Čini se da Uefa planira poprilično zagorčati život Seppu Blatteru

Prijete bojkotom Svjetskog prvenstva i najavljuju da će 'upotrijebiti europske mišiće'

FOTO: AFP/AFP

Većina europskih nogometnih zemalja nezadovoljna je ponovnim izborom Seppa Blattera na funkciju predsjednika FIFA-e. Predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Moller nazvao ga je porazom transparentnosti. “Blatter je previše upleten u optužbe o korupciji i to će mu kao predsjedniku oduzimati puno vremena, ali moramo poštovati demokratski izbor.” rekao je.

Predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke najavio je da bi mogao podržati bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva. “Ovo nije gotovo. Citirat ću američku državnu odvjetnicu, ovo je početak, a ne kraj procesa.” tvrdi Dyke.

Blatter je u petak izabran u drugom krugu, koji je njegov protukandidat jordanski princ Ali bin al-Hussein zatražio jer Blatter u prvom krugu nije dobio minimalnih 140 glasova za pobjedu. U drugom krugu princ se povukao.

Uefa će iduće poteze dogovoriti na finalu Lige prvaka

Predsjednik Uefe Michel Platini stao je iza princa uoči izbora jer Blatterovu smjenu smatra nužnosm za početak “pokreta za promjene u FIFA-i”. Čestitao je Blatteru na pobjedi iako je par dana ranije tražio njegovu ostavku.

Uefa će svoje iduće poteze dogovoriti na sastanku na finalu Lige prvaka u Berlinu idući tjedan. “Moramo vidjeti kako najbolje upotrijebiti europske mišiće” rekao je predsjednik Irskog nogometnog saveza John Delaney za RTE News. U međuvremenu, europsko mjesto na idućem sastanku moćnog Izvršnog odbora FIFA-e vjerojatno će biti prazno. Nedavno izabrani europski predstavnik David Gill uoči glasanja je rekao da će dati ostavku ako Blatter bude ponovno izabran.

Rusija je zadovoljna, ali traži promjene u nogometu

Rusija, kao domaćin idućeg Svjetskog prvenstva, očekivano je zadovoljna Blatterovim ostankom na čelu FIFA-e. “Rusija je podržavala Blattera. Vjerujemo taokđer da još puno treba napraviti da bi se nogomet promijenio.” izjavio je ruski ministar sporta Vitalij Mutko za rusku državnu televiziju Rossiya24.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker čestitao je Blatteru i poručio mu da riješi probleme. ” Glasovanje je pokazalo da Blatter ima podršku većeg dijela nogometnog svijeta i to treba respektirati. Fifa je svjetska nogometna organizacija i dosadašnje rukovodstvo očito je uspješno dosegnulo sve kontinente koji dobivaju jednakost i ravnopravnost kakvu zaslužuju. Integritet, transparentnost i pozitivan imidž moraju biti važni Fifi kako bi zaštitila i dalje razvijala nogometnu Igru. Želim predsjedniku Blatteru da uistinu odradi mandat onako kako je najavio u svom govoru, i u tom radu priželjkujem mu puno sreće i uspjeha.” poručio je Šuker nakon izbora.

Amerikanci najavljuju novi krug optužnica

To što je Blatter ponovno izabran dva dana nakon što su u Zurichu uhićena sedmorica visokih dužnosnika FIFA-e koje američko pravosuđe optužuje za reket, primanje mita, pranje novca i utaju poreza, europski savezi smatraju očiglednim znakom da se FIFA neće mijenjati bez žestokog pritiska. Veliki sponzori Nike, Adidas, Coca Cola, McDonald’s i Visa ogradili su se od FIFA-e i zaprijetili da će tražiti promjene ugovora ako se u organizaciju ne uvede reda.

U bizarnom pobjedničkom govoru Blatter je rekao: “Nisam savršen, nitko nije savršen ali siguran sam da ćemo dobro surađivati. Preuzimam odgovornost da vratim FIFA-u tamo gdje bi trebala biti…Idemo FIFA! Idemo FIFA!”

Svega nekoliko sati kasnije, The New York Times je objavio izjavu šefa američke porezne službe (IRS) Richarda Webera da je “poprilično uvjeren u novi krug optužnica.”