Politika & Kriminal

Zagreb ima 1640 vijećnika mjesnih odbora i četvrti. Pola ih, doznajemo, često uopće ne dolazi na sjednice

Telegram je nakon godinu i pol dana konačno dobio podatak koliko vijećnika mjesnih odbora i gradskih četvrti ne radi za što su plaćeni

Nakon godinu i pol dana Telegram je od Službe za informiranje Grada Zagreba napokon dobio podatke o tome koliko je vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora od ožujka 2017. kažnjeno s umanjenjem ili uskratom naknade jer nisu prisustvovali sjednicama.

Naime, tada su donesene posljednje izmjene Odluke o visini naknada vijećnika kojima su one, ovisno o funkciji, povećane od 8 pa do čak 142 posto. No, poanta je što su tada dodane i kazne za neposlušne vijećnike. Tako predsjednik, potpredsjednik ili član vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici može dobiti samo pola iznosa naknade.

Ako pak tri uzastopna mjeseca nisu prisustvovali niti jednoj sjednici “neće im biti isplaćena naknada za treći i svaki daljnji mjesec u nizu u kojem nisu prisustvovali niti jednoj sjednici vijeća”, propisuje Odluka.

Izbjegli sve sjednice u mjesecu

Prema podacima koje smo dobili, kazne su očito potrebne. Iz Grada su nam odgovorili kako je od ožujka 2017. do danas 987 članova vijeća primilo naknadu umanjenu za 50 posto, dok 85 vijećnika nije primilo naknadu zbog neprisustvovanja sjednicama vijeća.

Budući da je na posljednjim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu u 17 vijeća gradskih četvrti i 218 vijeća mjesnih odbora izabrano 1640 predstavnika, ispada da ih je više od polovice u nekom trenutku izbjeglo sve sjednice u mjesecu. Najmanje 3 mjeseca zaredom na sjednicama nije bilo 85 zastupnika.

Inače, predsjednik vijeća gradske četvrti mjesečno dobiva naknadu od 7750 kuna, potpredsjednici 4275, a vijećnici 2635 kuna. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva pak 3875 kuna naknade, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1162 kune. Svi iznosi su bruto.

Koštaju 27 milijuna kuna, ali nemaju svrhu

Telegram je lani nekoliko puta izvještavao o lokalnoj samoupravi u Gradu Zagrebu i činjenici da, iako na njih Zagrepčani godišnje potroše 27 milijuna kuna, vijećnici zapravo nemaju svrhu jer ne odlučuju ni o čemu budući da je sva moć centralizirana u Gradskom poglavarstvu i Skupštini.

Tako se događa da vijećnici donesu plan komunalnih akcija prilagođen njihovoj četvrti, a onda administracija gradonačelnika Milana Bandića dio tih iznosa prenamjeni za potpuno druge svrhe, primjerice obnovu stepenica lokalne crkve, ili pokrivanje jedne od gomila rupa u zagrebačkom proračunu.

S druge strane od 2002. izdvajanja iz gradskog proračuna za potrebe mjesne samouprave narasla su s dva na 18 posto, a treba znati i da pojedini vijećnici dio primljenih naknada kasnije preusmjere u stranke u vidu predizbornih donacija.

55 milijuna kuna u dvije i pol godine

Telegram je izvještavao i kako je od 21. svibnja 2017. do 1. studenoga 2019. Grad Zagreb isplatio vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora ukupno nešto manje od 85 milijuna kuna bruto naknada. Odnosno 55 milijuna kuna neto.

Tada smo izračunali i da je trinaestero najplaćenijih vijećnika gradskih četvrti u prosjeku primalo 7260 kuna bruto mjesečno samo za dolaske na sjednice. Vijećnici mjesnih odbora za isti su posao prosječno primali 3625 kuna bruto.

Jedan predsjednik vijeća mjesnog odbora Telegramu je pak svojedobno kazao kako su oni zapravo “sakupljači tuge i jada građana i ništa više” jer su im ovlasti fiktivne.

Utjerivanje odgovora od Grada

Valja naglasiti i kako je Telegram prvi upit Gradu oko teme uskrate naknada poslao 4. lipnja 2019. Nitko nam nije odgovorio čak godinu dana. Stoga smo novi upit poslali 12. svibnja ove godine. Međutim, i tada se iz glomazne gradske administracije nije očitovao baš nitko.

Stoga smo 7. rujna probali još jednom, ovaj put se pozivajući na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Nakon sedam dana napokon smo dobili traženi odgovor.

Apsurdna u cijeloj priči jest činjenica da su pojedini vijećnici, primjerice najmanje plaćeni vijećnici mjesnih odbora, svejedno iz proračuna dobili 581 kunu bruto – iako se ni jednom nisu pojavili u mjesec dana. Za nedolazak na ni jednu sjednicu u mjesec dana vijećnici gradskih četvrti nagrađeni su, pak, s 1317,5 kuna bruto.

Nastavite čitati