Hrvatska će danas biti bez jednog od najboljih igrača. Zašto HNS petlja s istinom o tome?

Ovo su pitanja na koja Hrvatski nogometni savez mora odgovoriti

Ivan Perišić jedan je od najboljih igrača hrvatske reprezentacije, njeno izvrsno krilo, pressing-mašina i pedantni strijelac, s trideset golova od debija 2011. godine. Bez njegovih nastupa, to je sigurno, ne bi bilo brojnih hrvatskih uspjeha.

Ivan Perišić propustit će sutrašnju utakmicu protiv Španjolske, zbog pozitivnog testa na koronavirus. Kako je moguće da jedan od najboljih igrača Hrvatske, uz Modrića vjerojatno najvažniji, propušta tako važnu utakmicu? I zašto se Hrvatski nogometni savez čitav dan zapliće u raznim verzijama događaja?

Kako je stvar počela: HNS je jučer kasno navečer objavio da Perišić ima pozitivan test. Agencija Hina vijest je objavila 40 minuta iza ponoći, a hrvatski portali preuzeli su je rano jutros. Uskoro je postala i međunarodna vijest.

Zašto je to važno: Perišić je jedan od naših najboljih igrača, a pozitivan test znači da ne može igrati osminu finala protiv moćne Španjolske. To je golem udarac za Hrvatsku. Drugo, zaraza jednog igrača mogla bi značiti zarazu ostalih. HNS je odmah požurio kazati kako Perišić nije imao bliskih kontakata u reprezentaciji.

Ključna pitanja: Kako se i preko koga Perišić zarazio, ako je već tjednima u kontroliranim uvjetima? Prijeti li pozitivan test još nekom našem igraču? Je li Perišić bio cijepljen, pa naprosto nije imao sreće? Ako nije bio cijepljen, zašto nije? Zašto je Hrvatska došla u situaciju da bez Perišića mora na Španjolsku?

Što je HNS govorio prije: Uoči početka prvenstva, HNS je objavio kako su cijepljeni gotovi svi igrači, a iz priopćenja se doimalo da cjepivo nisu primili samo oni igrači, koji su već preboljeli koronu. Odnosno, da su svi igrači u potpunosti zaštićeni od ovakvog scenarija.

HNS kreće sa spinovima: Iz nogometnog saveza ujutro nema konkretnih informacija, osim toga da je Perišićev test bio pozitivan i da su se svi pridržavali mjera. No, nakon nekoliko sati mediji objavljuju informacije “iz izvora bliskih HNS-u” kako je Perišić bio cijepljen. Također se provlači teza da zbog GDPR-a i privatnosti ne mogu službeno objaviti je li Perišić cijepljen ili ne.

Perišićev bratić izletio: Petar Perišić, bratić hrvatskog reprezentativca, izjavio je kako se čuo s Ivanom. “On se nije cijepio, kao ni mnogi iz Intera”, kazao je i demantirao spinove iz HNS-a. Detaljno je prepričavao svoj razgovor s Perišićem, koji se dogodio nakon pozitivnog testa.

Zašto je to problem: Ako je HNS dopustio da mu jedan od najboljih igrača nema adekvatnu zaštitu na prvenstvu, otvorila bi se brojna pitanja o propustima u organizaciji, zbog kojih smo ostali bez Perišića protiv Španjolske. Španjolska reprezentacija, recimo, obavila je cijepljenje svih svojih igrača i trenera nekoliko dana prije početka Eura.

Perišićev bratić se povukao: Nakon što su mediji prenosili njegovu izjavu da se Perišić nije cijepio, bratić Petar ponovno se javio i kazao kako to nije čuo od njega, već iz medija. Što se čini malo vjerojatnim, pošto su mediji jutros uglavnom pisali da je igrač cijepljen, pozivajući se na one izvore bliske HNS-u.

HNS konačno izlazi s nekim brojkama: Ponovno se pozivajući na privatnost, HNS je odbio odgovoriti je li Perišić bio cijepljen ili ne. No, kazali su kako postoji šestero članova reprezentacije, koji nisu dobili cjepivo, niti su preboljeli koronu. Odbili su kazati koliko među njima ima igrača, a koliko trenera i drugog osoblja.

Privatnost je grozna isprika: Nogomet je, po definiciji, javna stvar; igra se pred navijačima i milijunima TV gledatelja, a zbog medijske prisutnost i sudjelovanja javnosti dolazi se do velikih ugovora i sponzora. Javni aspekt posebno vrijedi za nacionalne reprezentacije, koje predstavljaju znatno više od sporta ili sportskog biznisa. Javnost ima pravo znati sve okolnosti slučaja Perišić.

Što je na kraju istina: Nevjerojatnim se čini da bi bratić Ivana Perišića izmislio razgovor s njime i zatim ga reproducirao za novine. Spominjao je, recimo, da mnogi igrači milanskog Intera nisu cijepljeni, što je točno: Christian Eriksen, danski igrač koji je kolabirao nakon srčanog udara, također igra za Inter i nije dobio cjepivo.

Je li HNS kriv za sve ovo: Primarni krivac za ovu situaciju je Uefa, krovna organizacija europskog nogometa koja je dopustila reprezentacijama da nastupaju bez cijepljenja ili dokaza o antitijelima. To dovodi do kaotičnih situacija, nepotrebnih karantena i suspendiranja igrača, dan prije odlučujućih utakmica.

HNS jest kriv što nemamo Perišića: HNS je, iz nogometnih i zdravstvenih razloga, morao osigurati da igrači poput Perišića uvijek mogu igrati i da ne ugrožavaju sve oko sebe. Dakle, da posjeduju potvrdu o cijepljenju. Nisu trebali prije prvenstva slati lažna priopćenja o punoj zaštićenosti svih igrača, niti se, nakon izbijanja slučaja, skrivati iz spinova neimenovanih izvora.