Čačić je objavio popis igrača za pripremne utakmice, a ovo je šest stvari koje trebate znati o tome

Hrvatska reprezentacija u ožujku igra dvije prijateljske utakmice

09.09.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u nogometu 2016. u Francuskoj, skupina H, 1. kolo, Hrvatska - Malta. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić objavio je popis igrača na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice s Izraelom i Mađarskom. Na prvu se odmah primjeti da je on nešto kraći jer su u njemu upisana imena samo dvadesetorice nogometaša.

“Popis je nešto kraći, no igrači koji nisu na popisu također mogu konkurirati za Euro. Želim dati veću minutažu igračima na popisu”, rekao je izbornik povodom toga. Osim što je on kratak da se primijetiti još nekoliko zanimljivih stvari.

1. Ivica Olić

Izbornik je napravio lijepu gestu uoči prijateljske utakmice koju će Vatreni 23. ožujka odigrati protiv Izraela u Osijeku. Prije nekoliko je dana, podsjetimo, legendarni napadač Ivica Olić u pismu javnosti potvrdio da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju. U svome je klubu HSV-u u potpunosti u drugom planu i jasno mu je da u takvoj situaciji nema šanse ići na Europsko prvenstvo u Francusku, pa se sam odlučio povući.

No, izbornik Čačić ne želi dopustiti da se Olić oprosti samo pismom. Odlučio mu je dati priliku da se protiv Izraela u svojoj Slavoniji oprosti od najdražeg dresa.

Ivica Olić
Ivica Olić AFP

“Olić je na poseban način dao doprinos hrvatskoj reprezentaciji, ne zaslužuje samo preko novina otići u mirovinu. Već sam predložio, a predsjednik HNS-a je prihvatio, da protiv Izraela povede momčad i da u svojoj Slavoniji odigra posljednjih tridesetak za Hrvatsku. Još samo on to mora prihvatiti”, rekao je Čačić na konferenciji za novinare.

“Zvao sam ga da mu to kažem, ali mi se nije javljao. Zvali su ga i ljudi iz HNS-a, tako da vjerujem da zna za ovaj plan. Nema razloga da ne odigra zadnje reprezentativne minute u Slavoniji, tamo gdje je Hrvatska najtoplije primljena”, rekao je izbornik, dodavši da je i dalje otvoren za Olićev nastup na Euru ako kojim slučajem dođe do senzacionalnog obrata i 36-godišnji napadač počne dobivati priliku u HSV-u.

2. Povratnici

Alen Halilović, Gordon Schildenfeld i Domagoj Antolić prvi su se put našli na Čaćićevu reprezentativnom popisu.

“On je talentirani mladi nogometaš. Skupio je zavidnu minutašu u Španjolskoj. Zabija i asistira. Važna nam je mlada reprezentacija, ali Halilović zbog kartona mora preskočiti Španjolsku. Nećemo ga vraćati mladima. Bit će cijelo vrijeme s nama”, prokomentirao je Čačić poziv Alenu Haliloviću.

Alen Halilović
Alen Halilović PIXSELL/PIXSELL

3. Lijevi bek

Ono što se primijeti je činjenica da na popisu nema niti jednog klasičnog lijevog beka.

“Taj nas problem godinama muči. Želim vidjeti kako ćemo izgledati na toj poziciji bez ljevaka i što možemo uraditi da izgledamo malo drugačije. Pranjić, Leovac i Strinić nisu otpisani no moraju se dokazati. Također, nitko od njih nije sudjelovao u posljednjih naših pet utakmica”, rekao je Čačić. Dodao je kako tu vidi Vrsaljka. “Dokazao se na Svjetskom prvenstvu, a Domagoj Vida to igra u Kijevu”, smatra izbornik.

Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić
Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić PIXSELL/PIXSELL

4. Što je s Karamarićem i Čopom?

“Sada ipak igra pa sam zadovoljniji nego na jesen. U sličnoj je poziciji kao i Lovren kojem se prije utakmice s Rusijom promijenio trener. Bilo je važno da su u ta dva tjedna nametne u klubu jer kod njega nema dvojbi. To sada vrijedi i za Kramarića pa i za Ćopa. Pratimo ih”, rekao je Čačić.

Andrej Kramarić
Andrej Kramarić PIXSELL/PIXSELL

5. Koga nema?

Za razliku od popisa igrača uoči posljednjih kvalifikacijskih susreta za Euro, s Norveško i Maltom, na ovom popisu nema igrača poput Duje Čopa, Danijela Pranjića, Andreja Kramarića, Josipa Pivarića, Marka Leškovića i Ivice Olića, koji se u međuvremenu oprostio od reprezentacije, ali će kako je već navedeno, dobiti priliku za oproštaj.

Danijel Pranjić
Danijel Pranjić PIXSELL

6. Kada igramo?

Hrvatska, podsjetimo, prvu pripremnu utakmicu igra s Izraelom u Osijeku 23. ožujka, a tri dana kasnije ide u u goste Mađarskoj.