Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Wimbledon zabranio nastup Rusima i Bjelorusima

ATP je zauzvrat odlučio ukinuti dodjelu bodova temeljem rezultata na Wimbledonu

Russia's Daniil Medvedev waves as he leaves the court after being defeated by France's Richard Gasquet at the ATP 250 Geneva Open tennis tournament in Geneva on May 17, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
FOTO: AFP

ATP je odlučio da neće dodijeliti bodove koje igrači ostvare uspjeh na ovogodišnjem Wimbledonu. Odgovor je to na odluku Wimbldona koji je zabranio nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima, a ATP ju je danas objavio na svojim službenim stranicama.

“Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da sudjeluju na turnirima na temelju zasluga, i bez diskriminacije, temeljna je za naš Tour. Odluka Wimbledona da ruskim i bjeloruskim igračima zabrani natjecanje u Velikoj Britaniji ovog ljeta narušava ovo načelo i integritet sustava ATP ljestvice. Također nije u skladu s našim sporazumom o rang listi. U odsustvu promjene okolnosti, s velikim žaljenjem i nevoljkošću ne vidimo drugu opciju nego da uklonimo bodove ATP ljestvice iz Wimbledona za 2022. godinu”, obrazložili su.

Pravila radi zaštite igrača

Nadalje navode kako njihova pravila i sporazumi postoje kako bi zaštitili prava igrača u cjelini. “Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne riješe, predstavljaju štetni presedan za ostatak Toura. Diskriminacija na pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na Touru koji djeluje u više od 30 zemalja”, ističu.

Podsjetili su također kako njihova osuda invazije Rusije na Ukrajinu ostaje nedvosmislena, da su prekinuli Tour u Moskvi te da pomažu Ukrajini.