Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Vojni analitičar: Rusima prijeti najveća katastrofa od početka rata. Ukrajinska ofenziva mogla bi im odsjeći 10 tisuća vojnika

Nitko ne zna koliko je Rusija jaka, odnosno slaba. Sad im Ukrajinci uzimaju mjeru

Kad su u povoljnom položaju Ukrajinci postavljaju zasjede, udaraju iznenada i brzo prelaze na drugu lokaciju. Opremljeni su uređajima za noćno gledanje što im daje ogromnu prednost u odnosu na protivnika. Bez problema operiraju danju i noću. Posebno su učinkoviti u navođenju ukrajinskog dalekometnog topništva

Ukrajinski parni valjak, ispostava Hersonska oblast, melje obrambene položaje Vojske Ruske Federacije na desnoj obali rijeke Dnjepar. Napadaju na nekoliko pravaca, na frontu širine preko četrdeset kilometara. Združene snage Ukrajine razbile su rusku obranu na sjevernom dijelu hersonskog fronta.

Oslobađana su mjesta duž cijelog fronta napada od Arhangelske do Zolata Balka na lijevoj obali Dnjepra. Prema potvrđenim informacijama, ukrajinske snage su u silovitom proboju prema jugozapadu, uzduž regionalne komunikacija T0403, dospjele do mjesta Dudčani, 30 kilometara u odnosu na početne linije. Nepotvrđene informacije govore o proboju čak do grada Berislav na lijevoj obali Dnjepra. Toliki prodor, od preko 50 kilometara, malo je vjerojatan u jednom danu.

U svakom slučaju, ruska obrana na sjeveru hersonskog fronta doživjela je potpuni slom. Proruski izvori kao razlog povlačenja, ili točnije rečeno bježanije, navode nedostatak snaga, odnosno višestruku brojčanu nadmoć ukrajinskih jedinica. Također, ruski izvori govore kako pokušaj uspostave linija obrane u mjestu Dudčani nije uspio.

Ukrajinci udarili na sasvim drugom kraju fronta

Kao i u ranijim slučajevima, i kod ovog prodora Ukrajinci su iskoristili postojeću inicijativu na bojištu te su odabrali mjesto i vrijeme udara. Naime, kad su Rusi sredinom rujna srušili branu na umjetnom jezeru kod Krivog Riha, rodnog grada predsjednika Zelenskog, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Inhulets. Osim plavljenja stotina kuća, vodeni val odnio je i pontonske mostove preko kojih se opskrbljivao ukrajinski mostobran kod mjesta Andrivka, na lijevoj obali rijeke Inhulets.

Prekid redovite opskrbe na mostobranu ruske snage iskoristile su za pokušaj likvidacije ukrajinskih jedinica na lijevoj obali rijeke. Dovukli su pojačanja za protuudar. Koncentrirali su raspoloživu artiljeriju i pojačali udare iz zraka taktičkim bombarderima. Ukrajinci su se povukli na lako obranjive linije u naseljena mjesta unutar dometa vlastite artiljerije s druge obale. Čak su u nekoliko navrata radili demonstrativne napade prema mjestu Davidiv Brid koje su Rusi „uspješno“ odbijali.

I što se dogodilo? Dok je većina ruskih postrojbi bila angažirana na mostobranu, Ukrajinci su udarili na sasvim drugom kraju fronta, gdje su ruske snage bile bez dostatnih rezervi i odgovarajuće podrške artiljerije.

Oko 10.000 ruskih vojnika moglo bi biti odsječeno

U kojem će se pravcu dalje razvijati ukrajinski napad za sad se može samo nagađati. Ako i dalje nastave prema jugozapadu, vrlo lako mogu izbiti do mjesta Kozacke. Na suprotnoj obali nalazi se Nova Kahovka. Brana i most, između Kozacke i Nove Kahovke, predstavljaju jedan od osnovnih pravaca snabdijevanja ruskih snaga na desnoj obali Dnjepra.

U tom slučaju gotovo 10.000 ruskih snaga bilo bi odsječeno na desnoj obali Dnjepra. Naime, Ukrajinci su srušili mostove na rijeci Inhulets preko kojih bi se ruske snage mogle povlačiti prema Hersonu. Ipak, ovakav razvoj situacije ima i svoje nedostatke. Ukrajinske linije snabdijevanja bile bi jako izdužene i pogodne za bočne udare, kao i napade iz zraka. Oslabila bi se koncentracija oklopa ostvarena prilikom proboja.

