Analiza Aleksandra Holige: Zašto je Leicesterova i Tottenhamova bajka užasnula veliku Premier ligu

Dok pravi ljubitelji nogometa u Engleskoj uživaju u izjednačenosti i neizvjesnosti najjačeg klupskog natjecanja, jer ih to vraća u doba kada televizijski i sponzorski ugovori nisu imali velikog utjecaja na sastavljanje momčadi, vodstvu lige i TV kućama nije baš drago što su na vrhu klubovi koji imaju vrlo malo fanova u svijetu

Leicester City's English striker Jamie Vardy reacts during the English Premier League football match between Leicester City and West Bromwich Albion at the King Power Stadium in Leicester, central England on March 1, 2016. / AFP / OLI SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  /
FOTO: AFP

Prije tri desetljeća, baš nekako u ovo doba godine, grupica entuzijasta i nogometnih navijača pokrenula je When Saturday Comes. Najprije je to bio usputni projekt, zaklamanih crno-bijelih stranica i dijeljen kao dodatak glazbenom fanzinu Snipe, koji se štampao u poluraspadnutoj šupi u Upper Clapton Roadu, u istočnom Londonu; dvije godine kasnije, prometnuo se u nogometni magazin dostupan diljem nacije, a tijekom 1990-ih etablirao – barem do pojave neusporedivo glamuroznijeg FourFourTwoa – kao najutjecajniji u zemlji. Za njega su, među ostalim, pisali glazbeni guru John Peel i mladi Nick Hornby, kao i sijaset današnjih vodećih nogometnih kolumnista.

Drugi su se nogometni magazini ambiciozno pojavljivali i relativno brzo nestajali s tržišta. Najstariji, World Soccer, još uvijek opstaje, ali ga odavno više nitko ne shvaća pretjerano ozbiljno. Za to vrijeme, WSC se gotovo uopće nije mijenjao u smislu izgleda, prijeloma ili pogleda na svijet: ostao je vjeran svojim korijenima kao glas običnog navijača, bez obzira podržavao on Manchester United ili Forest Green Rovers iz Nailswortha u Gloucestershireu.

Romantična komponenta nogometa 80-ih

Danas je jedini nezavisni nogometni magazin u Britaniji. Premda djeluje izrazito retro, nostalgija nikad nije bila ono čime se WSC bavio. I u za nogomet “olovnim” vremenima tačerizma, kao i danas, magazin je bio predvodnik vizije nogometa u kojoj fanovi, a ne kapital, imaju presudnu riječ u nogometu. Oduvijek se zalagao za veća prava navijača i njihov glas u vođenju klubova. Čak i kad piše o nogometu izvan Otoka – čemu posvećuje tek dvije do četiri stranice – zanimaju ga stvarne teme, poput mafije u hrvatskom nogometu ili onoga što radi Naš Hajduk, a ne generički tekstovi o Luki Modriću ili Ivanu Rakitiću.

Nogomet se, međutim, jako mnogo promijenio u tih trideset godina.

U doba kad je pokrenut WSC, posjet stadionima bio je najniži otkako je taj sport još početkom stoljeća stekao golemu popularnost. Zdanja su bila u ruševnom stanju, opasna za život, u njih nije bilo ulagano desetljećima, a većina Britanaca ih se klonila jer su u medijima prikazivana kao postapokaliptična mjesta na kojima vlada nasilje i bezakonje. Bilo je to manje od godinu dana poslije Heysela – kad je 39 Juventusovih navijača poginulo pod napadom Liverpoolovih prije finala Kupa prvaka, a engleski klubovi izbačeni iz europskih natjecanja – i tri godine prije Hillsborougha, gdje je 96 navijača izgubilo život, jer su zbog propusta organizatora i policije na polufinalu FA Cupa bili zgnječeni uz ogradu stadiona.

Godine 1992. svi klubovi u najvišoj engleskoj ligi zajedno su ostvarivali prihode u visini od 166 milijuna funti. U sljedećih 15 godina ta je brojka rasla prosječnom stopom od 15 posto godišnje i 2007. dosegnula gotovo milijardu i pol

S druge strane, nogomet 1980-ih (i svih ranijih desetljeća) sadržavao je romantičnu komponentu koja je nepovratno izgubljena desetljeće kasnije, ulaskom televizijskih i sponzorskih milijuna te liberalizacijom tržišta igrača. U ono vrijeme novac nije bio toliko presudan i bilo je moguće da i manji klub dulje vrijeme zadrži svoje najbolje igrače te pod vodstvom nekog sjajnog trenera postigne velike uspjehe.

