Gazzetta dello Sport objavila je popis najboljih sportaša u 2015. i prilično je neobičan

Najboljim sportašem proglašen je najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt

Flavia Pennetta
FOTO: AFP

Najugledniji talijanski sportski list La Gazzetta dello Sport objavio je popis najboljih u individualnim i momčadskim sportovima. Njihov izbor poprilično je očekivan jer je najboljim sportašen najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt, dok je ta nagrada u ženskoj konkurenciji pripala senzacionalnoj pobjednici US Opena, Talijanki Flaviji Pennetti, dok je Serena Williams s tri osvojena Grand Slama tek na četvrtom mjestu.

Bolt je do petog trijumfa u 38. izdanju Gazzettina izbora pobijedio sa 114 glasova, drugo mjesto osvojio je srpski tenisač Novak Đoković s 97 bodova, a treći je argentinski nogometni majstor Lionel Messi sa 78 bodova.

Sam na vrhu

Vlasnik šest zlatnih olimpijskih medalja i 11 zlata sa svjetskih prvenstava postao je prvi sportaš koji je pet puta pobijedio u ovom izboru. Bolt je do sada dijelio vrh ljestvice sa četiri nagrade zajedno s američkim šprinterom Carlom Lewisom.

“Nisam znao za taj podatak. Zaista sam ponosan, nije mala stvar biti toliko puta najbolji među brojnim sportskim velikanima,” kazao je Bolt koji je u 2015. godini osvojio tri zlata na svjetskom prvenstvu u Pekingu. Na pitanje za koga bi on glasovao, Bolt je kazao: “Đoković je imao sjajnu godinu, ali ja obožavam nogomet i košarku pa je moguće da bi nekome iz ta dva sporta dao svoj glas. Najbolja momčad ? Nažalost to nije Manchester United, već Barcelona ili Golden State.”

Talijani Talijanki

Izbor najbolje sportašice također se mogao predvidjeti. Talijanski list dao je to priznanje pobjednici US Opena talijanskoj tenisačici Flaviji Pennetti. Ona je dobila 152 glasa, druga je američka skijašica Lindsey Vonn (111), a treća američka plivačica Katie Ledecky.

U izboru za najbolju momčad prvo mjesto je zauzeo europski nogometni prvak Barcelona (181) ispred svjetskih prvaka u ragbiju reprezentacije Novog Zelanda (129) i prvaka NBA lige Golden State Warriorsa (72).

SPORTAŠ
1. Usain Bolt (Jam / atletika) 114
2. Novak Đoković (Srb / tenis) 97
3. Lionel Messi (Arg / nog) 78
4. Stephen Curry (SAD / koš) 53
5. Valentino Rossi (Ita / moto) 36…

SPORTAŠICA
1. Flavia Pennetta (Ita / tenis) 152
2. Lindsey Vonn (SAD / skijanje) 111
3. Katie Ledecky (SAD / plivanje) 97
4. Serena Williams (SAD / tenis) 71
5. Dafne Schippers (Niz /atletika) 35…

MOMČAD
1. Barcelona (nogomet) 181
2. Novi zeland (ragbi) 129
3. Golden State (NBA) 72
4. Španjolska (nogomet) 39
4. Mercedes (F1) 39…