Deset godina od onog udarca glavom Zidane se vraća u Italiju kao trener (i svi jedva čekaju njegov debi u Ligi prvaka)

Prisjetili smo se njegove igračke karijere u najelitnijem klupskom natjecanju

This TV grab taken 09 July 2006 on French TV channel LCI shows France's football team captain Zinedine Zidane (L) butting Italian defender Marco Materazzi during the World Cup 2006 final football match between Italy and France at Berlin’s Olympic Stadium. Italy won 5-3 on penalties after the final had finished tied 1-1 after extra-time.    AFP PHOTO / LCI / AFP / LCI / DESK
FOTO: AFP

Po prvi put u karijeri veliki Zinedine Zidane predvodit će Real Madrid u Ligi prvaka kao trener. Utakmica s Romom u gostima bit će ujedno i njegov povratak u Italiju, gdje je kao igrač Juventusa proveo pet igračkih godina.

Zidane je kao igrač u dresu aktualnih talijanskih prvaka u Ligi prvaka između 1996. i 2001. godine upisao 35 nastupa. U tom periodu je došao je do 17 pobjeda, uz 11 remija i sedam poraza. S druge strane, od 2001. do 2006. za Real Madrid je u 44 utakmice u najelitnijem klupskom natjecnju slavio 22 puta, uz 13 remija i devet poraza.

Odmah u finalu

Zanimljivo je i to da je u prvim sezonama s ova dva kluba izborio finale Lige prvaka. Ono što je pri tome zajedničko je to što su mu protivnici bili njemački klubovi. Juventus je 1997. izgubio od Borussije Dortmund (1:3), dok je Real bio uspješan protiv Bayer Leverkusena. U finalu je slavio s 2:1, a utakmica je ostala zapamćena po najljepšem golu u povijesti natjecanja, remek-djela u izvedbi Francuza:

Igrao je Zidane još jedno finale Lige prvaka s Juventusom. Ono u kojem je njegov budući klub Real Madrid slavio golom Predraga Mihajlovića, te se okrunio naslovom europskog prvaka prvi put poslije 32 godine.

https://www.youtube.com/watch?v=r3QRo9a70Cs

United najčešći suparnik

U tih deset godina koje je proveo u ova dva europska velikana Zidane je dao 13 golova u Ligi prvaka, a usput je zaradio i dva crvena kartona. Prvu utakmicu odigrao je 11.9.1996. godine. Tada je kao član Juventusa zaigrao protiv Manchester Uniteda te je slavio s 1:0.. Upravo je taj engleski klub bio nejgov najčešći suparnik te je protiv tada momčadi Alexa Fergusona igrao osam puta.

Posljednji klub protiv kojeg je nastupio u Ligi prvaka također je bio iz Engleske. U ožujku, točnije 8.3.2006. suparnik je bio Arsenal. Utakmica je završila bez golova, a Topnici su prošli dalje te su u finalu izgubili od Barcelone.

Deset godina od Materazzija

Njegov trenerski debi protiv Rome bit će posebno zanimljiv jer je prošlo skoro deset godina otkako je glavom u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj glavom udario Marca Materazzija. U Rimu će ga dočekati tadašnji kapetan Italije Francesco Totti (39). Igrač koji za talijanski nogomet predstavlja isto on što i Zidane za francuski, samo što je on još uvijek aktivan.

Na njegov povratak u Italiju osvrnula se i Gazzetta dello Sport, a naslov članka dovoljno govori za sebe: “Radost ili patnja? Zidane u Italiji. Priča se nastavlja”. Što će od toga biti znat će se od 20.45 kada će sudac označiti početak utakmice.