Branko Strupar smatra da bi Dinamo mogao kao i Bilićev West Ham, parkirati autobus protiv Arsenala

"Dinamo ne smije igrati sa strahom, i naravno, moraju što dulje držati nulu"

FOTO: PIXSELL

Dinamo danas dočekuje Arsenal u prvom kolu Lige prvaka i tako se najjače klupsko nogometno natjecanje na spektakularan način nakon tri godine vraća u Zagreb.

“Privilegija je igrati protiv protivnika poput Arsenala u Zagrebu. Oni su favoriti jer imaju odličnu ekipu, a jedino je dobro što Dinamo protiv njih igra prvu utakmicu. Vjerujem da će Arsenal igrati malo opuštenije, a Wenger će možda i malo ispremiješati momčad. No, bez obzira na to oni su favoriti kao što su favoriti, uz Bayern, za prolazak skupine”, rekao je za Telegram nekadašnji napadač belgijske reprezentacije i Derby Contyja Branko Strupar.

“Dinamo im možda može skinuti koji bod i nadam se da će to napraviti protiv Arsenala u prvoj utakmici. Ako oni u tu utakmicu uđu malo opuštenije i ako Wenger odluči rotirati momčad Dinamo bi mogao ušićerit nešto”, smatra Strupar.

Moćna i dobro posložena ekipa

Zanimalo nas je može li Zoran Mamić što naučiti od Slavena Bilića, koji je u prvom kolu Premier lige napravio veliko iznenađenje na Emiratesu.

“Arsenal je izrazito moćna i dobro posložena ekipa, pa je malo tko očekivao da će izgubiti od West Hama. Nakon toga se Arsenal stabilizirao. Wenger vjeruje da će proći skupinu, ali ako se stvari poslože Dinamo može iznenaditi i uzeti bod”, kaže Strupar. Kao primjer da je nogomet nepredvidljiv uzeo je našu reprezentaciju koja je na iznenađenje svih u utakmicama s Azerbejdžanom i Norveškom izvukla samo bod.

“Vjerovali smo da ćemo uzeti barem tri boda, a osvojili smo jedan i to je sada katastrofa. U nogometu je to tako, i ako u utakmicu protiv bilo koga uđeš malo slabije, onda dobiješ veliki udarac u glavu”, poručuje Strupar.

Dinamo je prije devet godina igrao u skupini s Arsenalom. U dvije utakmice izgubili su s 3-0 i s 2-1. Tada je kapetan modrih bio Zoran Mamić. Činjenica da ima iskustvo igranja protiv Wengera bi mu mogla pomoći, pogotovo ako se uzme u obzir da Arsenal već dugo godina igra sličnu igru.
“Wenger uvijek računa na jako motorične i brze igrače na svim pozicijama. U posljednjih nekoliko godina momčad je pojačao Özilom, Cazorlom, Sanchezom i Giroudom. Imaju izrazito brze igrače na bokovima, poput Walcotta i Chamberlaina, tako da je teško igrati s njima. Dinamo bi mogao kao i Bilić, kako popularno kažemo parkirati autobus. Protiv njih treba puno trčati kako bi pokrili igrače, a tu je onda njima problem. Dinamova je šansa u tome da dobro pokrije i duplira bokove i da ne dozvole centaršuteve prema Giroudu”, dodaje Strupar.

“Igrači Arsenala su kvalitetniji od Dinamovih, ali je specifičnost nogometa u tome da se uvijek događaju iznenađenja što bi mogao napraviti i Dinamo ako izvuče maksimum iz sebe”, smatra naš sugovornik te ponavlja da je šansa u tome što se radi o prvom kolu.

Bitno je ne primiti gol na početku

“Jako je bitno da ne dobiju gol na početku”, dodaje Strupar. Našao je on i jednu slabu točku Wengerovoj močadi, a riječ je o obrani gdje su se od početka sezone na mjestima stopera izmjenjivali Laurel Koscielny, Per Mertesacker te dvojica mlađih igrača, Gabriel i Calumn Chambers.

“Dinamo ne smije igrati sa strahom, i naravno, moraju što dulje držati nulu. Onda će rasti pritisak na Arsenal jer svi očekuju da oni pobijede. Ja ne vjerujem da će se oni samo prošetati Zagrebom”, tvrdi Strupar te napominje da Dinamo ima dosta kvalitete.

“Pjaca i Fernandes su moćni igrači, a nadam se da će i Henriquez u međuvremenu ući u formu. On je odličan napadač, a njih trojica mogu napraviti puno štete Arsenalu”, kaže Strupar.

Godinu dana nakon utakmica 2006. godine, Eduardo da Silva završio je u Arsenalu. Pitanje je može li se sličan scenarij ponoviti s nekim od današnjih igrača Dinama i posjeduje li netko iz Dinama potrebnu kvalitetu za Arsenal.
Ante Ćorić je budućnost, a pitanje je kako će se razvijati jer je jako mlad, ali je izvanserijski talent. Pitanje je vremena i razvitka. Mislim da bi Pjaca, jer je okomit i moćan, onako bezobrazno moćan mogao igrati ako ne u Arsenalu onda u Premier ligi. Ima zanimljivih igrača u Dinamu”, završio je razgovor s Brankom Struparom.