Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zagrebački vatrogasci: ovaj video pokazuje zašto nikad ne biste trebali zapaliti cigaretu pored medicinskog kisika

Podsjećaju na opasnosti nakon tragičnog incidenta u bolnici u Novom Marofu

FOTO: Screenshot: YouTube

Vatrogasna postrojba Zagreb podijelila je objavu u kojoj educiraju ljude o opasnostima vezanim uz zrak obogaćen kisikom koji je od pojave koronavirusa u još široj upotrebi. Cijela stvar je posebno aktualna nakon prošlotjednog tragičnog požara u bolnici u Novom Marofu, u kojem je poginuo pacijent na kisiku.

Zagrebački vatrogasci tako sada upozoravaju na potencijalne požare i eksplozije te dijele link s uputama. U njima, između ostalog, stoji kako se u prostorijama u kojima se koristi kisik, kao i u njihovoj neposrednoj blizini, treba zabraniti otvorena vatra i pušenje.

Usto su podijelili i video koji vrlo plastično pokazuje što se događa u kontaktu i najmanjeg žara s medicinskim kisikom. Tako vidimo kako nakon paljenja jedne cigarete u roku od nekoliko sekundi dolazi do plamena koji se rapidno širi.

Slučaj u Novom Marofu

Ova objava dolazi samo par dana nakon što je u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu, u požaru koji je izbio nešto iza podneva smrtno stradao pacijent. Prema prvim informacijama iz Policijske uprave varaždinske, tragedija se dogodila kada je vatra izbila na aparatu za kisik na Odjelu produženog liječenja.

Policija je nakon izvida objavila da je požar izbio zbog otvorenog plamena nepoznatog izvora, a u medijima se pojavilo nekoliko teorija o uzroku požara.

Tako je Jutarnji neslužbeno doznao da su pored preminulog pacijenta pronađene šibice i cigarete, zbog čega se nagađa da je vatra planula kad je pacijent navodno zapalio šibicu. Portal 24 sata pisao je da se je do požara došlo zbog iskre na aparatu za kisik. Ni jedna od tih verzija događaja nije službeno potvrđena.