Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Za projekte svog savjetnika Kuščević tražio 52 milijuna kuna javnih sredstava

Sredstva su predložena za realizaciju jednog od projekata off-shore mreže povezane sa Željkom Holikom

Ministar Kuščević našao se u novom gigantskom skandalu, nakon što su Telegram i 24 sata otkrili da je tvrtkama svog savjetnika Željka Holika omogućio bogaćenje na pašnjacima. Osim toga, za projekte kompanija kojima je tada Holik upravljao, Kuščević je kao načelnik općine tražio 52 milijuna kuna javnih sredstava.

Vidljivo je to iz Strateškog plana projekata 2014-2020 koji je općina Nerežišće izradila uz pomoć konzultanata, a u kojem se predlažu znatna sredstva za realizaciju dubioznog projekta Brač Medical City. Kuščević i Holik godinama su najavljivali revolucionarni centar za liječenje raka koji je Braču trebao osigurati 900 milijuna eura i tisuću do dvije radnih mjesta. Iako se prva etapa projekta najavljivala za 2015., pa 2016., pa 2018., izgradnja još nije počela.

Općina kaže da projekt ide dalje

Najveći dio javnih sredstava, preko 40 milijuna kuna, predviđen je za izgradnju infrastrukture koja bi pomogla realizaciji spekulativnog projekta iza kojeg stoje nepoznati vlasnici umreženi u malteške off-shore tvrtke. S obzirom na to da sama općina nije raspolagala dovoljnim sredstvima za financiranje Holikovih projekata, predlaže se korištenje lokalnih, državnih i europskih izvora financiranja.

“Projekt je trenutno u fazi detaljne razrade u pogledu infrastrukture, osobito u odnosu na opskrbu električnom energijom, kao i vodoopskrbu”, izjavio je prije nekoliko dana Kuščevićev nasljednik u općini, Svemir Obilinović, sugerirajući da općina nije odustala od nauma financiranja projekta.

Tvrtke došle do 166 tisuća kvadrata

Željko Holik danas je glavni savjetnik ministra Kuščevića. Kompanije kojima je bio na čelu sada u poslovnim knjigama iskazuju ukupnu vrijednost zemljišta od 280 milijuna kuna, od čega na općinu Nerežišće otpada najmanje 166 tisuća kvadrata.

Upravo kroz izmjene prostornog plana koje općina Nerežišće donosi 2015. za mandata Lovre Kuščevića, bračko zemljište postaje iznimno vrijedno. Osim toga, kako je otkrio Telegram, Željko Holik sjedio je na ključnoj sjednici općine Nerežišće, na kojoj je izglasana promjena prostornog plana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu