FIFPro odlučio Europskoj komisiji tužiti Fifu, jer smatra da sadašnji transferi nisu pravedni

Udruženje profesionalnih igrača zalaže se i za novčani limit kao u NBA

FOTO: AFP/AFP PHOTO

Dvadeset godina nakon što je belgijski nogometaš Jean-Marc Bosman okrenuo nogometni svijet naglavačke sprema se nova ‘nogometna revolucija’.

Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) pokrenulo je pravnu bitku kako bi se promijenio sustav transfera u nogometu. FIFPro je uložio tužbu Europskoj komisiji protiv Međunarodne nogometne federacije (FIFA) uz argumente kako je sadašnji sustav transfera nepravedan, netransparentan i protuzakonit.

Iskorištavanje monopolističkog položaja

FIFPro tvrdi kako sadašnja nogometna piramida, koja počinje s FIFA-om i spušta se preko nacionalnih saveza do liga i klubova, funkcionira poput kartela što je u sukobu s postojećim europskim zakonodavstvom.
“Savezi i klubovi iskorištavaju svoj monopolistički položaj. Samo najveći klubovi mogu si priuštiti plaćanje visokih odšteta. Ukoliko se sustav transfera ne promijeni lige iz istočne Euope, te iz manjih država zapadne Europe će jednostavno propasti. Sadašnji sustav ne osigurava stabilnost. Vrijeme je da vladavina prava prevlada nad interesima kartela,” kazao je glavni tajnik FIFProa Theo van Seggelen.

Sadašnji sustav treba reformirati

U FIFPro-u tvrde kako sadašnji sustav transfera koji je usvojen 2001. godine na osnovi slučaja Bosman potrebno reformirati.
“Razlike između bogatih i siromašnih klubova su enormne i sadašnja pravila nisu dovoljna za gospodarsku stabilnost klubova. Sadašnji sustav transfera je štetan za 99 posto igrača, štetan je za nogomet kao industriju i štetan je za najomiljeniju igru na svijetu,” rekao je predsjednik FIFProa Phillipe Piat.

Udruženje profesionalnih nogometaša, koje broji više od 65,000 nogometaša se zalaže za uvođenje ‘salary capa’ (novčanog limita) po uzoru na američki profesionalni sport. Traži se i mogućnost lakšeg raskida ugovora, ukidanje mogućnosti posudbe igrača, ograničavanje broja igrača u momčadima, kao i ograničavanje premija za razne konzultante i menadžere. Traži se i brže riješavanje sporova koji igrači vode protiv klubova.

Odluka za šest do 12 mjeseci

Prije 20 godina belgijski nogometaš Bosman je svojom tužbom protiv Liegea izazvao ‘nogometnu revoluciju’ nakon koje se moderni nogomet promijenio zauvijek. Do 1995. godine pravo potpisivanja ugovora imali su samo klubovi, čak i kada igrači više nisu bili pod ugovorom.

Nagađa se kako će Europaska komisija svoju odluku donijeti u roku od šest do 12 mjeseci.