Bogati su postali još bogatiji

Devet različitih klubova osvajali su u 1980-ima naslov europskog prvaka: Liverpool dvaput, a osim njega Nottingham Forest, Aston Villa, HSV, Juventus, Steaua, Porto, PSV i AC Milan. Dinamo Tbilisi, Aberdeen i Mechelen osvajali su Kup pobjednika kupova, a Ipswich i čak dvaput IFK Göteborg Kup UEFA. Nacionalna prvenstva uzimali su, među ostalim, Real Sociedad i Athletic Bilbao u Španjolskoj, Stuttgart i Werder u Njemačkoj, Verona u Italiji, Sarajevo i Vojvodina u Jugoslaviji.

Bilo je i tada dominantnih klubova – poput, recimo, Liverpoola u Engleskoj, koji je između 1975. i 1990. osvojio čak 10 od 15 prvenstava, ali zanimljivo je vidjeti tko su bili njegovi najbliži pratitelji: Queens Park Rangers, Ipswich Town, Watford, Southampton…

To je bilo moguće zbog najmanje dva razloga. Sve do 1995. i presude u “Slučaju Bosman”, nogomet nije bio slobodno tržište: igrači nisu mogli svojevoljno napustiti klub čak ni kada bi im istekao ugovor, a postojala su i ograničenja broja stranaca u momčadima (dva, kasnije tri). Drugo, razlike u bogatstvu između konkurenata bile su znatno manje: u ono doba klubovi su više od 90 posto svojih prihoda osiguravali prodajom ulaznica i ostalih stvari vezanih uz samu utakmicu. Sponzorski i televizijski ugovori nisu još bili osobito značajni faktori.

Godine 1992. svi klubovi u najvišoj engleskoj ligi zajedno su ostvarivali prihode u visini od 166 milijuna funti. U sljedećih 15 godina ta je brojka rasla prosječnom stopom od 15 posto godišnje i 2007. dosegnula gotovo milijardu i pol. Na početku 1990-ih klub s najvišim prihodima u Engleskoj bio je – nikad ne biste pogodili – Tottenham, s 19 milijuna funti; do 2007. je najbogatiji klub u zemlji (Manchester United) imao prihode 212 milijuna, dakle 11 puta veće, a do danas ih je udvostručio.

FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-SWANSEA
AFP

Istodobno, usporedimo li godišnje prihode po tome najuspješnijeg kluba top divizije (danas Premier lige) i najslabijeg u drugom razredu (danas Championshipu), on se povećao s 19:1 1992. na 30:1 do 2007., a od tada se jaz još malo produbio. To još nije ništa, jer unutar španjolske La Lige je taj omjer veći od 50:1 – a, primjerice, među samo deset klubova HNL-a on iznosi otprilike 25:1.

Bogati su, naravno, uložili svoj novac kako bi postali još bogatiji i uspješniji. Istraživanja pokazuju vrlo visoku podudarnost između visine plaća igračima i plasmana na prvenstvenoj ljestvici – pojednostavljeno rečeno, naslove u pravilu osvajaju oni koji najviše plaćaju, a budžeti za plaće s kojima klubovi unutar liga raspolažu još su u većem omjeru od najvišeg do najnižeg nego sami njihovi prihodi.

Mnogo novca za dovođenje igrača

U takvim okolnostima ovosezonski uspjeh Leicester Cityja i Tottenhama, u konkurenciji mnogo bogatijih Uniteda, Cityja, Arsenala, Chelseaja, pa i Liverpoola, doista zvuči kao moderna bajka. Prema Deloitteovu godišnjem izvješću, Leicester raspolaže sa četiri puta manje novca nego najbogatiji engleski klub Manchester United.

Za usporedbu, to je otprilike razlika i između ovosezonskih prihoda Hajduka i Dinama (premda iz “redovnih” izvora utrže pet do šest puta manje od Splićana, samo plasman u Ligu prvaka modrima u UEFA-inim nagradama i televizijskim pravima donosi dvostruko više od kompletnog Hajdukova godišnjeg proračuna) – samo što u Engleskoj postoji još 10 klubova s većim prihodima od Leicestera! I Tottenham, koji zarađuje dvostruko manje od Uniteda, ispred sebe ima još četiri znatno bogatija kluba.

Duh starog nogometa ukazao se u ovoj sezoni, ali samo kako bi posljednjim zveketom svojih lanaca prestrašio najbogatije i potaknuo ih da se osiguraju kako se nešto poput ovoga više ne bi ponovilo

Je li onda u šoldima sve – ili je preostalo i nešto od romantičnijih faktora, poput trenera koji može dići igrače na višu razinu i čvrstog momčadskog duha koji autsajderima može pomoći u okršajima s izraženim favoritima?

