Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zovu ga Putinovom marionetom, blokiraju mu milijarde, gubi čak i Poljsku. Orban je postao crna ovca Europe

Od Viktora Orbana udaljavaju se čak i tradicionalni saveznici

FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju Bruxelles da “iz sjene” napada Budimpeštu nizom sankcija protiv Rusije koje smatra “bombom” za gospodarstvo. Pristašama se obratio u povodu 66. godišnjice Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine. Govorio je, među ostalim, i o “financijskoj krizi u EU”, “invaziji migranata na jugu” te “ratu na istoku”. Prije toga je po mađarskim ulicama oblijepio plakate na kojima sankcije protiv Rusije uspoređuje s bombama.

Orban je ponovno dobio četvrti uzastopni mandat u travnju, a sada se suočava sa sve većom inflacijom, padom povjerenja potrošača i izglednom recesijom iduće godine. Istodobno, Orban vodi rat protiv Europske unije, piše The Telegraph. Orbanovi saveznici u Budimpešti optužuju Bruxelles da ucjenjuje Mađarsku i Poljsku s milijardama eura u politički motiviranom pokušaju da provede svoju “woke” ideologiju.

Istovremeno, kritičari ga nazivaju Putinovom marionetom koja gradi autoritarni režim, brutalno gušeći slobodu medije i prava LGBT zajednice. Sve to ostavlja traga na nacionalnoj ekonomiji, a Mađarska počinje izgledati izolirano.

Mađarska se udaljila i od Poljske

U 12 godina na čelu mađarske vlade, Orban je često bio pod pritiskom Bruxellesa. Zbog svoje politike prema migrantima, zbog odnosa prema LGBT pravima, stanja u pravosuđu, zbog problema s korupcijom, a u posljednje vrijeme zbog odnosa prema Rusiji.

Orbanovo protivljenje sankcijama EU-a protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, koje on opisuje kao “ekonomsko samoubojstvo”, izoliralo je Mađarsku u Europi i udaljilo je čak i od Poljske, ranijeg partnera u borbama s Bruxellesom oko vladavine prava.

Čvrsta potpora Varšave susjednoj Ukrajini zadržala je tu zemlju bliže Europskoj uniji, za razliku od Budimpešte koja je geopolitički izolirana zbog mekanog stava prema Putinu. No, nije odnos prema Rusiji jedini kamen spoticanja u odnosima Mađarske i ostatka Europe.

EU Mađarskoj blokirala milijarde eura

Orbanova vlada trenutačno pregovara s Europskom komisijom o deblokadi milijardi eura iz EU fondova, bez kojih je Mađarska ostala zbog zabrinutosti EU-a oko korupcije i erozije demokratskih standarda u toj zemlji.

Naime, politički pritisak na Orbana pojačala je u rujnu Europska komisija predloživši zamrzavanje sedam i pol milijardi eura iz EU fondova, koji su Mađarskoj na raspolaganju. To je prvi korak u presedanskom aktiviranju novog EU mehanizma koji povezuje korištenje europskog novca s poštivanjem vladavine prava.

Uz to, Orban je suočen s divljanjem cijena energenata i hrane. Gubitak EU sredstava nanio bi golemu štetu tamošnjoj valuti i ekonomiji, ističe The Telegraph.

Kontroverzni zakon o homoseksualnosti

Blokadi EU sredstava prethodilo je donošenje zakona u Mađarskoj o zabrani objavljivanja informacija za koje se smatra da “promiču” homoseksualnost kod mlađih od 18 godina. Podsjetimo, zbog mađarskog anti-gej zakona je još prošle godine nizozemski premijer Mark Rutte poručio Orbanu da “poštuje LGBT prava ili napusti EU”.

Malo nakon konfrontacije u Bruxellesu, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen otkazala je posjet Mađarskoj, gdje je trebala obilježiti puštanje sredstava za oporavak od pandemije koronavirusa, podsjeća The Telegraph.

‘Mi smo pod ideološkim pritiskom’

“Rekao bih da smo pod ideološkim pritiskom”, kaže Tibor Navracsics, ministar zadužen za pregovore s Europskom unijom. Mađarska se obvezala na 17 antikorupcijskih reformi te usvajanje zakona protiv korupcije, u pokušaju da uvjeri Bruxelles da odriješi kesu.

Budimpešta se nada da će dogovor biti postignut do kraja ove godine, ali moglo bi biti teško dobiti zeleno svijetlo od drugih vlada država članica, ističe The Telegraph. Upitan je li “zakon za zaštitu maloljetnika” bio vrijedan milijardi iz EU-a, Tibor Navracsics odgovara: “To je teško pitanje”.

Podsjetimo i da je Mađarska 2020. izmijenila ustav kako bi zabranila istospolne brakove, iako su civilna partnerstva i dalje dopuštena, te zabranila istospolnim parovima posvajanje djece. Na pitanje je li Orbanova vlada homofobna, Navracsics kaže da “ne misli da je tako”.

Budimpešta prijeti vetom

Balázs Orbán, politički direktor mađarskog premijera, sugerirao je da će Budimpešta, u slučaju izostanka EU novca, staviti veto na nove mjere EU-a za obuzdavanje energetske krize. “Ako mi netko može objasniti zašto bismo trebali podržati bilo koji drugi zajednički projekt, dok ne dobivamo novac od zajedničkog projekta protiv koronavirusa, rado bih to poslušao”, kaže.

Daniel Freund, njemački zastupnik Zelenih i Orbanov kritičar, ističe: “Mađarska vlada bi uvijek mogla tvrditi da se između Bruxellesa i Budimpešte vodi neki kulturološki rat. Naravno, to nije slučaj. Sukob s Mađarskom vodi se oko raširene korupcije i sustavnog rušenja demokratskih institucija”.

EU je previše vrijedna da bi je napustili

Orban i njegovi ministri nastoje naglasiti da nemaju namjeru napustiti EU – previše je vrijedna za mađarski proračun i gospodarstvo. “Jako nam treba svaki cent”, kaže Zsolt Nemeth, osnivač Fidesza i predsjednik Odbora za vanjske poslove. “Ali to je naš novac za koji molimo”, dodao je.

Za sada, Orban i njegova Mađarska – zemlja od 10 milijuna stanovnika – spremni su prkositi zapadnim državnicima, zaključuje The Telegraph u analizi. “Ako ste Mađar, potrebna vam je istodobno hrabrost lava, lukavstvo zmije i nježnost golubice”, rekao je inspirirani premijer prije nego što su stotine okupljenih u nedjelju eruptirale uzvikujući “Viktore, Viktore”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više