BBC javlja da će se izbori za novog predsjednika Fife održati u prosincu

Nakon izbora bit će poznat Blatterov nasljednik

FIFA President Sepp Blatter walks after a press conference at the headquarters of the world's football governing body in Zurich on June 2, 2015. Blatter resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected days ago, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Međunarodna nogometna organizacija održat će izbore za novog predsjednika 16. prosinca, javlja BBC. Podsjetimo, Fifu trese najveći korupcijski skandal u povijesti, a 2. lipnja, prije malo više od tjedan dana, dugogodišnji predsjednik Fife Sepp Blatter stavio je mandat na raspolaganje, nedugom nakon što je ponovno izabran na tu poziciju. Blatter je poručio da će se novi čelnik te organizacije izabrati na izvanrednom kongresu na kojem on neće biti kandidat.

U tom trenu nije bio poznat datum kongresa, a sada ugledni BBC javlja da će se taj kongres održati polovicom listopada. U medijima se nagađa s brojnim imenima za predsjedničke kandidate, a svoju kandidaturu već je najavio jordanski princ Ali bin al-Hussein, koji je na prošlim izborima izgubio od Blattera.

Službena informacija o datumu kad će biti održan izborni kongres ne očekuje se do srpnja, kada se sastaje Izvšni odbor Fife, no očekuje se da će tada potvrditi datum u sredini prosinca, što preferira i Blatter.

Bivši potpredsjednik Fife uzimao novac od žrtava potresa

S vremenom se pojavljuju sve gore informacije o stanju u Fifi, a u utorak je u medije izašla priča koja poprilično ocrnjuje Jacka Warnera, bivšeg potpredsjednika Međunarodne nogometne organizacije i jednog od optuženih za korumpciju unutar nogometnog vrha. Naime, prema dokumentaciji Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država koju su vidjeli novinari BBC-ja, čini se da je Warner 750.000 američkih dolara namijenjenim žrtvama potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti usmjerio na svoje bankovne račune.

Svotu su uplatili Fifa i Južnokorejski nogometni savez u Fifin fond za hitne slučajeve, a istražitelji iz Ministarstva pravosuđa SAD-a došli su do zaključka da je na “Warnerovu direktivu” novac prebačen na račune koje on sam kontrolira i da su prebačeni za njegove “osobne potrebe”.

Američke vlasti uhitile su Warnera prošlog mjeseca u Trinidadu i Tobagu te mu prijeti izručenje po optužbi za korupciju i pranje novca.