FBI istražuje skandal: Je li Blatter uzeo 100 milijuna dolara mita?

Blatter je opovrgnuo da je imao ikakva saznanja vezana uz slučaj

Sepp Blatter
FOTO: AFP

“FBI istražuje kakva je točno bila uloga Fifinog predsjednika Seppa Blattera u skandalu podmićivanja vrijednom stotinu milijuna američkih dolara, otkrila je istraga koju je proveo BBC.”

Ovom rečenicom BBC započinje tekst u kojem se objašnjava kako je ISL, tvrtka koja se bavi marketingom u sportu, platila spomenutu svotu Fifinim službenicima među kojima su i bivši predsjednik Joao Havelange i član Izvršnog odbora Ricardo Teixeira, bivši prvi čovjek Brazilskog nogometnog saveza.

TV i marketinška prava

U zamjenu za taj iznos, ISL je dobio televizijska i marketinška prava utakmica u 90-im godinama prošlog stoljeća. Blatter je opovrgnuo da je imao ikakva saznanja vezana uz taj slučaj.

Čini se da je znao

Ipak, prema saznanjima reportera Andrewa Jenningsa tome nije tako. Naime, on je bio u posjedu pisma kojeg je, pretpostavlja se, napisao Havelange i u kojem se govori o uplati primljenoj od ISL-a te se navodi da je Blatter bio “u potpunosti upoznat sa svim aktivnostima”. Pismo je uključeno u zahtjev za pomoć u istrazi koji je FBI uputio švicarskim vlastima.

Fifina etička komisija, podsjeća ESPN, provela je istragu 2013. godine i nakon nje oslobodila Blattera krivnje zaključivši da nije bio svjestan mita kojeg su Havelange i Teixeira primili.

Blatter suspendiran

Blatter, koji će s mjesta Fifinog predsjednika odstupiti sljedeće godine u veljači, trenutačno je suspendiran zbog kršenja etičkih standarda kao i Uefin predsjednik Michel Platini kojem je temeljem usmenog dogovora isplatio 1.8 milijuna eura za navodne savjetničke poslove obavljene u razdoblju od 1999. do 2002. Isplatio ih je 2011. godine. Istražuje se i njihova umješanost u dobivanja kandidatura organizatora svjetskih nogometnih prvenstava. BBC pritom saznaje da je Katar domaćinstvo dobio ponudom od 162.5 milijuna eura.

Proširena istraga o korupciji u nogometu i dalje traje a njeni otkriveni razmjeri su, kako ih je opisala američka državna odvjetnica Loretta Lynch, nevjerojatni. O svemu više možete pročitati OVDJE.