Politika & Kriminal

Zašto je Vlada godinu i pol šutjela da Žinić bespravno koristi državni stan? Evo genijalnog objašnjenja iz ministarstva

Ministarstva smo pitali zašto od svibnja 2019. godine nisu odgovorili na zastupničko pitanje. Propisani rok za odgovor je 30 dana.

10.01.2021., Sisak - Nastavljeno uklanjanje tornja katedrale u Sisku koji je ostecen u razornom potresu. Tomo Medved, Andrej Plenkovic, Ivo Zinic. 
Photo: Edina Zuko/PIXSELL
FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje vodi potpredsjednik Vlade i drugi čovjek HDZ-a Tomo Medved, iskazalo je zavidnu razinu temeljitosti i pedantnosti kada je trebalo odgovoriti na zastupničko pitanje HSS-ovca Željka Lenarta o tome koristi li sisačko-moslavački župan stan u državnom vlasništvu.

Lenart je, kako je Telegram izvijestio u srijedu, 8. svibnja 2019. godine pitanje tog sadržaja poslao Ministarstvu branitelja i tadašnjem Ministarstvu državne imovine. Konkretno, Lenarta je zanimalo koristi li Ivo Žinić „stan u vlasništvu Republike Hrvatske, a koji je u Vašoj nadležnosti“ – dakle, u nadležnosti spomenutih ministarstava.

Pedantnost državne birokracije

Odgovor na to pitanje javnost je doznala ovih dana kada je, nakon Telegramovog teksta, otvorena priča o stanu u zagrebačkom naselju Borovje, kojim upravlja Ministarstvo branitelja. Saborskom zastupniku Lenartu, međutim, službeni odgovori ministarstava nisu stigli niti nakon 20 mjeseci, mada je rok, po Poslovniku Hrvatskog sabora, 30 dana. Tu na scenu stupa pedantnost državne administracije.

Iz Ministarstva branitelja tvrde da Lenartu nisu dosad odgovorili jer su čekali završetak sudskog procesa oko spornog stana: „Budući da je Županijski sud u Zadru u ožujku 2018. ukinuo presudu kojom se nalaže iseljenje g. Žiniću iz navedenog stana te je navedeni predmet ponovno na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, Ministarstvo je odlučilo sačekati konačan pravorijek te o tome izvijestiti g. Lenarta”, odgovori su nam.

Dodali su i da Ministarstvo “nije imalo saznanja o tome koristi li se stan budući da je postupak pred nadležnim sudom” te podsjetili da je Ministarstvo “u rujnu 2013. pokrenulo postupak za iseljenje g. Žinića iz navedenog stana, nakon što je utvrđeno da se stan koristi bez pravne osnove”.

Što se zbivalo sa stanom

U saborskom poslovniku nema, doduše, ni riječi o tome da bi Vlada ili njezina ministarstva trebali pričekati punu ili finalnu informaciju, prije nego što saborskim zastupnicima odgovore na njihova pitanja. Znajući, pak, koliko u Hrvatskoj traju procesi na sudovima, zastupnik Lenart mogao je vrlo lako odgovor na svoje zastupničko pitanje čekati godinama.

Da u resoru potpredsjednika Vlade i zamjenika predsjednika HDZ-a nisu odlučili biti tako temeljiti, nego ispoštovati propisani rok, mogli su, recimo, već u lipnju 2019. godine izvijestiti zastupnika HSS-a što se zbiva oko stana u Borovju i zašto je ministarstvo još u rujnu 2013. godine pokrenulo postupak za iseljenje gospodina Žinića iz tog stana.

Javnost bi tada možda, posredstvom zastupnika Lenarta, doznala za intrigantan slučaj u kojem se resor, pod vodstvom HDZ-ovog ministra – koji će kasnije postati i zamjenik predsjednika stranke – tuži s HDZ-ovim županom oko nekretnine pod upravljanjem Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zagubljeni zastupnički upit

U svibnju 2019. isto zastupničko pitanje Lenart je poslao i tadašnjem Ministarstvu državne imovine. Na čelu tog resora tada je bio Goran Marić, koji je dva mjeseca kasnije podnio ostavku, pa ga je zamijenio Mario Banožić, da bi onda to ministarstvo kao zaseban resor bilo ukinuto i spojeno u mega sektor, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kojem je sada na čelu Darko Horvat.

Gdje se i zašto na ovoj adresi zagubilo zastupničko pitanje, jesu li i oni htjeli biti temeljiti ili su njih, možda, omele organizacijske rošade – zašto, dakle, u godinu i pol nisu odgovorili na upit zastupnika – iz tog nam resora zasad nisu odgovorili.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu