Komentar Sanje Modrić: Zašto mislim da je Jandroković smio podbosti Raspudića zbog rastave

Gordan Jandroković pecnuo je Nina Raspudića jer ima djecu iz dva braka, dakle na okolnost potpuno privatne naravi

Pretendenti na biračke glasove i javne funkcije moraju računati na to da će se propitivati i njihov privatni život, a ne samo javni lik i ne samo proklamacije na kojima su odlučili graditi političku karijeru. Što se tiče ove situacije Jandroković-Raspudić, koja nam se za ovu malu načelnu raspravu namjestila kao dobar povod, činjenica je da je nova uzdanica Mosta ušla u politiku da bi na zastupala vrlo konzervativne stavove naslonjene na kanone Katoličke crkve, od kojih je neke iznio i u jučerašnjem intervjuu. A jedna od njih je i ''svetost braka''.

Gordan Jandroković pecnuo je jučer Nina Raspudića jer ima djecu iz dva braka, dakle na okolnost potpuno privatne naravi, i to mu je dio javnosti jako zamjerio. Povod je bio Raspudićev intervju kod Ace Stankovića, a Jandrokoviću su kritičari odmah prišili kako se i on, eto vidiš, ponaša isto kao i Davor Bernardić kad je ono njega nazvao Plenkovićevim ”rektalnim alpinistom”.

Ta usputna mala vatra između dvojice političara, kakvih će u ovoj kampanji sigurno biti bezbroj, ne bi zasluživala da ju se ovdje spominje kad u hrvatskom društvu ne bi vladala tako totalna i konstantna zbunjenost oko toga do koje se mjere mora štititi intima, što je u komunikaciji dovoljno pristojno, a što je prosto i zabranjeno, i gdje je granica. Da bismo to objasnili, a važno je, moramo najprije ukratko naznačiti osnovne elemente ove nove male pripovijesti na tu temu.

Familijarno na izborne liste

Dakle, Raspudić i njegova supruga Marija Selak Raspudić, koji prije nisu bili političari, sada su se familijarno uključili u izbornu kampanju i oboje će izaći pred birače u dvije različite izborne jedinice kao nova lica stranke Most koju je puno starih lica upravo napustilo. Pisalo se da je Raspudić o identičnom angažmanu pregovarao i sa Škorom, ali da je Škorina ekipa smatrala kako traži previše pa je dogovor propao.

Zato je Raspudić pozvan u Nedjeljom u 2 gdje je potvrdio da će za Most igrati u drugoj izbornoj jedinici, tamo gdje i Jandroković za HDZ. ”Lovim Jandrokovića”, optimistično je napucao Raspudić naglašavajući kako nikako i nikad ne bi potpisao nikakvu postizbornu suradnju s HDZ-om Andreja Plenkovića, Jandrokovića i ostalih.

Na to je Jandroković imao potrebu poručiti kako ga Raspudić toliko ne zanima da emisiju (navodno) uopće nije gledao. ”Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece… s istom ženom”, zatefterio je dosadašnji predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Čini se isto, ali nije

Što je Jandrokoviću imala značiti ta ”ista žena”, znat će oni koji prate gradske, političke i ostale tračeve. Raspudić se, naime, kako smo sada doznali i svi mi drugi, rastao od prve supruge s kojom ima dijete pa ponovno oženio i nedavno je opet postao otac. Jandroković je, dakle, ciljao na Raspudićevu rastavu i dvoje djece s dvije žene.

Treba li Jandrokovića objesiti za noge da se malo ohladi zbog tog sarkastičnog zadiranja u privatni život političkog konkurenta ili ipak ne? I može li se automatski staviti znak zazorne jednakosti između ove njegove opaske o Raspudiću i one Bernardićeve o njemu samome koja ga je nedavno toliko uzrujala?

Može djelovati da su te dvije stvari isto, ali nisu. Bernardićeva je bila prostota vulgaris, a ovo Jandrokovićevo spada u red dozvoljenoga, ma koliko se nekome činilo da ne. Nije, dakle, ipak riječ o ”nedopustivoj razini javnog diskursa”, kako je to Jandrokovićevo kopanje po njegovoj obitelji danas sa zgražanjem komentirao Raspudić. A zašto nije?

