Blanka Vlašić osvojila je svjetsko srebro

Blanki Vlašić ovo je četvrta medalja sa svjetskih prvenstava. Šimić je završila 9.

Croatia's Blanka Vlasic reacts after a jump in the final of the women's high jump athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 29, 2015.  AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
FOTO: AFP

Blanka Vlašić bogatoj je kolekciji medalja sa svjetskih prvenstava dodala novu. Srebro osvojeno u Pekingu ujedno je i drugo odličje za hrvatsku atletiku nakon što je u bacanju diska medalju istog sjaja osvojila Sandra Perković.

Vlašić je u sjajnom finalu stigla do četvrte medalje sa svjetskih prvenstava te sada ima zlata iz Osake (2007.) i Berlina (2009.) i srebra iz Daegua (2011.), kojima je priključila i ovo pekinško osvojeno najboljim skokom sezone.

Dokazalo se time da je odluka o propuštanju nastupa Dijamantne lige u Lausannei i Monte Carlu bila izvrsna jer Vlašić ne samo da je stigla odmorna i spremna već je i za četiri centimetra popravila najbolji ovogodišnji skok.

Šimić deveta

Krivo je zaključiti da je najbolja hrvatska visašica izgubila zlato, no treba reći da je bez pogreške odrađivala visine od 1.88, 1.95, 1.97, 1.99 i 2.01 metara, što znači da joj je prvo mjesto ‘pobjeglo’ jedinim rušenjem letvice, a dogodilo se ono na visini 1.92 koju je Blanka svladala u drugom pokušaju.

Marija Kučina je do zlata došla uz novi osobni rekord i bez rušenja sve do 2.03. Sada ima naslove svjetske prvakinje u visu i u dvorani i na otvorenom. Ani Čičerovoj je pripala bronca, što joj je peta svjetska medalja nakon zlata iz Daegua 2001., srebra iz Osake 2007. i Berlina 2009., te bronce iz Moskve 2013. Ana Šimić natjecanje je završila podjelom devetog mjesta uz preskočenih 1.88 i tri neuspješna pokušaja na 1.92.


 

KRAJ NATJECANJA! BLANKA VLAŠIĆ OSVOJILA JE SREBRNU MEDALJU

2.03: U prvom pokušaju Čičerova ruši letvicu. Kreće Blanka Vlašić. Ruši. Prvo rušenje letvice i za do sada savršenu Kučinu.

Drugi pokušaj za Čičerovu ponovno neuspješan. ‘Legla’ je na letvicu. Isto je napravila i Blanka koje i dalje u džepu ima srebro. Neuspješna i Kučina, ali njen skok djelovao je mnogo bolje od pokušaja njenih suparnica.

Čičerova ruši i treći puta. Blanka Vlašić ima osiguranu srebrnu medalju.

Vlašić na zaletištu i… ruši treći puta. Ruši i Kučina i sve je poznato.

Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Zlato je pripalo Ruskinji Kučini, a i bronca će u Rusiju Čičerovoj. Ana Šimić osvojila je deveto mjesto.

skok u vis

2.01 m: Po prvi puta na Svjetskom prvenstvu šest natjecateljica preskočilo je 1.99.

Jungfleisch je prva pokušala i bila je nesupješna, baš kao i Čičerova odamh nakon nje. Na zaletištu je Blanka Vlašić koja je preskočila zadanu visinu i ponovno je u vodstvu. Evo i njenog plesa.

Kučina djeluje nezaustavljivo. Bez ijednog rušenja ponovno preuzima vodstvo.

U drugom pokušaju na zadanoj visini letvica ostaje i ispod Čičerove koja je sada u poretku treća. Ispred nje su Blanka na drugome mjestu i savršena Kučina.

Jungflesich završila natjecanje trećim rušenjem na 2.01. Kraj i za Beitiju i Licwinko. BLANKA VLAŠIĆ IMA MEDALJU.

1.99 m: Na ovoj će visini skakati Kučina i Licwinko, jedine dvije natjecateljice bez pogreške u dosadašnjem dijelu natjecanja, te Blanka, Beitia, Jungfleisch i Čičerova.

Čičerova sigurna.

Blanka iz prve preko 1.99.

Sigurna je i Beitia.

Sigurnim skokom Kučina preuzima vodstvo.

Jungfleisch je nakon prvog rušenja na 1.97 podigla letvicu na visinu suparnica. U prvom pokušaju bila je nesigurna, no u drugom potvrdila dobru formu te će i ona na 2.01.

1.97 m: Rušile su Jungfleisch i Čičerova, ne i Blanka koja je ovim skokom nakratko preuzela vodstvo u ukupnom poretku visašica.

1.95 m: Letvica je postavljena na 1.95, a Blanka Vlašić s njom se obračunala bez poteškoća. Siguran skok najbolje hrvatske visašice kojim se priključila Nijemici Jungfleisch, Poljakinji Licwinko i Ruskinjama Čičerovoj i Kučini, koje su jedine za sada išle tako visoko. U svom drugom pokušaju na ovoj visini sigurna je bila i Španjolka Beitia.

1.92 m: Ana Šimić napala je letvicu na visini od 1.92, ali u skoku ‘sjela’ na nju i rušila. Nažalost, ruši i Blanka. Najbolja hrvatska visašica nogama je u doskoku pokupila letvicu te će kao i Šimić morati na popravni.

Ana Šimić ponovno preniska, ruši na 1.92 i u drugom pokušaju. Ne i Blanka Vlašić koja je vrlo uvjerljivo svladala letvicu u drugom pokušaju na toj visini.

KRAJ ZA ANU ŠIMIĆ. U trećem pokušaju na 1.92 Šimić je prošetala ispod letvice. Doslovno. Propustila je odraziti se i samo je pretrčala na strunjaču. Ovime je nastup za nju završen.

1.88 m: Skakačice započinju borbu za medalje na visini od 1.88m.

Ana Šimić bila je vrlo sigurna u prvom pokušaju, čeka se zalet Blanke Vlašić. Bez ikakvog problema Vlašić je odradila početnu visinu.


 

Finale skoka u vis započinje u 12.30 sati, a Vlašić će u njemu tražiti četvrtu svjetsku medalju. Vlasnica zlata iz Osake (2007.) i Berlina (2009.), te srebra iz Daegua (2011.) kvalifikacije je odradila savršeno i plasirala se u finale nakon iz prve preskočenih visina na 1.85, 1.89 i 1.92 metara.

Šimić po prvu medalju

“U finalu je sve moguće. Mislim da će se medalje dijeliti na visinama iznad dva metra, a mogu li ja to trenutačno – uistinu ne znam”, izjavila je Blanka nakon polufinala.

Što se Ane Šimić tiče, ona u kolekciji nema svjetskih medalja, ali ima priliku stići do nje i odličje priključiti bronci sa Europskog prvenstva. I ona je kvalifikacije odradila bez rušenja letvice.