Duvnjak kaže da je Hrvatska prvo poluvrijeme igrala u grču (i još pet važnih izjava rukometaša s Eura)

Hrvatska se u 1. kolu prilično namučila s Bjelorusima

08.01.2016., Ivanic Grad - Pripremna utakmica Hrvatske rukometne reprezentacije protiv Slovenije uoci Europskog prvenstva u Poljskoj. Domagoj Duvnjak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatski rukometaši otvorili su Europsko prvenstvo pobjedom 27-21 (15-15) protiv izabrane vrste Bjelorusije i tako stigli do prvih bodova u svojoj skupini B. Nakon ‘mlakog’ prvog poluvremena uslijedila je sjajna obrana u nastavku i uz dobru napadačku igru, ali i neke korekcije, hrvatska reprezentacija mirno se može okrenuti nastavku natjecanja, a ono donosi ogled protiv Norveške.

Naš sljedeći suparnik na otvaranju je poražen od Islanda 26-25, pobjednički pogodak jedanaest sekundi prije kraja susreta postigao je Gudjor Valur Sigurdsson.

Evo što su sve o ogledu protiv Bjelorusije i u najavi susreta koji slijedi rekli hrvatski rukometaši u izjavama za RTL:

1. Ivan Čupić

10.01.2015., Rijeka, SC Zamet - Pripremna utakmica za SP u Kataru, Hrvatska - Srbija. Ivan Cupic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

Postigao je krilni igrač hrvatske reprezentacije pet golova Bjelorusima, a nakon susreta izjavio:

“Stalno pričamo kako je otvaranje prvenstva najteže i to se i danas pokazalo točnim. Nervozni smo bili u prvom poluvremenu, razbranili smo njihovog golmana koji ih je prvih 30 minuta doslovno držao u utakmici. U drugom poluvremenu smo na trenutke igrali fenomenalnu obranu, Stevanović je kupio sve što je trebao i na kraju smo mogli mirno privesti utakmicu kraju.”

O Norveškoj je rekao:

“Svi znamo kakav je skandinavski rukomet. Imaju dobre šutere, dobra tehnika, brzina, tempo, sjajni golmani. Bit će potrebno još više koncentracije, pokretljivosti, posebice u obrani i tranziciji. Morat ćemo paziti na tehničke pogreške, a sve zicere zabijati. Analizirali smo ih, kvaliteta je na našoj strani, uz malo veći angažman, vjerujem da nam dva boda neće izmaknuti.”

2. Manuel Štrlek

08.01.2016., Ivanic Grad - Pripremna utakmica Hrvatske rukometne reprezentacije protiv Slovenije uoci Europskog prvenstva u Poljskoj. Manuel Strlek. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

Ukupno devet golova stiglo je od Štrleka u prvoj utakmici Eura, od čega šest sa sedam metara.

“Nije važno koliko smo zabili, nego općenito igra cijele ekipe, i nadam se da će u nastavku prvenstva ona biti još bolja. U prvom poluvremenu smo se nagađali njihovog golmana, ne znam koliko je imao obrana na kraju. Srećom, u drugom smo poluvremenu stisli u obrani, zabili nekoliko lakih golova i odmah se vidjela razlika.”

3. Jakov Gojun

07.04.2012., Arena, Varazdin - Kvalifikacije za Olimpijske igre - rukomet muskarci, Hrvatska - Cile. Jakov Gojun Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

Nije se upisao među strijelce, ali odigrao je sjajno u obrani.

“U otvaranju smo promašili puno zicera. Odigrali smo dosta dobrih akcija, ali to jednostavno nije to kad ne zabiješ. Ipak, bitno je da smo izdržali do kraja, da smo drugo poluvrijeme stisnuli obranu, zbog čega smo zabili mnogo polukontri i kontri i na kraju zasluženo pobijedili. Znali smo da će prva utakmica biti teška, no pobijedili smo i možemo ići dalje uzdignute glave. Protiv Norveške smo igrali nedavno u kvalifikacijama. Pogledat ćemo prvo njihovu utakmicu s Islandom, analizirati je i nadam se, uz bolji pristup nego danas, bolju obranu i veći angažman, sve bi trebalo biti bolje nego danas.”

4. Ivan Stevanović

21.09.2013., Arena Zagreb, Zagreb - Rukometna Liga prvaka, CO Zagreb - Celje Pivovarna Lasko. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

Jedan od junaka susreta, njegove obrane bile su ključne u hvatanju rezultatskog minusa i okretanja utakmice na stranu Hrvatske.

“Bjelorusija je bila neugodan protivnik, no uspjeli smo se izvući. U prvom poluvremenu je možda trebalo malo povući dečke, no u drugom smo stisnuli u obrani i na meni je bilo da obranim što mogu i to je to. Protiv Norveške nam slijedi sigurno teža utakmica od ove, ali dobro ćemo se pripremiti, imamo jedan dan odmora. Već smo ih analizirali na pripremama, imamo plan kako odigrati obranu i napad, moramo se dobro odmoriti i za dva dana pokušati pobijediti.”

5. Domagoj Duvnjak

AFP/AFP PHOTO

U utakmici protiv Bjelorusije ostalo je dosta rezerve u njegovoj igri. Nije se upisao na listu strijelaca.

“U prvom smo poluvremenu bili u grču, promašili smo puno zicera, i to je bio glavni razlog što smo na poluvrijeme otišli s izjednačenim rezultatom. U drugom smo poluvremenu zaigrali čvršću obranu, malo smo što se kaže ‘ušli u meso’ i to se odmah vidjelo na rezultatu. Posebno želim pohvaliti Ivana Stevanovića koji je briljirao na golu.”

“Protiv Norveške će biti teže, to je jedna jako ozbiljna reprezentacija. No bitno je ostati tim, bodriti jedni druge, to je jedini put naprijed. Želimo pokazati da imamo pravu reprezentaciju, ekipu jesmo pomladili, ima nas pet, šest iskusnijih koji smo tu da im pomognemo kao što su nama pomagale prijašnje generacije. No, svi znamo što je reprezentacija i nadam se da ćemo to pokazati na terenu.”

6. Željko Babić

Željko Babić
PIXSELL/PIXSELL

Izbornik reprezentacije bio je zadovoljan drugim poluvremenom utakmice nakon koje je otkrio i konačan cilj ove reprezentacije – zlato na Olimpijskim igrama.

“Zadovoljan sam. Sigurno da možemo igrati bolje. Pokazali smo puno dobroga u drugom dijelu, u prvom smo bili mekani osobito na poziciji halfa. Prva utakmica je uvijek teška i ja kao izbornik sam zadovoljan. Pobijedili smo neugodnu Bjelorusiju. Idemo dalje – večeras počinjemo analizu za Norvešku. Moramo biti opušteniji. Danas smo bili u grču koji je prouzročio puno promašaja početkom prvog poluvremena. A trebamo i bolje trčati. Vjerujem da ćemo svakim danom igrati sve bolje. Bit ćemo lucidniji i preciziniji s vremenom. Vjerujem da ćemo igrati bolje iz utakmice u utakmicu”, kazao je Babić, a na upit je li ova utakmica vrh njegove karijere poručio:

“Ne bih ja rekao da je ovo moj vrh. Kad osvojimo zlato na olimpijskim igrama, to će biti vrh.”