Holiga: Kako je Bosman prije 20 godina promijenio nogomet više od Pelea, Cruyffa ili Maradone

Belgijac Bosman dobio je presudu 15. prosinca na sudu u Luksemburgu

(FILES) Belgian soccer player Jean-Marc Bosman, flanked by two of his lawyers Luc Misson (R) and Jean-Louis Dupont (L), smiles as the European Court of Justice rules 15 December 1995 that the transfer system of players between football clubs was illegal. The ruling of the European Court of Justice in December 1995 upheld the case brought by Jean-Marc Bosman against the European football authorities as a result of his failed transfer from a Belgian to a French club in 1990. The repercussions spread quickly through western European football as the European Union demanded that regulations concerning players' transfers and limitations on foreign players be amended almost immediately.AFP PHOTO BELGA FILES / AFP / BELGA / STF
FOTO: AFP

Bio je budala, probisvijet i ženskar koji nije mario za sutra – ili ga tako barem opisuju oni koji su ga poznavali za igračkih dana. Bio je i relativno nadaren nogometaš, a karakter mu nije dopuštao da trpi nepravdu; našao se u pravo vrijeme na pravom mjestu; našao ga je odvjetnik koji je nanjušio nešto veliko i tako je ponio križ, zadobio laskavi naslov “sveca zaštitnika“ profesionalnim nogometaša.

Okrenuo je kompletnu nogometnu oligarhiju protiv sebe, žrtvovao pet najboljih godina svoje karijere i pobijedio na današnji dan prije 20 godina – ali nema više ništa od toga.

Preživljavanje od socijalne pomoći

Jean-Marc Bosman utjecao je na suvremeni nogomet možda i više od Pelea, Cruyffa, Maradone ili Ronalda – samo što to nije učinio na terenu, nego za zelenim stolom. Ili koje su već boje stolovi na Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Danas njegovo prezime vrlo često spominju – posebno u doba prijelaznih rokova, ali čovjek iza njega je zaboravljen i preživljava od socijalne pomoći.

Cristiano Ronaldo je jedan od mnogih koji mogu zahvaliti Bosmanu
Cristiano Ronaldo je jedan od mnogih koji mogu zahvaliti Bosmanu AFP

U njegovo vrijeme nogometaš nije mogao naprosto otići iz kluba kad mu istekne ugovor, niti odbiti potpisati novi. Nije mogao pregovarati s drugim poslodavcem ako ga klub nije puštao, čak ni po isteku ugovora.

Sve je počelo 1990. u Liegeu

“Moj klub me držao kao zarobljenika“, objasnio je 51-godišnji Bosman u nedavnom intervjuu za The Guardian ono što se počelo događati 1990, kad je bio igrač belgijskog Liegea.

“Ponudili su mi novi ugovor na četiri puta manju plaću od prethodne, a da bi me prodali u Dunkirk su zahtijevali četiri puta više novca nego što su za mene platili. Drugim riječima, bio sam četiri puta bolji u slučaju da želim napustiti klub, a četiri puta lošiji ako želim ostati.“

Nakon presude ukinuta brojna ograničenja

Ali Bosman to nije prihvaćao i žalio se. Tužio je klub, matični Belgijski nogometni savez i UEFA-u. U procesu koji je trajao preko pet godina, za vrijeme kojega nije smio profesionalno igrati nogomet, dogurao je do Europskog suda pravde u Luksemburgu i 15. prosinca 1995. dobio spor.

Pojednostavljeno govoreći, presuda je dala slobodne ruke igračima da po isteku ugovora prijeđu iz jednog kluba u drugi bez odštete, što je definitivno premjestilo težište moći s klubova na nogometaše, odnosno njihove agente. Također su ukinuta i sva ograničenja broja stranih državljana u klubovima unutar Europske unije.

Sada igrači mogu ucjenjivati klubove

Posljedice su bile ogromne i dalekosežne. Među prvima je ta pravila iskoristio Edgar Davids i otišao iz Ajaxa u Juventus, započevši proces komadanja i raspadanja jedne od najjačih momčadi u novijoj nogometnoj povijesti. Više ništa nije bilo isto.

Edgar Davids jedan je od prvih koji je iskoristio Bosmanovo pravilo
Edgar Davids je iskorstio Bosmanovo pravilo i otišao iz Ajaxa u juventus AFP

Sada igrači mogu ucjenjivati klubove, prijeteći da će otići bez odštete kad im ugovor istekne ako ne dobiju povišicu ili ako ih se ne proda kad oni to žele. Uz ukidanje kvoti za strance, to je rezultiralo daleko većom mobilnošću radne snage i u posljednjih 20 godina se broj transfera u europskom nogometu više nego utrostručio.

Gomilanje igrača u rosterima klubova

No, premda su igrači sada slobodni nakon što im istekne ugovor, istovremeno je sveukupna vrijednost plaćenih odšteta pri transferima porasla dvanaest puta, kao posljedica ulaska krupnog kapitala i televizijskih milijuna u nogomet.

Nema više tog Ajaxa (ili Dinama) ovog svijeta koji može dulje vrijeme zadržati igrača protiv njegove volje. Sve je to dovelo do gomilanja najboljih igrača na rosterima najbogatijih klubova, dok su oni manje bogati osuđeni na prodaju nedorađenih talenata te skupljanje mrvica i otpadaka s trpeze europske elite.

Napravio majice i prodao – jednu

Jean-Marc je dobio odštetu u visini skoro milijun eura, ali sve je spiskao na provode i skupe stvari, potvrđujući svaki stereotip o ‘glupim fudbalerima’ u tom procesu. U međuvremenu nije baš revno plaćao porez, pa je bio prisiljen prodati kuću i svoj Porsche.

Posljednji novac uložio je u spasonosnu ideju: liniju cool majica sa svojim imenom, nadajući se da će ih iz solidarnosti kupovati slavni nogometaši kojima je omogućio slobodu kretanja i basnoslovne zarade. Prodao je – jednu majicu. Navodno ju je je kupio sin njegova odvjetnika.

Osuđen zbog obiteljskog nasilja

Ogrezao je u alkoholizam i depresiju, prije dvije godine čak bio osuđen na godinu dana zatvora (kasnije ublaženo u društveno-korisni rad) zbog obiteljskog nasilja. Razlog? Kćer tadašnje partnerice odbila mu je natočiti „još jednu čašicu“. Lani se zaposlio u prodavaonici sportske opreme, ali ni to – kao ni povremeni honorarni poslići za FIFPro, globalni sindikat nogometaša – nije dugo trajalo.

Jean-Marc Bosman
Jean-Marc Bosman Screenshot

Sada je opet na dnu, primajući pomoć u iznosu koji je do 60 puta manji od onoga što neki današnji igrači ubiru dnevno samo od ugovora. Svejedno kaže da je ponosan na svoju ulogu u povijesti.
“Ljudi će još godinama pričati o Bosmanovom pravilu“, rekao je Guardianu. „Možda i 20 ili 30 godina nakon što mene više ne bude. Možda će se sjetiti da mi barem trebaju zahvaliti, ništa više od toga.“