Dalić je kratko istupio o pobjedi nad Engleskom; donosimo najzanimljivije dijelove intervjua

Dalić se dotaknuo slavlja, zdravstvenog stanja igrača, protivnika te slavne generacije '98.

FOTO: Screenshot/NovaTV

Reporter Nove TV Saša Lugonjić u Moskvi je dan nakon pobjede nad Engleskom razgovarao s trenerom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem. Izbornik je izjavio kako još uvijek nisu svjesni toga što su jučer napravili, te ustvari do kuda su dogurali. “Valjda će to doći kasnije, kad budemo malo stariji”, kaže.

Dalić je prilično uvjeren da ćemo, na kraju, pobijediti i Francusku. “Mislim da tu nije kraj. Moramo se spremiti za finale, mi smo do toga došli ovdje, nismo bili bahati u izjavama, radili smo, šutjeli, i došli smo do kraja. Ostao je još jedan korak”, kaže izbornik.

Zasluženo živimo u sjeni Vatrenih

U razgovoru, dotaknuo se i teme generacije ’98 i uspjeha koji je Dalićeva momčad jučer nadmašila. Dalić je, kao što je i do sada govorio, ponovio kako su svi u Hrvatskoj posljednjih 20 godina, sasvim zasluženo, živjeli u sjeni Vatrenih iz Francuske.

“Oni su napravili sjajan uspjeh za Hrvatsku kad je bilo najpotrebnije, kad se stvarala država, i oni su bili treći na svijetu i nakon toga je cijeli svijet znao za Hrvatsku. Mi smo ih sad pretekli i neka im ne bude žao. Moja želja i želja svih igrača je da svi Vatreni koji mogu budu naši gosti na finalu u Moskvi. Naravno, da tu budu sa šefom Ćirom. Hrvatska mora biti zajedno. Njima svaka čast, njihovom uspjehu, ali ovim dečkima još veća čast i slava jer su napravili vrhunsku stvar i mi bi htjeli da se u nedjelju radujemo svi skupa”, rekao je Dalić.

Umor nam nije problem

Francusku Dalić smatra dostojnim protivnikom. “To je sjajna momčad, koja igra dobro, organizirano. Izbornik zna generaciju, imaju sjajne igrače. “Mi ih svakako respektiramo i poštujemo, ali najviše poštujemo sebe. Respekt svima, ali ne bojimo se nikoga”, kaže. Što se tiče umora i činjenice da je Hrvatska momčad sveukupno odigrala 90 minuta nogometa više od Francuske, Dalić u tome ne vidi neki posebni problem.

“Mi ne znamo za umor. Bit će dovoljno vremena da se oporavimo. Ja sam jučer htio neke stvari mijenjati, ali kada sam ih pitao, nitko nije kukao, svi su rekli ‘pusti, igrat ću’, što je fascinantno. Puno ih je ušlo s problemima, ali nitko nije pomislio da odustane i to je ta kvaliteta generacije da ne odustaju, da ne puštaju. Oni su jači od mene, oni hoće, i to pokazuju na terenu”, rekao je Dalić.

Dalićeva mirnoća bila je jedan od ključeva uspjeha

Liječnici će danas provjeriti zdravstveno stanje igrača, ali i odlučiti što se sve mora napraviti s fizioterapeutima. Dalić smatra da je upravo zbog njih reprezentacija na vrhunskom nivou. Važna je sigurno i mirnoća koju je Dalić uveo u reprezentaciju, a on je toga i sam svjestan.

“Ja sam relativno kratko vrijeme s njima, i čovjek ne može baš sve napraviti, ali mislim da je do Nigerije bilo sve na vagi. Nakon nje su kliknuli i shvatili da neke stvari idu kako sam ja govorio. Svakim danom to je sve bilo bolje i bolje. Pedeset dana smo skupa bez ijednog problema, incidenta, što je normalno da do tih stvari dođe. Bili su jako tolerantni jedni prema drugim i to ih je držalo”, ispričao je Dalić.

Najveći uspjeh u posljednjih 20 godina

Hrvatska 20 godina nakon što je osvojila treće mjesto, ima šansu podići pehar. “Što god da bude, mi moramo biti ponosni na ovo što smo napravili, biti dostojanstveni u svakom trenutku, biti ponizni. Moramo gurati svoj put, u to vjerovati. Bit će nekih loših situacija, ali čovjek mora ostati hrabar i vjerovati u to. Mi ćemo se boriti i dati sve od sebe, a onda kako bude. I kad smo krenuli, rekao sam da ne mogu obećati finale, ali mogu borbu, karakter, želju i to smo pokazali”, kaže Dalić.

“Ovo nije ni moja, ni Šukerova reprezentacija, ovo je hrvatska reprezentacija. Moramo biti svi zajedno, ne moramo biti negativni, zločesti. Hvala svim ljudima u Hrvatskoj, BiH, svijetu koji prate reprezentaciju i zaista sam ponosan i srce mi je kao Moskva i dao Bog da donesemo pehar. Ali ako i ne donesemo, napravili smo puno”, kaže. “Hrvatska je postala hit u svijetu, zahvaljujući nogometu. Ugledajte se na nogometaše i Hrvatska neće biti u nikakvim problemima”, dodao je Dalić