Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

WHO proglasio globalnu opasnost zbog straha od širenja zika virusa. Ovih 9 stvari trebate znati o njemu

U Hrvatskoj zasad nema identificiranih slučajeva virusa zika

(FILES) This file photo taken on January 27, 2016 shows Matheus Lima,22, and Kleisse Marcelina,24, tending their two-month-old son Pietro suffering from microcephalia caught through an Aedes aegypti mosquito bite, at the Obras Sociais Irma Dulce hospital in Salvador, Brazil on January 27, 2016. / AFP / CHRISTOPHE SIMON
FOTO: AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo je zbog virusa zika proglasila globalno izvanredno stanje za javno zdravlje koja zahtijeva, kako kažu, hitan i jedinstveni odgovor.

Zdravstveni stručnjaci zabrinuti su da se virus širi daleko na istok, s devastirajućim posljedicama. Zaraza ovim virusom povezana je s tisućama slučajeva novorođenčadi s nedovoljno razvijenim mozgovima.

Ista kategorija kao ebola

WHO ovom uzbunom stavlja virus zike u istu kategoriju u kojoj se nalazila i epidemije ebole u Africi. To znači da će Svjetska organizacija ubrzano raditi na istraživanju i liječenju ovog virusa.

Glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan nazvala je zika virus “izvanrednim događajem” koji zahtijeva koordinirani odgovor.

Chan je kazala da su prioriteti pružanje zdravstvene zaštite trudnicama i njihovim bebama, kao i kontroliranje populacije komaraca koji šire virus.

Margaret Chan
Margaret Chan AFP

Ne postoji cjepivo

Trenutno ne postoji cjepivo protiv zike. Jedino što možete učiniti jest pripaziti da vas ne ugrize tigrasti komarac koji širi virus.

WHO je već prije nekoliko dana upozorio na “eksplozivno širenje” zike u državama obje Amerike. Više od 20 zemalja, uključujući najjače pogođeni Brazil, prijavilo je slučajeve zaraze virusom zike. Dosad je u Brazilu od listopada zabilježeno oko 4000 slučajeva mikrocefalije, odnosno djece koja su rođena s malim mozgovima.

Brojnim je trudnicama u Brazilu strah zbog širenja virusa zike potpuno uništio radost trudnoće. U obalnom gradu Recifeu u rodilištu je zavladala panika otkako su liječnici virus zike povezali s oštećenjima mozga novorođenčadi.

1. Bolest bez simptoma i cjepiva

U osamdeset posto slučajeva zika ne uzrokuje zamjetne simptome i žene ne mogu znati jesu li se zarazile tijekom trudnoće. Testovi na virus učinkoviti su samo u prvom tjednu infekcije i mogu se nabaviti jedino u privatnim klinikama za 900 reiasa (oko 200 eura) što si mnoge žene i ne mogu priuštiti.

Treba imati na umu da za razliku od ebole, za Zika virus ne postoji cjepivo. “Osnovni problem predstavlja razvoj cjepiva koji će se morati testirati na trudnicama što je u pogledu etičnosti i praktične izvedivosti prava noćna mora”, kaže Mike Turner, voditelj odjela za infekcije i imunologiju u Wellcome Trustu.

2. Kako liječnici dijagnosticiraju bolest?

Agencije pišu da mnoge buduće majke u bolnici IMIP u Recifeu tjeskobno čekaju na nalaze ultrazvučnog pregleda koji će pokazati imaju li njihova djeca mikrocefaliju, odnosno malu glavu i oštećen mozak. U bolnici je od kolovoza rođeno 160 beba s tom deformacijom.

“Preplašena sam i zabrinuta da će moja kći imati mikrocefaliju”, kaže Elisangela Barros skrivajući suzne oči iza sunčanih naočala. “Moja četvrt je siromašna i puna komaraca, smeća i nema tekuće vode. Pet mojih susjeda zaraženo je zikom”.

Žene poput nje, koje žive u napučenim, prljavim sirotinjskim četvrtima, nemaju načina braniti se od komarca aedes aegyptija, prijenosnika zike i drugih bolesti poput denga ili žute groznice. Često si ne mogu priuštiti ni sredstva za odbijanje insekata. Šokantne fotografije novorođenčadi s mikrocefalijom mnoge su žene prisilile da dobro razmisle o trudnoći.

Zaprašivanje protiv komaraca
Zaprašivanje protiv komaraca AFP

3. Je li virus stigao do Hrvatske?

Brzo širenje zike u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike ponukao je neke vlade da ženama savjetuju odgađanje majčinstva. Salvador je preporučio odgodu od dvije godine.

U Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva virusa zika koji prenose komarci, a rizik od širenja te infekcije Europom tijekom zimskog razdoblja vrlo je nizak, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji pozorno prati razvoj situacije nakon što je ovih dana pojava virusa potvrđena u trima europskim zemljama – Portugalu i Danskoj te Austriji.

S obzirom da je, po svim dosadašnjim indicijama, infekcija najopasnija za trudnice, ženama koje planiraju trudnoću HZJZ preporuča da odgode put u riskantna područja Srednje i Južne Amerike.

