Kralj Cigana, čudesna tinejdžerica i nezaustavljivi Srbin dio su popisa onih koji su nas fascinirali u 2015.

Od nekih smo uspjehe očekivali, a neki su potpuno iznenađenje

FOTO: AFP

Tko nas je najviše inspirirao u međunarodnom sportu u 2015. godini? U moru sjajnih priča, velikih dosega i neočekivanih pothvata za vas smo izabrali nekoliko najzanimljivijih.

U pozitivne smo junake svrstali velikane od kojih smo i očekivali uspjehe, ali nas je ipak iznenadila njihova dimenzija ili okolnosti u kojima su postignuti. S druge smo strane na popis smjestili i one na čiji uspjeh prije nekoliko mjeseci nitko ne bi stavio ni lipu. Moglo je tu nedvojbeno biti još primjera, ali ovo je naš izbor.

Tyson Fury

Pred kraj godine nas je šokirao ‘Kralj Cigana’ Tyson Fury (27), čovjek koji je ‘ničim izazvan’ okončao desetljeće vladavine Vladimira Klička. Veliki Ukrajinac je posljednji poraz doživio u travnju 2004. godine i otada se, uglavnom lakoćom, rješavao svih suparnika. Sve dok u studenom ove godine u Düsseldorfu nije naletio na Furyja protiv kojeg je bio potpuno nemoćan. Britanski boksač je novi svjetski prvak u teškoj kategoriji, a mi s nestrpljenjem očekujemo revanš s Kličkom, najavljen za 2016. godinu.

https://www.youtube.com/watch?v=gjwckDuZ3ds

Novak Đoković

Dominirao je Novak Đoković svjetskim tenisom i u prijašnjim godinama, ali ono što je napravio u prošlih 12 mjeseci doista je fascinantno. Zvuči gotovo nevjerojatno, ali na samo jednom turniru na kojem je nastupio u 2015. Srbin nije dogurao do finala! U tome ga je u siječnju u Dohi spriječio naš Ivo Karlović. Nakon toga je krenula nezaustavljiva serija u kojoj je Đoković osvojio tri Grand Slama, šest Masters 1000 turnira, završni Masters u Londonu…

Barcelona

Na početku godine se činilo da je trener Barcelone Luis Enrique na rubu otkaza jer puno toga u igri katalonskog nogometnog diva nije štimalo. Tko bi tada mogao pomisliti da će Barcelona okončati sezonu s trostrukom krunom: naslovima u španjolskom prvenstvu, Kupu kralja i Ligi prvaka. U sjajnoj Barçinoj godini posebno je impresionirao napadački trojac MessiSuarezNeymar, ali i naš Ivan Rakitić će pamtiti posljednjih 365 dana, a pogotovo pogodak u finalu Lige prvaka.

Usain Bolt

Došao je Usain Bolt na Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu s brojnim ozljedama i lošom formom. S druge je strane bio Justin Gatlin, brz, samouvjeren i s najboljim rezultatima sezone na 100 i 200 metara. No, još smo jednom naučili da jamajčansku ‘munju’ nikad ne treba podcijeniti. Bolt je obranio naslove na 100, 200 i 4×100 metara i napravio novi korak prema statusu jednog od najvećih atletičara i sportaša svih vremena.

https://www.youtube.com/watch?v=QSYObch2nNI

Katie Ledecky

Čudesna Amerikanka Katie Ledecky još je jednom ostavila svijet sporta otvorenih usta. A samo joj je 18 godina. Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kazanju mlađahna je plivačica osvojila pet zlatnih medalja i srušila tri svjetska rekorda, a ujedno postala prva osoba u povijesti koja je na jednom velikom natjecanju pobijedila na 200, 400, 800 i 1500 metara slobodnim stilom.

Dvije godine ranije je na SP-u u Barceloni osvojila četiri zlata, godinu prije toga i jedno na Olimpijskim igrama. A kao što smo spomenuli – ima samo 18 godina!

Golden State Warriors

Košarkaši Golden Statea po četvrti su put u klupskoj povijesti postali NBA prvaci – prvi put nakon 40 godina i prvi put otkad je sjedište momčadi u Oaklandu. Do naslova su došli uništavajući suparnike sjajnim šutom i to ponajprije na krilima Stephena Curryja koji je zaključio sezonu s rekordnih 286 trica i naslovom najkorisnijeg igrača (MVP).

Da cijela priča nije bila slučajna, Warriorsi su potvrdili i u novoj NBA sezoni u koju su krenuli serijom od 24 uzastopne pobjede, što nikome ranije nije uspjelo.

https://www.youtube.com/watch?v=pl7gRET8rC8

Leicester City

Priča o nogometašima Leicester Cityja doista je inspirativna. Prošle su se sezone nevjerojatnim nizom dobrih rezultata spasili od ispadanja u trenucima kad je seljenje u drugu ligu bilo već posve izvjesno. No, to je bio samo početak. Ono što se dogodilo ove sezone nitko nije mogao predvidjeti. S Claudijem Ranierijem na klupi i dvojicom nogometaša u sjajnoj formi, Riyadom Mahrezom i Jamiejem Vardyjem, mali Leicester se vinuo do vrha i u ovom je trenutku legitimni konkurent za naslov. Vjerojatno ga neće osvojiti, ali već je i ovo što je dosad napravio pravo čudo.

https://www.youtube.com/watch?v=X2hHYHZrBvg