Aluzija na ideološku vjerodostojnost

Nije stoga što je Jandroković posve jasno aludirao na ideološku vjerodostojnost svog političkog rivala, a to je šaržer iz koga se na svim izborima na svijetu opravdano puca po konkurenciji. Netko u pokušajima takvog ogoljavanja suparnika ima više smisla za mjeru, netko manje, to je stvar stila, kao i u svemu.

No, politički angažirane osobe i pretendenti na biračke glasove moraju računati na to da će se propitivati i njihov privatni život, a ne samo javni lik koji žele kreirati i ne samo proklamacije na kojima su odlučili graditi političku karijeru.

Dio katoličkog svjetonazora je i dogma o ‘svetosti braka’

Što se tiče ove situacije Raspudić – Jandroković, koja nam se za ovu malu načelnu raspravu namjestila kao dobar povod, činjenica je da je nova uzdanica Mosta ušla u politiku da bi na listi vrlo konzervativne stranke zastupala vrlo konzervativne stavove naslonjene na kanone Katoličke crkve od kojih je neke iznio i u jučerašnjem intervjuu.

To, kao što je poznato, obuhvaća bitnu ulogu Crkve u društvu što, na primjer, uključuje i obavezan školski vjeronauk, vrlo restriktivan odnos prema prekidu trudnoće, odbojnost prema roditeljstvu istospolnih parova i slično. Dio tog svjetonazora je i dogma o ”svetosti braka” koji znači sjedinjenje ”od Boga” i mora se čuvati i njegovati pod cijenu najveće osobne žrtve. To su konzervativci sami odabrali kao što su drugi odabrali nešto drugo.

U politici se smije vagati sve

Jasno je i nedvojbeno da se mnogi koji se na sva zvona deklariraju kao smjerni katolici, u svoja četiri zida ni izbliza ne pridržavaju tako strogih i drakonskih pravila. Liberalnijem dijelu društva uglavnom se fućka za to koliko se ljudi rastaje jer smatra da neuspjeli brak znači loš i nesretan život za sve i da je iz njega bolje izaći. To mislim i ja i želim rastavljenim parovima svaku sreću u eventualnim novim zajednicama.

Ali kad ideš u politiku, pripazi, jer će ti se vagati sve, jesi li pljusnuo ženu, imaš li ljubavnika, jesi li bratu na prijevaru oteo nasljedstvo, jesi li bez dozvole sagradio kuću i tako dalje. To se sad desilo Raspudiću kao ranije i mnogima drugima. Jandroković je kod njega doveo u pitanje iskrenost konzervativnog svjetonazora koji ne samo da se temelji na obitelji, domovini i tradiciji, nego njegovi zagovornici te vrijednosti često proglašavaju jedinima koje su ljudski ispravne i njima mjere vrijednost drugog čovjeka.

Na sličan način prije njega je zbog druge stvari nadrljao i Bernardić koji neveliko proziva za korupciju, a onda se ispostavi da je sam uzeo skupu poklonjenu stipendiju.

Birači imaju pravo na potpunu sliku

Ukratko, gdje ti konkurencija nađe feler, gurnut će ti ga pod nos pred cijelim svijetom. I ta je nezgodna aktivnost u političkom takmičenju dopuštena, a ponekad čak bude i blagotvorna jer biračima pokaže kompletnu osobu, a ne samo njezin lakirani lik i slogan na billboardu. To svi koji se politikom žele baviti moraju znati, a vjerojatno i znaju iako se poslije prave ludi. Postoje okolnosti kad se ono što se ne smije objaviti za anonimnog građanina, može i treba razotkriti za političara.

Evo udžbeničkog primjera. Ne bi, recimo, nikome palo na pamet pravdati tekst o nekoj ženi s imenom i prezimenom koja je napravila abortus. Ali čekaj, ako je u pitanju ultrakonzervativna političarka i članica vlade koja gradi karijeru na zabrani pobačaja, onda će stroga etika reći ”da”, to javnost, a posebno njezini birači, smiju i trebaju znati. Jer tako će je upoznati kao osobu koja jedno natura drugima, a sama prikriveno radi nešto posve suprotno.

Na isti način zaslužio je nastradati liberalni političar koji je potjerao sina iz kuće kad je saznao da je gej ili totalni ljevičar koji svoje radnike drži na nezakonitom minimalcu. I to je sasvim okej.

Sanja Modrić
Telegram autor
240 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program