4. Rast broja ilegalnih pobačaja

Liječnici se brinu da će epidemija dovesti do rasta opasnih ilegalnih pobačaja. Po brazilskom zakonu, prekid trudnoće ilegalan je, osim u slučajevima silovanja ili opasnosti po život majke.

Virus je potaknuo i raspravu o liberalizaciji pobačaja u regiji u kojoj mnoge zemlje o tome imaju stroge zakone. “Strah se širi jer je zika nova bolest o kojoj malo znamo. Na mnoga pitanja nemamo odgovore”, kaže Adriana Scavuzzi, ginekologinja u IMIP-u.

5. Snažne indicije o povezanosti zike i rađanja djece abnormalno malih glava

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako nema znanstvenog dokaza da zika uzrokuje oštećenje ploda i mikrocefaliju, ali ima snažne indicije da je tako.

“Dolazak virusa u nekim situacijama povezan je s velikim povećanjem slučajeva rađanja djece abnormalno malih glava. Nismo ustvrdili uzročno-posljedično vezu između virusa Zike i urođenih malformacija te neuroloških sindroma. Ali postoje snažne indicije da je tomu tako”, izjavila je šefica WHO-a Margaret Chan.

6. Teška mentalna i fizička oštećenja

Devedeset posto djece rođene s mikrocefalijom imat će teška mentalna i fizička oštećenja i do kraja života će trebati posebnu njegu. Nema garancije da će moći čuti ili vidjeti ili naučiti govoriti i hodati, rekla je Scavuzzi. Situaciju je usporedila sa slučajevima “djece taliomida” šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su se rodile tisuće beba deformiranih udova jer su majke tijekom trudnoće uzimale istoimeni lijek protiv jutarnje mučnine.

“Bit će i gore nego s naraštajem taliomida jer se uzrok ne može povući s tržišta. Kako ćete to učiniti s komarcem?”, rekla je.

Brazilsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je do 23. siječnja 270 slučajeva mikrocefalije, ali postoji sumnja na još 3.448 slučajeva u zadnja tri mjeseca. To je daleko najviše u objema Amerikama.

7. Gdje se virus prvi puta pojavio i kada?

Zika je identificirana u Ugandi 1947. i u Amerikama je bila nepoznata do prvih slučajeva u Brazilu prošle godine. Zika uzrokuje umjereni porast tjelesne temperature i bol u mišićima, a simptomi nestaju za pet dana. Bolest se lako može zamijeniti za denge groznicu od koje je lani oboljelo 1,6 milijuna Brazilaca.

S obzirom na ozbiljnu zdravstvenu krizu u zemlji, brazilska vlada preporučila je da se žene koje žele zatrudnjeti savjetuju s liječnicima, ali nije zasad savjetovala odgodu. Umjesto toga, desecima tisuća žena s niskim prihodima planira podijeliti sredstva za uništavanje komaraca i već je pokrenula plan istrebljenja aedes aegyptija uz pomoć vojske.

8. Velika prijetnja trudnim ženama

Stručnjaci za javno zdravstvo strahuju da će zika dovesti do povećanja ilegalnih pobačaja. Procjenjuje se da se u Brazilu, bez obzira na virus zike, izvede milijun ilegalnih pobačaja svake godine. Obavljaju se u priručnim klinikama, oštrim oruđem, ilegalnim lijekovima i bez sterilizacije. Po žene su zahvati vrlo opasni, katkad i smrtonosni.

“Zika je zdravstvena katastrofa i velika prijetnja trudnim ženama”, kaže Daniel Becker, pedijatar iz Rio de Janeira. “Ljudi će se okrenuti pobačajima”, upozorava.

Udruge za prava žena zagovaraju legalizaciju pobačaja u slučajevima infekcije zikom. To su dosad dopustile jedino kolumbijske vlasti.

Milijun ilegalnih pobačaja svake godine u Brazilu
Milijun ilegalnih pobačaja svake godine u Brazilu AFP

9. Traže legalizaciju pobačaja za zaražene žene

U Brazilu se skupina znanstvenika, aktivista i odvjetnika planira obratiti vrhovnom sudu i zatražiti legalizaciju pobačaja za žene zaražene virusom. Time bi zaobišli konzervativni brazilski Kongres, u kojem postoji skupina evangeličkih zastupnika koja želi postrožiti zakon i zabraniti pobačaj i kada je trudnoća posljedica silovanja. Ista je skupina 2012. uspjela proširiti zakonsku zabranu pobačaja na plodove s anencefalijom, malformacijom zbog koje se dijete rađa bez dijelova lubanje i mozga i gotovo uvijek umire nedugo poslije porođaja.

Pošto je brazilski zdravstveni sustav otprije prenapregnut, budućnost mnogih majki neće biti blistava ukoliko ne djeluje vrhovni sud, rekla je Debora Diniz, profesorica prava koja vodi spomenutu kampanju.

“Uskoro ćemo imati naraštaj siromašnih majki čija će sudbina biti briga o potpuno nemoćnoj djeci”, naglasila je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više