FIFA je otpustila svojeg glavnog tajnika (koji je već suspendiran) Jeromea Valckea

Valckeu je FIFA prošli tjedan produžila suspenziju obnašanja dužnosti u nogometu

FIFA's general secretary, Jerome Valcke, speaks during a press conference in Sao Paulo, Brazil, on January 20, 2015 to present the tournament’s sustainability report and provide a comprehensive update on the 2014 FIFA World Cup Football Legacy Project.  AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA / AFP / NELSON ALMEIDA
FOTO: AFP

Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) u srijedu je otpustila svojeg glavnog tajnika 55-godišnjeg Jeromea Valckea, javlja ESPN. Posao glavnog tajnika preuzet će njegov dosadašnji zamjenik Markus Kattner.

https://twitter.com/ESPNFC/status/687205524971110400/photo/1

Podsjetimo, Valcke je već neko vrijeme suspendfiran, a prošli tjedan FIFA je produžila njegovu suspenziju na dodatnih 45 dana. U tom trenutku izdržavao je 90-dnevnu suspenziju koja traje od listopada. Njega se sumnjiči za sukob interesa, nuđenje i primanje mita te za odbijanje suradnje s istražiteljima.

On tvrdi da nije sudjelovao u ilegalnim aktivnostima.

Skandal u Fifi

Fifa se u ovim trenucima nalazi u najvećem korupcijskom skandalu, a Etčka komisija, ista ona koja će možda Valckea udaljiti na 9 godina iz nogometa, 12. prosinca suspendirala je na osam godina Fifinog predsjednika na odlasku Seppa Blattera i dopredsjednika Michela Platinija.

Blatter i Platini
Blatter i Platini AFP

Navedeni dvojac dobio je zabranu obnašanja svih atkivnosti u nogometu, a glavni razlog zabrane bila je vrlo sumnjiva isplata dva milijuna švicarskih franaka 2011. godine. Oba okrivljenika u svoju su obranu rekli da s tom isplatom nema ništa sporno, ali njihova obrazloženja nisu prihvaćena.