Zbog utakmice Engleska-Francuska neviđene mjere osiguranja i naoružani specijalci na Wembleyju

Brojni policajci bit će raspoređeni oko stadiona u Londonu

Players and staff of the France football team go for a morning walk-about escorted by British armed police around Wembley Stadium in west London, on November 17, 2015, ahead of their international friendly football match against England later in the day. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / AFP / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Prijateljsku utakmicu između Engleske i Francuske, koja se večeras igra na Wembley stadionu, pratit će jake mjere sigurnosti nakon terorističkih napada u kojima je u petak navečer u Parizu poginulo najmanje 129 osoba.

Kao i u drugim europskim zemljama, i u Velikoj Britaniji se rijetko može vidjeti naoružana policija, iako je policajce s oružjem bilo moguće vidjeti 2012. kada su se u Londonu održavale Olimpijske igre. Večeras će oko stadiona Wembley patrolirati naoružani policajci nakon što je u petak jedan od terorističkih napada izveden na Stade de France na kojem su prijateljsku utakmicu igrale Francuska i Njemačka.

Premijer i gradonačelnik na stadionu

Londonska policija je mobilizirala znatne brojčane snage koje će biti raspoređene oko stadiona. Utakmica počinje u 21 sat, a pratit će je i britanski premijer David Cameron, gradonačelnik Londona Boris Johnson te prince William, dok su navijači pozvani da pjevaju francusku himnu Marseljezu.

Osiguranje na Wembleyju

“Ove mjere uključuju i dodatne i lako uočljive naoružane pripadnike snaga sigurnosti koji će patrolirati oko stadiona Wembley”, izjavio je jedan od zapovjednika londonske policije.

Prijateljska utakmica između Belgije i Španjolske koja se trebala odigrati večeras u Bruxellesu, gdje je policija provodila racije nakon napada u Parizu, otkazana je iz sigurnosnih razloga na preporuku belgijske vlade.

Trening pred policajcima

U znak solidarnosti stadion Wembley već je u bojama francuske zastave, a najavljeno je da će svi posjetitelji na stadionu uoči utakmice pjevati francusku himnu. S obzirom da je trenutno velika opasnost od novih terorističkih napada, trening francuske reprezentacije čuvao je velik broj naoružanih policajca.