U okruženju bi ostale neke elitne zračno-desantne ruske jedinice koje bi, u izravnom sukobu, pružile žestok otpor uz obostrano velike gubitke. Drugi mogući nastavak prodora je manje ambiciozan. Obuhvatio bi spajanje s ukrajinskim snagama na mostobranu kod Andrivke. U okruženju bi se našao manji broj ruskih postrojbi. Linije snabdijevanja bile bi kraće i lakše obranjive, a ukupni potencijalni gubici manji. U svakom slučaju, na hersonskom frontu dinamika borbenih djelovanja je vrlo intenzivna.

Ukrajinci prodiru duboko u okupirani teritorij

Na sjeveroistoku ukrajinskog ratišta Vojska Ruske federacije još uvijek ne uspijeva konsolidirati svoju obranu. Ukrajinske dvije oklopne i jedna zračno-desantna brigada vrše podilaženje za napad na Kreminu, vratima Luganska. Od ostatka poraženih snaga iz Limana, i dodatnih pojačanja sa sjevera i istoka, Rusi pokušavaju organizirati obranu grada.

Navodno je iz Luganska upućena i cijela inženjerijska brigada radi uređenja obrambenih položaja. Možda su malo zakasnili s ukopavanjem i postavljanjem minskih polja. Ako se Ukrajinci odluče za napad na Kreminu to će sigurno biti obuhvatni manevar bez izravnog udara na grad.

Sjeverno od oslobođenog Limana, ukrajinske snage proširuju i spajaju mostobrane na rijeci Oskil. Za prodore prema istoku primjenjuju već isprobanu taktiku manjih mobilnih udarnih grupa. Koristeći velike međuprostore i ogromno prostranstvo, prodiru duboko u okupirani teritorij. Vrše borbena izviđanja i prave pomutnju u neprijateljskoj pozadini. Dobro su naoružani protuoklopnim i protuavionskim samonavođenim projektilima.

Rusi pokušavaju parirati novim oklopnim vozilima

Kad su u povoljnom položaju postavljaju zasjede, udaraju iznenada i brzo prelaze na drugu lokaciju. Opremljeni su uređajima za noćno gledanje što im daje ogromnu prednost u odnosu na protivnika. Bez problema operiraju danju i noću. Posebno su učinkoviti u navođenju ukrajinskog dalekometnog topništva.

Udaraju na neprijateljske snage kad su najranjivije, u transportu ili na odmoru izvan borbenog rasporeda. Raspolažu satelitskim komunikacijskim i navigacijskim uređajima. Koriste i taktičke izviđačke dronove. Za takve zadaće koriste se brzim oklopno borbenim vozilima kao sto su Bushmaster ili Humvee, velikog taktičkog radijusa i prohodnosti.

Rusi im pokušavaju parirati uvođenjem na bojište novih oklopnih automobila Tajfun-VDV, naoružanih automatskim topom kalibra od 30 milimetara. Mislim da su malo zakasnili. Ova ukrajinska taktika pokazala se i vrlo ekonomičnom jer pod svoju kontrolu mogu stavljati velika područja bez angažiranja glomaznih i sporih oklopno-mehaniziranih snaga. Kako sada stvari stoje, Združene snage Ukrajine uskoro će pod svoju kontrolu staviti cijelu Harkovsku oblast.

Rusima nedostaje milijun i pol vojničkih odora

Nedavna smjena generala Dmitrij Bulgakova, zamjenika ministra obrane zaduženog za logistiku, neće baš puno pomoći nedavno mobiliziranim ruskim rezervistima koji se po hitnom postupku upućuju na front. Otkriveno je da u skladištu nedostaje milijun i pol vojničkih odora. U stvari, knjigovodstveno su one evidentirane, ali fizički nisu postojale u ratnoj rezervi.

Također, smjena zapovjednika zapadnog vojnog okruga generala Aleksandra Zuravljeva neće zaustaviti bježaniju koja se sad kao zaraza širi i prema Luganskoj oblasti. Mnogo je toga što ne štima unutar obrambenog sustava Ruske Federacije. Ponovit ću citat od ranije: Nitko ne zna koliko je Rusija jaka, odnosno slaba. Sad im Ukrajinci uzimaju mjeru.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više