Bilić je novi trener West Hama, a mi smo malo analizirali što bi ustvari mogao napraviti na klupi tog kluba

Navijači očekuju promjenu u stilu igre, Bilić im to može donijeti

07.06.2012., Sielanka nad Pilica, Warka - Pres konferencija Hrvatske nogometne reprezentacije. Izbornik Slaven Bilic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatski nogometni stručnjak Slaven Bilić u popodnevnim satima utorka predstavljen je medijima kao novi menadžer engleskog premierligaša West Ham Uniteda. Klub je to u kojem je bivši izbornik hrvatske reprezentacije nekoć i igrao i ostao zapamćen kao jedan od kultnih igrača pa ne čudi što navijači (uglavnom) s veseljem dočekuju njegov povratak u novoj ulozi. Ostaje upitno što mogu očekivati.

Bivši menadžer momčadi Sam Allardyce u prošloj je sezoni ostavio momčad na dvanaestom mjestu ljestvice. Sredina i prosjek. Imaju li se pravo navijači nadati pomaku prema naprijed s Bilićem u ulozi menadžera? Pokazat će se, ali će i ovisiti o imenima kojima će momčad biti osnažena. O napadu na sam vrh premierligaške ljestvice nema niti govora, teško da to očekuju i najzagriženiji navijači kluba. S druge strane, Biliću je u trogodišnji ugovor vrijedan oko devet milijuna funti stavljena klauzula da mu u slučaju otkaza neće biti isplaćen novac propusti li zadržati s klubom prvoligaški status. Znači li to da su ambicije kluba tek ostanak u društvu najboljih? Ne nužno, ali klupski se vrh osigurao nepotrebne potrošnje u slučaju da se situacija razvije neželjenim tijekom.

1. Napad prije obrane

Gledano samo prema Bilićevom prethodnom poslu, onom na klupi turskog Bešiktaša, jasno je da bi filozofija igre trebala biti napadačka. Opet, budžet kluba je ograničen i ne treba očekivati spušten gard u ogledima protiv (naj)boljih, Bilić je protiv favorita u turskim derbijima, odnosno utakmicama protiv Galatasaraya i Fenerbahčea redovito i bez iznimke upisivao poraze, ali se sa sredinom ljestvice i onima u njenom donjem dijelu uspješno nosio.

2. Promjena filozofije igre

West Hamovi navijači očekuju upravo to, promjenu filozofije igre, i to u napadačkom smislu, koja im pod Allardyceovim vodstvom nije niti pasala, niti donosila rezultate. Negativna gol razlika i 47 osvojenih bodova iz 38 odigranih prvenstvenih utakmica malo je njih oduševilo, kao i igra koju su vodili igrači zadnjeg dijela terena.

3. Kupnja igrača sredine terena

Chelsea's Brazilian midfielder Oscar (R) vies with West Ham United's English midfielder Stewart Downing (L) during the English Premier League football match between Chelsea and West Ham United at Stamford Bridge in London on December 26, 2014. Chelsea won the game 2-0. AFP PHOTO / IAN KINGTON == RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR "LIVE" SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS. ==

Nogometni portal WhoScored statistički ukazuje da je Bešiktaš pod Bilićevim vodstvom često napadao po krilima, što je vjerojatno nešto čemu će Bilićeva trenerska filozofija i dalje stremiti. Moglo i trebalo bi to dovesti do kupnje veznih igrača sposobnih igrati uz rub igrališta. Po mogućnosti i da im brzina nije hendikep.

4. Ne samo obrana

Bilićev Bešiktaš bio je jak i u kontroli lopte i njenom držanju i u suparničkom dijelu terena. Turska i engleska liga možda i nisu za usporedbu, stil koji njeguju u Premierligi različit je u odnosu i na druge lige iz vrha europskog nogometa, no ostane li hrvatski trener dosljedan sebi, West Hamovi navijači možda i dočekaju nešto drugo u odnosu na prošlu sezonu u kojoj su suparnici kluba vršili konstantan pritisak na igrače veznog, a posebice obrambenog reda. Nadalje, ako je Bilić naučio tursku lekciju, posebnu pozornost morat će obratiti na branjenje kontranapada i izbjegavanje pogrešaka individualaca koje mogu koštati bodova.

5. 30 milijuna funti za pojačanja

Dolaskom Bilića na klupu krenut će i priče o pojačavanju momčadi i Bilić će morati dubinski analizirati tko mu i za što treba. Jedan kreativac u veznom redu neće biti na odmet, West Hamu je ta pozicija u prošloj sezoni bila poprilična boljka. Igrača bez ugovora naći će se na tržištu, a i navodno obećanih 30 milijuna funti za pojačanja, trebalo bi dostajati za kupnju nekih od njih.

6. Klub bez trofeja

S druge strane, što klub može očekivati od trenera koji u karijeri nema niti jedan trofej? Gospodske manire i prijateljstvo sa igračima definitivno, ali donio ih je Bilić i na sva prethodna radna mjesta. Navedeno ne donosi rezultate, dokazao je sam u svojim angažmanima, kako klupskima, tako i onom reprezentativnom.

Istini za volju, uvijek je bio suočen sa bogatijima i, realno, kvalitetnijim suparnicima, no i ovaj angažman to ne mijenja. West Ham ne može ući u istu rečenicu kao trenutačne perjanice engleskog nogometa spremna na jedno pojačanje potrošiti više novca od ukupnog budžeta iz kojeg će Bilić morati kupovati rješenja za problematična mjesta u momčadi. Opet, činjenica je da talentiran trener i da sa kvalitetnim igračima zna upravljati što je dokazao na Europskom prvenstvu 2012., ali i ranije, 2008. godine. Teško da bi sa današnjim trenerskim iskustvom dozvolio da mu se ponovi Turska u četvrtfinalu, odnosno, vjerujemo da bi znao primiriti euforiju u momčadi koja je držala nekoliko trenutaka borbu za europsku medalju u svojim rukama.

7. Može li u borbu za Europu?

Na koncu, kako mu može izgledati budućnost u West Hamu? Trenerski je on spreman ustabiliti klub u gornjem dijelu ljestvice i boriti se za izlazak u Europu i u svojoj drugoj godini mandata, ali u vidu Europske lige. Ove sezone igrat će, po prvi puta nakon devet godina, kvalifikacije za ulazak u nju i to ne zbog rezultata već kao nagradu za prvo mjesto na ljetvici Fair-playa.

Hoće li sljedeće sezone u Europu ovisit će ne samo o odlascima i pojačanjima koja će dovesti u klub, već i o onima koje će dovesti pretedenti za iste pozicije. Također, ovisit će i o podršci klupskog vrha koji mu može okrenuti leđa nakon nekoliko loših partija, ocijene li pritom da se sezona raspliće kako nisu zamislili. Ovisit će ponajprije i o Bilićevoj adaptaciji na drugačiji stil igre u odnosu na onaj s kojim se u Hajduku, Lokomotivu i Bešiktašu sučeljavao. No da zna “zapapriti” boljima, pa čak i Englezima i njihovoj igri, dokazao je nanijevši im u kvalifikacijama za Euro 2008. prvi poraz na novom Wembleyju. Takvog Bilića očekuju West Hamovi navijači, a hoće li ga i dobiti pokazat će se vrlo brzo.