Barcelona na gostovanju kod Paris Saint Germaina dokazuje status favorita

Unazad dvije godine Španjolci su zabilježili dvije pobjede, a Francuzi jednu

Barcelona’s French defender Jeremy Mathieu (L) celebrates with teammates Argentinian forward Lionel Messi (C) and Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior after scoring a goal during the Spanish league football match RC Celta de Vigo vs FC Barcelona at the Balaidos stadium in Vigo on April 5, 2015. AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA
FOTO: AFP

U srijedu navečer susrest će se dvije momčadi koje stvaraju tradiciju međusobnih susreta u Ligi prvaka, Barcelona i Paris Saint Germain. Ove dvije ekipe već su se susrele u grupnoj fazi kada su upisale po jednu domaću pobjedu.

Unazad dvije godine Barcelona je zabilježila dvije pobjede, PSG jednu, dok je jedan susret završio bez pobjednika. U ovoj najavi pokušat ćemo pronaći favorita za ulazak u polufinale i opravdati njegov status.

Budućnost je sadašnjost PSG-a

Teško je ne primijetiti kako PSG raste, i stvara jednu zanimljivu priču koja je svake godine sve konkretnija. Sve je počelo 2011. kada je Qatar Sports Investments kupio priški klub i doveo tada rekordno pojačanje Javiera Pastorea za 30 milijuna funti.

Od tada su dovedeni brojni igrači i treneri, ali ostaje dojam kako PSG sustavno bira i pazi koga će uvesti u svoju filozofiju igre. Za razliku od nekih nouveau riche klubova kojima je san proći skupinu Lige prvaka, PSG već treću godinu zaredom igra u četvrtfinalu istog natjecanja.

Dovođenjem nekih (nepoznatih) klinaca poput Marca Verattija (novi Prilo) i Blaise Matuidija (novi Makelele) dokazuju odličan posao struke. Primjer Adriena Rabiota koji je dogurao do prve momčadi kroz mlađe uzraste PSG-ove škole dokazuje kako njihov napredak nije slučajan. Naravno, tu su još Zlatan Ibrahimović, Thiago Silva i Pastore koji su došli kao već afirmirani igrači i savršeno zaokružili ciljanu strategiju.

https://www.youtube.com/watch?v=tCAI9bcjly0

Prošle sezone ih je u u četvrtfinalu izbacio Chelsea, a ove godine su im uzvratili. S igračem manje izbacili su i jednog od glavnih favorita za osvajanje Lige prvaka i to u Londonu. Prije dvije godine najviše što su uspijeli izvući protiv Barcelone bio je remi. Ove sezone su ih pobijedili na Parku prinčeva i čime su im poslali jasnu poruku.

Brža, jača i bolja Barcelona?

Kada je u pitanju Barcelona, tamo se sve vrti oko napada. Neymar i Luis Suarez čine razliku. Svojim potezima i nogometnom inteligencijom razvlače obranu koja onda nema odogovor na Lea Messija.

Po mnogim stručnjacima najbolji igrač na svijetu, ostavio je prošlu, lošiju, sezonu iza sebe i sada u 2015. ponovno diže igru na novu razinu. U srazu protiv Manchester Citya vidjeli smo njegovo klasično probijanje obrambenih sustava i nepogrešivo proigravnje suigrača iz različith kuteva i pozicija. Svi mediji su bili složni, Messi se vratio.

https://www.youtube.com/watch?v=7EWEoNUtFsE

Međutim, ono što zabrinjava u igri Barcelone je sve ostalo što se ne odnosi na napad. Konstantne rotacije u obrani, nesigurna vratarska pozicija, sve češće limitirani Andres Iniesta i još uvijek ponekad nevidljivi Ivan Rakitić. To je sve što muči navijače Barcelone. Iako obrana nikada nije bila najpouzdanija stavka te momčadi, čini se da sa sve boljim Jérémyjem Mathieuom trenutno ima prednost nad njihovim veznim redom.

Xavi je ispao iz udarnih 11, Iniesta ove sezone nije zabilježio niti jedan pogodak ili asitenciju. Novi vladar Barcelonine vezne linije je Sergio Busquets, dok je vidljivo koliko su Katalonci nemoćni bez Rakitića o čemu svjedoči činjenica da bez njega često gube (u pet utakmica koje nije započeo u prvenstvu izgubili su četiri).

Njih dvojica se odlično snalaze u zadržavanju i rješavanju lopte. Vrlo su bitni u defanzivnom dijelu igre i nešto je na što veliki trojac može računati.

Velika većina ofanzivnih akcija sada je u rukama samo trojice igrača. Ipak, nova taktika Barcelone pruža solidne rezultate, ali nedovoljno dobre da ih proglasimo velikim favoritom u ovom susretu.

https://www.youtube.com/watch?v=KeRThkiCK7E

Futuristički PSG ili klasična Barca?

Kada je riječ o Barceloninoj igri, ona bi se mogla etiketirati kao klasična jer je prošlo skoro 10 godina od kada je prvi puta prezentirana. Puno je klubova u međuvremenu pokušalo odgonetnuti ili kopirati tiki-taku, ali Barcelona ju je uvijek igrala bolje. Njihova tiki taka toliko je dominirala da prilagodba drugim momčadima jendostavno nikad nije bila potrebna.

Takvo stanje u svjetskom nogometu od drugih je zahtijevalo upravo suprotno, kako se adaptirati Kataloncima? Upravo je to razlog zbog kojeg danas imamo momčad kao što je PSG.

Krenuli su ispočetka. Pametno i promišljeno su uložili novac u svrhu stvaranja kluba iz budućnosti. Sada taj PSG polako postaje klub iz sadašnjosti. Nova razina totalnog nogometa kojeg Francuzi prakticiraju je vrijedna poštovanja, a u stanju su se prilagoditi bilo kojem sustavu.

Kada je to bilo potrebno, neutralizirali su agresivnost Chelseaja i upotrijebili njhovo oružje – prekide – kojim su otvorili vrata četvrtfinala. U ovosezonskoj pobjedi protiv Barcelone mijenali su sustave igre usred dvoboja. Počeli su s ubojitim kontranapadima, a završili s presingom na moćnu Barcelonu. Parižani jednostvano nemaju slabu točku.

PSG je u 33 europske utakmice na domaćem terenu zabilježio 22 pobjede, 11 remija i 0 poraza. Bez obzira na sve navedne činjenice, ishod utakmice će ponajviše ovisiti o inspiraciji katalonskog trisa, koji ove sezone kombinira 77 pogodaka i 33 asistencije. Nedostatak Ibarhimovića i Verattija u prvom susretu puno će olakšati zadatak Kataloncima, kojima nedostaje samo suspendirani Dani Alves.

U svakom slučaju Barcelona je u blagoj prednosti iz očitih razloga, ali definitvno neće biti iznenađenje ako već ove sezone PSG ode do kraja.

Nekoliko zanimljivih činjenica

– Moguće je da u srijedu vidimo čak 16 južnoamerikanaca. Naime, svi ti igrači konkuriraju za prvih 11 u obje momčadi

– Barcelona je pobijedila u zadnjih 30 od 34 utakmice u svim natjecanjima

– PSG je neporažen u 24 europske utakmice koje su odigrali na domaćem terenu