Blatter potvrdio da se neće kandidirati na sljedećim Fifinim izborima (koji će biti početkom 2016.)

Izvršni odbor datum izbora predsjednika trebao bi dogovoriti 20. srpnja

FOTO: AFP/AFP

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije Sepp Blatter dao je ostavku na svoju funkciju početkom lipnja, da bi prije samo nekoliko dana tvrdio da to nije napravio i da je moguće da odradi svoj mandat do kraja.

“Nisam dao ostavku, nego ponudio mandat na raspolaganje. Samo onaj tko poznaje prošlost može shvatiti što se događa u sadašnjosti i oblikovati budućnost”, rekao je Blatter na svečanosti povodom izgradnje Fifinog muzeja u Zürichu te je dodao: “Muzej je plod ljubavi, ali da me ne shvatite krivo: Ja još uvijek nisam spreman za muzej.”

Ovu subotu je pak izjavio kako se neće kandidirati za predsjendika Fife na sljedećim izobrima. “Nisam kandidat. Samo sam predsjednik koji Fifu želi predati u dobrom stanmju. Iskoristiti ću svu svoju snagu i energiju kako bih ovu organizaciju ostavio u dobrom stanju”, poručio je Blatter putem švicarskog lista Walliser Botea.

Datum izbora

Izvršni Fifin odbor datum izbora predsjednika trebao bi dogovoriti na zasjedanju 20. srpnja. S obzirom da je za organiziranje izbora potrebno oko četiri mjeseca, Balatter kaže da će to vjerojatno biti početkom iduće godine kako se ne bi poklopili s terminom održavanja Svjetskog klupskog prvenstva koje je na rasporedu 10.-20. prosinca u Japanu.

Blatter je također pojasnio razloge zbog kojih je samo nekoliko dana nakon reizobra, 2. lipnja, objavio da se povlači s funkcije predsjendika Fife.

“To je bio jedini način da se skine pritisak s Fife i mojih zaposlenika, uključujući i pritisak sponzora”, rekao je Blatter. Podsjetimo, samo nekoliko dana prije izbora za predsjenika američki FBI uhitio je šestoricu čelnika Fife, a u suradnji sa švicarksim vlastima podignuto je još 14 optužnica protiv osoba koje se između ostalog terti za primanje i davanje mita.