvjet da sve primalje moraju obavljati sve dužnosti koje se vežu za to radno mjesto nije neproporcionalan, ni neopravdan”, kaže se u odluci EHCR-a, te naglašava da su dvije primalje koje su im se obratile unaprijed znale da bi na svom budućem radnom mjestu morale sudjelovati i u prekidima trudnoće.

Kako javlja Reuters, Hans Linde iz švedske nevladine udruge RSFU koja se bavi promoviranjem seksualnog obrazovanja, izjavio je kako se radi o važnoj odluci koja će na duge staze pomoći zaštiti ženskog zdravlja i tome da žene koje žele obaviti pobačaj budu tretirane s poštovanjem. “Odbijanje zdravstvene usluge od strane zdravstvenog osoblja nije ljudsko pravo”, naglašava Linde.

Hrvatska tolerancija

Robert Clarke, zamjenik direktora ADF Internationala, međunarodne ogranka američke udruge koja se bavi promoviranjem vjerskih sloboda, mnogo je manje entuzijastičan prema presudi EHCR-a za koju kaže da je pregazila vjerska uvjerenja dvije švedske primalje. “Zdravstveni radnici bi morali moći raditi bez da ih se sili da biraju između svojih dubokih uvjerenja i svojih karijera”, kazao je Clarke.

Njega bi sigurno mnogo manje od odluke Europskog suda za ljudska prava uzrujala situacija u Hrvatskoj gdje su na snazi ipak nešto drugačija pravila nego u Švedskoj. Pravo na prigovor savjesti kod izvođenja prekida trudnoće upražnjava se i tolerira u mnogim zdravstvenim ustanovama, što je u mnogim sredinama otežalo pristup pobačaju – barem onom u okviru javnog zdravstvenog sustava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više