Hoće li micanje bista s Pantovčaka normalizirati političku scenu? Neće, očekujte šatore

Čak je i navodno umjereni Andrej Plenković iskoristio priliku da pitanje bista vrati u političku sferu

Miroslav Škoro, koji još nije prebolio još jednu egzistencijalno bitnu stvar - ignoriranje državnog protokola kod inauguracije predsjednika, izvlači atomsko oružje. Pa kaže kako je Milanović biste izbacio bez najave i galame - “u stilu ozbiljnog komunističkog vlastodršca”.

Nada nije dugo trajala. Potez predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je s Pantovčaka iselio sve biste velikana koje je tamo postavio Franjo Tuđman (minus Josip Broz Tito, plus sama Tuđmanova bista što je odradila Kolinda Grabar-Kitarović) neće rezultirati relaksiranjem političke scene.

Javni prostor će i dalje ostati opterećen ideologijama iz prošlosti, u kojem se stvara dojam da je odnos prema osobama i zbivanjima iz prošlog i još davnijih stoljeća esencijalno pitanje hrvatskog bivanja danas.

Yo-yo ide dalje

Milanovićeva namjera je bila logična – unatoč tome što je većina njegovih birača očekivala da vrati Titovu bistu, on je to odbio učiniti, kako ne bi dodatno zarobio zemlju u yo-yo politiku prema Maršalu, ovisno o tome tko trenutno drži ured na Pantovčaku. No, pokušao je i dezideologizirati cijelu priču i nakon inauguracije dodatno uokviriti svoj mandat – normalnošću.

Nema biste, nema svađe oko jednog doista krajnje marginalnog pitanja. Nije uspjelo.

Škoro i komunisti

Ne samo da je rubna desnica podivljala zbog micanja ostatka bista, radi čega bi vjerojatno u nekom trenutku, da nema ove Covid distrakcije, imali i prosvjede koji, je li, uvijek imaju mogućnost razviti se u dugotrajnije kampiranje, nego je potpora borbi protiv normalizacije političkog diskursa i sa samog čela dvije anketno najjače hrvatska stranke poslije SDP-a.

Miroslav Škoro, koji još nije prebolio još jednu egzistencijalno bitnu stvar – ignoriranje državnog protokola kod inauguracije predsjednika, izvlači atomsko oružje. Pa kaže kako je Milanović biste izbacio bez najave i galame – “u stilu ozbiljnog komunističkog vlastodršca”.

Smisao Andreja Plenkovića

Navodno racionalni i umjereni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je nešto suzdržaniji, no poruka je zapravo ista: “Mislim da je to pogrešan i nepotreban potez. Institucija predsjednika nadilazi osobe koje trenutačno obnašaju tu dužnost i nije dobro ako se sve mijenja svakih pet godina. Biste hrvatskih velikana tamo su dugi niz godina i imaju svoj smisao”.

Jednom kad se ova bitka protiv virusa završi, dakle, očekujte biste u političkom prime timeu i kao dio programa svih onih koji će jurišati na Milanovića u drugom mandatu. Ni šatore, naravno, ne treba unaprijed otpisati.

Jasmin Klarić
Telegram autor
624 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program