Politika & Kriminal

Za šefa komunalnog u Požegi postavljen HDZ-ovac osuđen za krivotvorenje i pokušaj prevare. Na tablicama ima '1941-U'

Tomislav Didović lažirao je očeve potvrde o mirovini kako bi mu država platila dopunskog osiguranje

Josip Vitez, direktor požeške gradske tvrtke Komunalac, dobio je 23. prosinca neobičan božićni poklon: razrješenje s dužnosti direktora i raskid ugovora o radu, pa je dan prije Badnjaka, poslan je na cestu. Nadzorni odbor kao razlog te drastične mjere naveo je Vitezovu nesuradnju i neizvještavanje o poslovanju Komunalca.

Inače, Vitez je na mjestu direktora Komunalca, temeljem ugovora o radu, trebao biti do 31. listopada 2023. godine. Predsjednika Nadzornog odbora te požeške gradske tvrtke, Mislava Boića, željeli smo pitati, je li ta odluka donesena pod pritiskom gradskih vlasti i radi li se o odmazdi prema Vitezu, ali Boić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Dokazi koji kompromitiraju Pilona

Da je Vitez žrtva odmazde, prije svega Maria Pilona, zamjenika gradonačelnika Požege i potpredsjednika Gradskog odbora HDZ-a, ali i predsjednika Skupštine Komunalca, nedvojbeno je. Vitez je u proljeće ove godine, prvo jednog visokopozicioniranog HDZ-ovca u Požeško-slavonskoj županiji, izvijestio što su od njega tražili u požeškoj gradskoj upravi, a potom istražnim organima predao dokaze koji teško kompromitiraju Pilona.

Nakon kolebanja požeške policije kojoj je slučaj bio prijavljen, sve je preuzeo PNUSKOK u Zagrebu, a dio poslova, kako saznajemo, obavio je osječki USKOK. USKOK-u su predočeni vrlo konkretni dokazi o pokušaju požeških gradskih vlasti da namjeste poslove podređenim tvrtkama vezano uz energetsku obnovu višestambenih zgrada što je Vitez glatko odbio.

Osuđen zbog krivotvorenja isprava

Već tada zamjerio se lokalnim gradskim vlastima, a nakon što je PNUSKOK nedavno pokucao na vrata požeške gradske uprave, Vitezu su počeli stizati signali da je na odstrjelu. To se i dogodilo 23. prosinca.

Zanimljivo, na prijedlog Radničkog vijeća, za novog je direktora imenovan je Tomislav Didović (43), zaposlenik Komunalca. Dužnost je preuzeo na Badnjak, a mandat mu je četiri godine. Didović je bio tajnik gradskog odbora Mladeži HDZ-a Požege, a danas je član tamošnjeg Gradskog odbora.

Njegovo ime prije desetak godina povlačilo se po crnim kronikama jer ga je Općinski sud u Požegi, 30. studenoga 2009. proglasio krivim i osudio na devet mjeseci zatvora (uvjetno na dvije godine) zbog krivotvorenja službene isprave i pokušaja prijevare.

Za oca lažirao potvrde o mirovini

Didović je u to vrijeme bio direktor požeške podružnice Croatia banke pa je svom ocu (osuđenom u istom sudskom postupku) na memorandumu banke potpisao i ovjerio dvije potvrde o visini njegovih primanja s osnova devizne mirovine. Didović mlađi, svom je ocu na taj način htio omogućiti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje koje bi se plaćalo iz državnog proračuna.

Naime, on je iznos očeve devizne mirovine prikazao manjim nego što je u stvarnosti bio, kako bi ukupna mjesečna primanja bila ispod cenzusa koji omogućava oslobađanje od plaćanja police dodatnog zdravstvenog osiguranja. Presuda je postala pravomoćna 28. lipnja 2010., a Didović je u Croatia banci odbio otkaz.

U to vrijeme vozio je crveni Opel, a prijateljima se hvalio neobičnim registracijskim tablicama – PŽ 1941 U.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu