Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zašto predstojnica za vjeronauk ima potrebu koristiti 'ali' dok govori o vjeroučitelju Bagariću?

Izvukli smo dijelove današnjeg gostovanja sestre Valentine Mandarić na N1

FOTO: PIXSELL

U današnjoj Točki na tjedan N1 televizije gostovale su ravnateljica zagrebačke osnovne škole Matija Gubec, Ljiljana Klinger, i Blaženka s.Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije. Ravnateljica je, konstatirajući kako vjeroučitelj Krešimir Bagarić više nije zaposlenik njezine škole, pokušavala dati kontekst.

Na primjer, kako je snimka, koja je na kraju završila na Indexu, stajala 20 dana bez da je, tvrdi, bilo tko u školi znao za nju. Nekoliko puta je ponovila kako smatra da bi bilo puno bolje da je snimka, umjesto u javnost, došla do nje. “Mi bismo napravili iznimnu stvar i ne bi otišlo ovako daleko”, kazala je. Konstatirala je i da ne zna ima li vjeroučitelj doista, kako se piše u medijima, podršku većine učenika. Praznici su i nije, kaže, imala prilike razgovarati s djecom.

Možda je zgodno podsjetiti na citate

Zatim se u razgovor uključila časna. Ponovila je kako se Nadbiskupija već ogradila od gospodina Bagarića, da čin smatraju neprihvatljivim te da takvoj osobi nije mjesto u školi. A onda je, nažalost, uvela čuveli ali. Kazala je, citiramo, “ovakav govor nije usamljen, nismo ga prvi put čuli i apelirala bih da svi budu jednako medijski tretirani”. Možda je u ovom trenutku zgodno podsjetiti na nekoliko direktnih citata sa sata vjeronauka:

“Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku”.

“Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao”.

“Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide”.

“Metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti izdajnika”.

“Imamo neoliberalne demokratske kretene koji smatraju da je gay OK”.

Blaženka s.Valentina Mandarić u Točki na tjedan zatim je ponovila “da ovakav istup nije prihvatljiv ni za koga, ali zaista bih voljela da se u budućnosti svi takvi istupi medijski tretiraju jednako”. Pitala se “bi li se na ovakav način tretiralo nastavnika fizike, matematike…”. Na kraju se, kaže, našalila i rekla da se “mediji prema vjeronauku ponašaju kao maćeha, a ne kao majka”.