Nekoć su klubovi ostvarivali dominaciju prije svega vizijom i pravilnim upravljanjem svog vodstva – razvili bi vlastitu školu, zaposlili genijalnog trenera, dovodili prave igrače sa strane koje su mogli dulje vrijeme zadržati. Primjer su Liverpool pod vodstvom legendarnih Billa Shanklyja i Boba Paisleya, Nottingham Briana Clougha ili, uostalom, Hajduk u eri Tita Kirigina i Tomislava Ivića.

Sve veća zarada od TV prava

Danas to nije više dovoljno – osim prepoznavanja sjajnog trenera, klub najprije mora imati mnogo novca da bi doveo sjajne igrače i(li) zadržao one koje ima, čime se argument o neravnopravnosti seli na sklisko i sasvim subjektivno područje etike i morala.

Andy Lyons, osnivač magazina When Saturday Comes i njegov današnji urednik, objašnjava.

“Neki su klubovi uvijek bili ‘veći’ od drugih – u vremenu prije televizije Sky i Lige prvaka, oni s najviše navijača zarađivali su i najviše novca. Ali jaz u bogatstvu nije bio toliko širok kao što je danas, pa su klubovi poput Ipswicha u ranim 1960-ima ili Nottingham Foresta u kasnim 1970-ima mogli doći iz druge lige i osvojiti naslov s jezgrom momčadi koju su imali i u nižem rangu. Danas je vrh lige natjecanje između najjačih korporativnih brendova. Klubovi ne moraju biti dobro vođeni da bi osvajali titule. Chelsea u Abramovičevoj eri primjer je kluba koji nije bio dobro vođen, ali to nije bilo toliko važno jer njegovo bogatstvo značilo je da i uz sve pogreške na tržištu transfera i učestale promjene menadžera može osvajati trofeje.”

Očekivano je, međutim, da se ovakav “poremećaj u sili” događa baš u Engleskoj. Enormnim rastom televizijskih prihoda, koji su ondje ipak znatno ravnomjernije raspoređeni nego u drugim zemljama, došli smo do situacije da je čak 17 premierligaša u europskih top 30 po prihodima. Iako je razlika između vrha i dna lige još uvijek velika, čak i najmanje bogati klubovi Premier lige mogu privući ozbiljno dobre igrače koji će ih učiniti kompetitivnima – što govori u prilog sve češće spominjane teze da izvan samog vrha najboljih (koji ionako većinom igraju za Barcelonu, Real Madrid i Bayern) i nema toliko dramatičnih razlika u kvaliteti nogometaša. One možda više potječu iz imidža i reputacije sredine iz koje dolaze, pa klubovi s pametnom politikom transfera i s manje novca mogu parirati onim većima – barem u Engleskoj. Istodobno, primjena FIFA-ina Financijskog fair playa ponešto je sputala dotad neobuzdani rast plaća igračima u Premier ligi.

No, u krivu ste ako mislite da su Engleskoj svi oduševljeni Leicesterovom i Tottenhamovom “bajkom”, odnosno iznenadnim porastom nepredvidivosti.

Iako je razlika između vrha i dna lige još uvijek velika, čak i najmanje bogati klubovi Premier lige mogu privući ozbiljno dobre igrače koji će ih učiniti kompetitivnima – što govori u prilog sve češće spominjane teze da izvan samog vrha najboljih (koji ionako većinom igraju za Barcelonu, Real Madrid i Bayern) i nema toliko dramatičnih razlika u kvaliteti nogometaša

“Sky, kao nositelj televizijskih prava, ali i sama liga žele da klubovi s najvećim globalnim bazama fanova ostanu najuspješniji i nastave pobjeđivati. Oni su užasnuti ovakvim razvojem događaja”, kaže Lyons. “United i Liverpool imaju fanove diljem svijeta, a Leicester i Spursi nemaju. Ako liga postane ujednačenija i neizvjesnija, to samo može naštetiti njenoj komercijalnoj vrijednosti.”

Za razliku od Guardianova Jonathana Wilsona, koji smatra da će ovakve “anomalije” zbog komercijalne dominacije Premier lige u odnosu na većinu ostalih europskih klubova postati pravilo u godinama koje dolaze, Lyons misli da će to samo natjerati najbogatije engleske klubove da nađu načina kako uložiti još više.

“Duh starog nogometa ukazao se u ovoj sezoni, ali samo kako bi posljednjim zveketom svojih lanaca prestrašio najbogatije i potaknuo ih da se osiguraju kako se nešto poput ovoga više ne bi ponovilo”.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 27. veljače 2016.