Bilićev West Ham, Rakitićev gol i ovih nekoliko stvari obilježile su protekli (sportski) vikend

Hajduk je nakon dvije i pol godine stigao do pobjede nad Dinamom

Nogometaši Hajduka u velikom su derbiju hrvatskog prvenstva pobijedili Dinamo. Prekinuli su na taj način niz koji je trajao od rujna 2013. godine. Tada su, naime, Splićani posljednji put slavili protiv najvećeg rivala, a u sljedećih su 13 utakmica nisu uspjeli pronaći put do pobjede. Ova utakmica definitvino je obilježila sportski vikend u Hrvatskoj, međutim posljednji kalendarski dani zime donijeli su i niz drugih zanimljivih događaja:

1. Bilić oštećen protiv Chelseaja

Nogometaši West Hama, koje vodi hrvatski stručnjak Slaven Bilić, bili su na korak do još jedne senzacije. No, u samoj završnici utakmice 31. kola engleske Premier lige Čekićari su na Stamford Bridgeu primili gol protiv Chelsea, pa je dvoboj okončan rezultatom 2-2. Još uvijek aktualni engleski prvak je izjednačio u 89. minuti iz vrlo dvojbenog jedanaesterca. Snimka sugerira da Michail Antonio nije dotaknuo Rubena Loftus-Cheeka, a ako i jest, pitanje je je li se kontakt uopće dogodio unutar šesnaesterca.

“Primiti gol u zadnjim trenucima je teško, ali primiti ga iz nepostojećeg penala je neprihvatljivo. Nije bilo ni blizu šesnaesterca, to nije bio kazneni udarac. Shrvani smo i ne razumijemo ovakve odluke. Antonio ga nije želio dotaknuti, ali ne govorim uopće o tome je li ga dotaknuo, već o tome gdje se kontakt dogodio. Nije to bilo teško za vidjeti”, rekao je Bilić poslije utakmice.

2. Vatreni

Hrvatski nogometaši i ovog su vikenda bili prilično učinkoviti u najjačim europskim ligama. Ivan Rakitić istaknuo se protiv Villarrala kada je u 22. minuti postigao vodeći gol za katalonsku ekipu. Na kraju je utakmica završila bez pobjednika 2:2, a pogotke su postigli još Neymar te Bakambu i Mathieu (autogol) za Villarreal.

Kramarić opet zabija

Andrej Kramarić ponovno je bio strijelac za Hoffenheim, koji se pobjedom nad HSV-om izvukao iz zone ispadanja. Prije tjedan dana Kramarić je zabio za pobjedu 1-0 protiv Wolfsburga, a sada je protiv HSV-a postigao vodeći gol u 20. minuti iz penala, kojeg je izborio Kevin Volland. Bio je to njegov četvrti pogodak otkako je u siječnju stigao u Hoffenheim, a ima i jednu asistenciju. Ako nastavi igrati na ovaj način mogla bi mu se ostvariti želje da otputuje ovog ljeta u Francusku.

Akcija Brozovića i Perišića

Ivan Perišić dao je vodeći gol za svoj Inter protiv Rome u gostima i to poslije asistencije Marcelela Brozovića. Šesti je to pogodak Perišića ove sezone u Seriji A, a posebno je zanimljivo da je već treće kolo zaredom strijelac. Brozović je, pak, treći put asistent ove sezone u talijanskom prvenstvu. Romi je bod osigurao Radja Nainggolan u 84. minuti.

Mandžina asistencija

I Mario Mandžukić odigrao je dobru utakmicu. U gradskom derbiju Juventus pobijedio Torino 4:1, a Mandžukić je asistirao Khediri za drugi pogodak te igrao do 85. minute kada je svoje mjesto prepustio Zazi.

3. Kovačeva prva pobjeda

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač ostvario je prvu pobjedu otkad je postao trener njemačkog prvoligaša Eintrachta iz Frankfurta. U 27. kolu Bundeslige Eintracht je na svojoj Commerzbank Areni svladao Hannover s 1-0.

Namučila se Kovačeva momčad protiv najslabijeg sastava lige, ali je ipak izvukla pobjedu zahvaljujući pogotku Anisa Ben-Hatire u 33. minuti utakmice. Tuniški se reprezentativac odlično snašao u jednoj teškoj situaciji i gotovo iz mrtvog kuta iznenadio gostujućeg vratara Ron-Roberta Zielera.

https://www.youtube.com/watch?v=O4hY5Qc17Dc

4. Derbi grada Manchestera

Nogometaši Manchester Uniteda s 1-0 su na gostovanju svladali Manchester City i osvajio tri važna boda u borbi za poziciju koja sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka. Uniteda nakon ovog susreta ima 50 bodova, ali je ostao šesti na tablici, dok City ima bod više i četvrti je.Između njih je Bilićev West ham. Jedini gol na utakmici postigao je 18-godišnji napadač Uniteda Rashford koji je ponovno briljirao.

5. Formula 1 i Alonsova nesreća

Veliku nagradu Australije, uvodnu utrku nove sezone Formule 1, obilježila je teška nesreća dvostrukog svjetskog prvaka, Španjolca Fernanda Alonsa (McLaren) koji je pukom srećom ostao neozlijeđen. Alonso je u 18. krugu utrke u Melbourneu pokušao preteći Estebana Gutierreza (Haas), ali je napravio krivu procjenu i pri velikoj brzini zakačio lijevu gumu meksičkog vozača.

Španjolca je to bacilo u ogradu, pa u šljunčanu zonu gdje se okrenuo u zraku i završio u drugoj zaštitnoj ogradi. Izgledalo je zastrašujuće, ali Alonso se izvukao iz bolida i na nogama napustio stazu. Prevezen je u bolnicu gdje je utvrđeno da nema težih ozljeda.

Utrka je nakon nesreće neko vrijeme bila prekinuta, a pobjedu je na koncu odnio Nijemac Nico Rosberg u Mercedesu.

6. Derbi Hajduka i Dinama

Kao što je na poečtku navedeno, Splićani su napokon uspjeli pobijediti najveće im rivale i to nakon što su par dana ranije uvjerljivo izgubili u Hravtskopm kupu od istih suparnika. Poveo je Hajduk već u četvrtoj minutu utakmice. Briljantno je Sušić proigrao Tudora kojeg je obrana Dinama potpuno zaboravila. Mladić je izbio sam pred Eduarda i mirno ga matirao za veliko slavlje na tribinama i travnjaku.

View this post on Instagram

@hnkhajduk

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on

Hajduk je ovom pobjedom pomogao Rijeci koja sada ima samo dva boda manje od vodećeg Dinama kojem je ovo treći ovosezonski poraz u prvenstvu. Splićani na trećem mjestu imaju 50 bodova, 13 manje od Modrih.