Hrvatskom vinskom guruu Giorgiu Claiju prije nekoliko se godina pridružio francuski enolog. Danas u Istri proizvode neka od naših najboljih vina

Clai za svoje potrebe, doznajemo, obrađuje 10,5 hektara vinograda, u kojima je zasađeno oko 48 tisuća loza

4.3.2019.., Krasica -  Vlasnik vinarije Clai, Girogio Clai i njegov enolog Dimitri BrecevicPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U istarskom zaseoku Brajki nedaleko od Buja razgovarali smo s, moglo bi se reći, najpoznatijim istarskim vinarom, Giorgiom Claijem. Već 20 godina Clai se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, a prije nekoliko godina u poslu mu se pridružio i enolog hrvatskih korijena Dimitri Brečević, kojeg bi se najkraće moglo opisati kao još jednog istinskog zaljubljenika u vino. Rodnu je Francusku zamijenio Istrom nakon odmora provedenog na tom poluotoku. Doduše, u Hrvatsku ga je ponajprije dovela želja da savlada jezik, a zadržali su ga strast prema vinima i Giorgio Clai. U kratkom se vremenu Giorgiovo bogato vinarsko iskustvo počelo stapati sa znanjem i ambicijama enologa školovanog u najpoznatijoj francuskoj vinskoj regiji, Bordeauxu. Zahvaljujući tome, bogatiji smo ne samo za garanciju da će iz vinarije Clai i u godinama koje dolaze pristizati “Istra u čaši”, kako nazivaju njezine proizvode, nego i za priču o istinskom prijateljstvu. Vino, pokazalo se još jednom, zaista govori univerzalnim jezikom.

U vinu je sudbina

A prvo što će vam Giorgio o sebi reći jest da je ono njegova sudbina. Strast prema poslu koja ne jenjava, eto, već dva desetljeća; ne treba posebno napominjati. “Ispred mene je još najmanje 50 berbi”, govori nam smiješeći se. Uz obećanje da će se vinom baviti dok ga god godine budu služile, objasnio nam je što je, ustvari, ekološka proizvodnja vina.

“Znate, ta vam proizvodnja podrazumijeva puno više rada uz manji prinos. Japan je posebno senzibiliziran na ekološki proizvedena vina, a u posljednje vrijeme sve je više i Amerika”, govori nam Giorgio. Znamo da je malo onih koji nisu čuli za vinariju Clai, no činjenica da su njezina vina dospjela čak do japanskog tržišta, još je jedan od dokaza da se glas o najkvalitetnijim hrvatskim vinima pronio diljem svijeta.

Samo jedna tuča može sve uništiti

Proizvodnja vina uz poštovanje najviših ekoloških standarda, nadovezuje se današnji direktor podruma istarske vinarije Clai Dimitri Brečević, daje zaista posebne rezultate. No, samo jedna tuča može uništiti sav urod, a vi ne možete kupiti bilo kakvo grožđe kako biste nadomjestili eventualne gubitke.

“Grožđe ne kupujemo. Da i krenemo tražiti ekološko, ne bismo ga tako lako pronašli. Kod šteta u vinogradima sve se na kraju svodi na to da za isti trošak imate manju količinu proizvodnje i manjak na kraju godine”, nadovezuje se u razgovoru Brečević.

Uvođenje njihovih ekoloških vina na tržište bilo je u najmanju ruku zanimljivo, pojašnjava Giorgio. “Svakako je to izazvalo i određeno iznenađenje. No, vjerujemo da je to jedini put za budućnost. Radimo na način koji se poznat i prisutan, rekao bih, najmanje tisuću godina”, napominje.

Naime, upravo je to jedna od najvećih vrijednosti vina Clai uz, naravno, kvalitetu i posvećenost stvaranju savršenih proizvoda. U proizvodnji ne koriste umjetne pesticide, što njihova vina čini posebnima, drugačijima, potpuno prirodnima. Ne koriste ni komercijalna gnojiva. Čak je i fermentacija sasvim prirodna – odvija se u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima.

PIXSELL

Clai za svoje potrebe, doznajemo, obrađuje 10,5 hektara vinograda, u kojima je zasađeno oko 48 tisuća loza. Uz to ima i pet hektara maslinika. Vinarija je smještena 40-ak kilometara od granice s Italijom i samoga Trsta. Čak 60 posto vina Clai odlazi na inozemna tržišta, od kojih najviše izvoze na austrijsko, talijansko, njemačko, ali i tržište SAD-a te već spomenutog Japana. “Strana tržišta iznimno cijene domaće proizvode i oni su im jako važni. Od naših im se vina najviše sviđaju malvazija i refošk”, govori nam Dimitri.

Tuča je već dvaput potukla vinograde vinarije Clai, pri čemu je šteta jednom iznosila 30-ak posto ukupnog uroda. “Na žalost, ovisimo o vremenu. Jedina šansa za spas je osiguranje. Velika je to pomoć”, napominje. Uz puno predanosti, ali i odgovornosti, planira nastaviti posao vinarije Clai.

PIXSELL

Ističe da zahvaljujući partnerstvu s Croatia osiguranjem, u kojem su osigurali svoje vinograde, znaju da će sve biti u redu, čak i u najtežim okolnostima. “Isplate štete veoma su brze, što znači da ćete moći nastaviti svojim putem čak i ako vas iznenadi kakva neugodna epizoda”, zaključuje. Iznimne priče poput ove o vinariji Clai nadahnuće su budućim generacijama hrvatskih poljoprivrednika. Razgovor s Giorgiom i Dimitrijem još je jednom pokazao i koliko je važno osigurati plodove svojeg rada. Stvorite ime, brend i kvalitetu za koje se zna diljem svijeta, a onda vas jedna vremenska neprilika može vratiti na početak.

Osiguranje najbolje rješenje

Stoga, kako biste se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih nepogoda te u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imate partnera na kojega možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usijeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućavaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.