Suspendirani Blatter kaže da Etički odbor Fife funkcionira poput inkvizicije

Sepp Blatter poslao je pismo na adrese 209 nacionalnih nogometnih saveza

Outgoing FIFA president Sepp Blatter answers to a press conference during the "Sepp Blatter Tournament" on August 22, 2015 in Ulrichen, Blatter's hometown. When Blatter was elected FIFA President in 1998, the town awarded him with the "honorary burgher" of Ulrichen title and to commemorate the occasion, a football tournament bearing his name was created.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Predsjednika Fife Seppa Blattera Etički odbor te organizacije suspendirao je na 90 dana, a on je sada u pismu poslanom na adrese 209 nacionalnih nogometnih saveza naglasio da je u potpunosti nevin i usporedio postupak protiv njega sa španjolskom inkvizicijom u srednjem vijeku, javlja BBC.

Blatter je suspendiran i protiv njega je otvorena istraga zbog isplate dva milijuna eura 2011. godine predsjedniku Uefe i potpredsjedniku Fife Michelu Platiniju, koji je također suspendiran zbog istog slučaja, zbog navodnih savjetodavnih usluga. On tvrdi da u toj isplati nema ništa sporno te naglašava da je svaki njegov postupak bio u dobroj vjeri te da je on uvijek radio u najboljem interesu Fife. Zatim, Blatter kaže da je sporna isplata temeljena na usmenom dogovoru te da se nada da će sljedeća godina biti bolja za Fifu.

Blatter je bio vrlo oštar prema postupku Etičkog odbora Fife. Rekao je da taj odbor samo traži mogućnost da mu odredi najveću kaznu i da na taj način stvara lošu sliku o njemu u javnosti. “Ovaj postupak me podsjeća na metode korištene u inkviziciji”, rekao je Blatter.

Fifa će uskoro o cijelom saslušati Blattera i Platinija, a presudu o njihovoj budućnosti u Međunarodnoj nogometnoj organizaciji donijet će 21. prosinca. Podsjetimo, ta organizacija se trenutno nalazi u velikom korupcijskom skandalu zbog kojeg je policija privela nekoliko njenih visokih dužnosnika. Blatter je prije nekoliko mjeseca osvojio novi mandat za predsjednika Fife, ali je zbog tih zbivanja sazvao novi kongres na kojem će se birati novi predsjednik, a on neće biti kandidat.