Pet utakmica koje ove subote ne smijete propustiti (jedna je iz HNL-a)

Nogometna sezona bliži se kraju, obratite pozornost na ove dvoboje

TOPSHOTS Barcelona’s Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (R) celebrateswith Barcelona’s defender Jordi Alba (L) after scoring during the Spanish league football match Sevilla FC vs FC Barcelona at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Sevilla on April 11, 2015. AFP PHOTO/ CRISTINA QUICLER
FOTO: AFP

Ovog vikenda ponovno nas očekuju dvoboji koji će možda presuditi o prvaku nacionalnih liga. Osim toga, pošto se bliži kraj svih natjecanja, momčadi također love pozicije koje vode u europska natjecanja sljedeće sezone.

Barcelona-Valencia, subota 16:00

Ovo je prva od dvije utakmice koje ozbiljno mogu ugroziti prvo mjesto Barcelone. Prvi njihov susret ove sezone završio je vrlo dramatično. Sergio Busquets zabio je pogodak za 0:1 u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Bila je to vrlo izjednačena utakmica u kojoj Barcelona nije uspjela dominirati kako to već zna i umije.

Valencia se nalazi na visokom četvrtom mjestu ljestvice, bod iza Atletico Madrida. Ove sezone je iznenadila sa svojom napadačkom igrom koja je pokorila Real Madrid, Atletico Madrid i bila vrlo blizu skalpa Barcelone.

Polako već umorni Katalonci morat će se dobro potruditi za sva tri boda, jer Real zaostaje samo dva. Vidjet ćemo koliko će Leo Messi, Neymar i Luis Suarez biti raspoloženi nakon zahtjevnog dvoboja u četvrtfinalu Lige prvaka.

Već je uobičajno da netko od njih može riješiti utakmicu s par briljantih poteza, protiv PSG-a je to bio Suarez, možda je sad red na Neymaru koji polako lovi formu s početka sezone.

Chelsea-Manchester United, subota 18:30

Ove subote ponovno nas očekuje jedan od najvećih derbija na Otoku. Naime, susreću se dva ljuta protivnika, treći na ljestvici Manchester United gostuje kod prvog Chelseaja. Igrači kluba iz Londona imaju utakmicu manje i sedam bodova više od drugoplasirane momčadi Arsenala, a od Crvenih vragova ih dijeli čak osam.

Teoretske šanse za naslov Arsenala ili Manchestera još uvijek postoje, ali ishod ove utakmice teško će ugroziti Chelsea. Bez obzira na takvu situaciju, ovoj utakmici neće nedostajati naboja i borbe.

https://www.youtube.com/watch?v=gpkOW1S_FK8

Ekipa iz Manchestera drži dobru formu u posljednje vrijeme. Louisu van Gaalu se kao jedan od glavnih igrača nadmetnuo skoro otpisani Marouane Fellaini i sada izgledaju puno ozbiljnije. Visoka pobjeda u prošlom kolu protiv Manchester Citya, dat će dodatno samopouzdanje van Gaalovoj momčadi. S obzirom na činjenicu da su zadnji puta pobijedili Chelsea 2012. godine, isto na Stamford Bridgeu, Wayne Rooney i ekipa mogli bi izrovati teren u Londonu u želji da prekinu taj crni niz.

O Chelseaju ne treba puno govoriti, imaju vrlo uvjerljivu sezonu u domaćem prvenstvu, a ispadanje iz Lige prvaka samo će im olakšati posao u Engleskoj. Bit će jednako motivirani pobijediti svog rivala na domaćem terenu i time staviti jednu ruku na trofej Premeirshipa.

Juventus-Lazio, subota 20:45

U talijanskoj Seriji A snage će odmjeriti prvi i drugi s ljestvice. Lazio kao drugi ima u planu zadržati tu poziciju koja vodi izravno u Ligu prvaka, a pobjedom bi možda ugrozio Juventus, koji još uvijek, uz prvenstvo, igra u Kupu i Ligi prvaka te ima prilično gust rapsored utakmica.

https://www.youtube.com/watch?v=WZnN5-uCZ98

Juve u domaćem prvenstvu već dugo nema ozbiljnog konkurenta, ali niz Lazija od deset utakmica bez poraza i šest uzastopnih pobjeda učinit će ovu utkamicu u najmanju ruku neizvjesnom. Uz pretrpan raspored utakmica i probleme sa ozljedama , Juventus čeka težak posao protiv nadamo se nadolazećih zvijezda talijanskog nogometa koje igraju u Laziju.

Borussia Dortmund-Paderborn, subota 15:30

Za Borussiju Dortmund ovo je utakmica s kojom se mogu približiti šestoj poziciji koja vodi u kvalifikacije za Euroligu. Osim toga bit će zanimljivo provjeriti kako će momčad i navijači iz Dortmunda reagirati na domaćem stadionu nakon što je njihov, već sada legendarni, trener Jurgen Klopp najavio ostavku.

Očekujemo emotivan doček navijača, jer svima je jasno koliki je njegov utjecaj bio na igru Borussije Dortmund, i status kakav danas uživaju u svjetskom nogometu.

Hajduk Split – Rijeka, subota 17:00

Gledajući stanje u kakvom se nalazi hrvatski nogomet, možemo pretpostaviti da niti na ovom jadranskom derbiju neće nedostajati borbe i ponekog skandala. Upravo su to dvije riječi s kojima se može dočarati opće stanje u hrvatskom nogometu odnosno u HNL-u.

Stanje u Hajduku nikada nije bilo gore. Ponovno je ovaj tjedan promijenjen trener. Stanko Poklepović je odradio svoj krug za ovu godinu pa pretpostavljam da ćemo ga ponovno vidjeti na klupi Hajduka tek za kojih godinu dana.

Sada je na redu Vučević, koji je otvorio svoji mandat radikalnim potezima. Kapetan Bijelih Mario Maloča protjeran je u B momčad zbog nediscipline i nezalagnja i neće više zaigrati za Hajduk dok god je Vučević trener. Uz sve ostale financijske i korporativne probleme koje tresu Hajduk, Rijeka im stiže na gostovanje u 29. kolu prve HNL.

Momčad Matjaža Keka dočekuje derbi u sasvim suprotnoj atmosferi. Kontinuirani i sve bolji rezultati, kvalitetna i mlada momčad, s naglaskom na domaće dečke. Prije svega, u Rijeci funkcionira njihovo vodstvo, s autoratitvnim Kekom kao točkom na i. Zbog svega toga oni su favoriti na Poljudu. Uz to Hajduk ih nije uspio pobjediti pune 3 godine, a trenutno stanje u momčadi ne obećaje suprotno. Samo oprez, u prvoj HNL ništa nije nemoguće.